Agenția Venituri în Republica Moldova? PDM are o serie de propuneri pentru „instituții puternice și corecte”!​

Agenția Venituri în Republica Moldova? PDM are o serie de propuneri pentru „instituții puternice și corecte”!​

Partidul Democrat din Moldova (PDM), pentru „instituții puternice și corecte”, și-a concentrat atenția pe două aspecte: „o relație onestă cu statul” și „instituții corecte”. Astfel, democrații, potrivit Planului de țară „Moldova Altfel”, pentru 2021-2025, prezentat de liderul formațiunii, Pavel Filip, își propun: digitalizarea tuturor serviciilor oferite de stat, în 2 ani; subvenționarea plăților făcute online; stimularea folosirii metodelor de plată cu telefonul mobil.

În context e de menționat că, Guvernul condus de Filip a creat Ghișeul unic – toate actele permisive pot fi solicitate online, a redus de 3 ori numărul de certificate și autorizații, a redus numărul organelor de control, a simplificat procedura de raportare.

Potrivit „Moldova Altfel”, PDM și-a mai propus să facă următoarele: licitațiile și achizițiile publice – organizate de o companie din UE sau SUA, selectată prin concurs; fuzionarea vămii și fiscului în Agenția Venituri; Vama, Fiscul, APP, ANRE, ANSA, Consiliul Concurenței – evaluare externă o dată pe an, efectuată de o companie specializată din UE sau SUA, cu sancțiuni în consecință.

La capitolul fuzionări și reforme, democrații amintesc faptul că Guvernul Filip a redus în jumătate numărul ministerelor – de la 16 la 9, aducând economii la buget de 100 mln. Lei, și a crescut salariile în ministere de la 7000 la 12 000 lei.

Cristina Gurez

Share