Agitația electorală ar putea fi permisă atât în ajunul alegerilor, cât și în ziua scrutinului

Agitația electorală ar putea fi permisă atât în ajunul alegerilor, cât și în ziua scrutinului

Agitația electorală sau agitația pentru susținerea referendumului ar putea fi permisă atât în ajunul alegerilor, cât și în ziua scrutinului. Aceasta va fi interzisă doar pe teritoriul secțiilor de votare sau pe o rază de 100 metri de la acestea. Inițiativa legislativă ce vizează comportamentul cetățenilor în perioada premergătoare alegerilor a fost avizată astăzi de Executiv, transmite Oficial.

Potrivit unui comunicat de presă, Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că va fi dificil de măsurat raza de 100 de metri de la secțiile de vot și a propus legislatorilor să examineze posibilitatea excluderii acestei prevederi, astfel încât agitația electorală să fie interzisă doar  în  secțiile de vot.

Amenda pentru nerespectarea noilor prevederi va constitui de la 300 la 600 de lei, pentru persoane fizice și de la 1 200 la 1 500 de lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere sau candidați electorali.

Inițiativa legislativă a fost elaborată în urma recomandărilor Comisiei juridice, numiri și imunități, care la 31 octombrie curent a aprobat Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale ce a stat la baza invalidării alegerilor locale în municipiul Chişinău.

Documentul urmează a fi transmis spre examinare și aprobare Parlamentului.

Cristina Pendea

Share