Șeful adjunct al Direcției generale migrație și azil a Comisiei Europene a apreciat reformele în justiție inițiate de autoritățile de la Chișinău

Șeful adjunct al Direcției generale migrație și azil a Comisiei Europene a apreciat reformele în justiție inițiate de autoritățile de la Chișinău

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a discutat astăzi cu Olivier Onidi, şef-adjunct al Direcției generale migrație şi azil (DG HOME) a Comisiei Europene, despre reformele din justiție, progresele înregistrate în investigarea dosarelor de mare corupție, dar și despre pașii pe care Republica Moldova trebuie să îi îndeplinească, în calitate de țară candidată pentru aderarea la UE, informează OFICIAL.

Sergiu Litvinenco l-a informat pe Oliver Onidi despre cum decurge procesul de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP (pre-vettingul), care ar urma să se finalizeze până la sfârșitul anului, la ce etapă suntem cu proiectul de reformare a Curții Supreme de Justiție (CSJ), măsurile întreprinse pentru a debloca investigarea dosarelor de rezonanță și a face posibilă tragerea la răspundere a persoanelor vinovate și confiscarea averilor acestora.

„În mod special, m-am referit la legea care permite condamnarea în lipsă a persoanei care în mod vădit se eschivează de la urmărirea penală – o lege care este deja aplicată de către Procuratura Anticorupție”, spune Litvinenco.

Potrivit spuselor sale, Oliver Onidi a apreciat pozitiv reformele inițiate și a încurajat autoritățile să continue cu aceeași determinare, asigurându-i că pot miza pe sprijinul instituțiilor de drept ale UE.

„Totodată, a menționat necesitatea intensificării colaborării dintre autoritățile noastre și cele europene în vederea identificării și recuperării activelor aflate în străinătate, dar și a persoanelor care au fugit de justiția din Republica Moldova.

Am mulțumit oficialului european pentru sprijinul oferit Republicii Moldova, dar și deschiderea de a ne ajuta în continuare. Am reiterat că reforma sistemului de justiție și combaterea corupției sunt procese complicate, iar cu suportul partenerilor de dezvoltare reușim să înregistrăm progrese în acest sens”, a mai spus Litvinenco.

Share