Agenda Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul RM, după doi ani
Implementarea noilor proiecte moldo-române și identificarea unor soluții pentru problemele de actualitate existente au fost principalele subiecte incluse pe agenda Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, reunită ieri în ședință, după o pauză de doi ani.
Potrivit unui comunicat emis de Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul reuniunii au fost abordate aspecte ce vizează nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE, inclusiv bunele practici ale României în reformarea sectorului justiţiei. De asemenea, au fost discutate proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova și România, noile oportunități existente pentru mediul de afaceri din România și Republica Moldova, perspectivele de dezvoltare legate de domeniul educației și tineret.
Parlamentarii din Republica Moldova și România au discutat și despre inițierea mai multor proiecte de cooperare la nivel parlamentar, inclusiv prin extinderea formatului Comisiei Comune pentru Integrare Europeană prin organizarea unor ședințe comune între comisiile parlamentare de la Chișinău și București.
În alt context, deputații au discutat mai multe subiecte de actualitate, sesizate de cetățenii moldoveni, care necesită a fi soluționate. ”Am sesizat colegii din Parlamentul României cu privire la problema cu pașapoartelor românești expirate, deținute de cetățenii Republicii Moldova, care au fost perfectate atunci când erau minori. Avem angajamentul colegilor parlamentari din România, care au drept de inițiativă și au și soluții pentru modificarea legislației, în cazul în care va fi necesar”, a declarat Co-președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, George Mocanu.
George Mocanu a mai anunțat despre propunerea de a urgenta semnarea unui Memorandum între Guvernul Republicii Moldova și cel al României pentru utilizarea sistemelor antigrindină la hotar. ”Legislația noastră în acest domeniu este din perioada sovietică și nu putem utiliza sistemul antigrindină la hotar, iar ca rezultat am văzut efectele calamităților naturale la Ungheni și nu doar”, a menționat deputatul.
George Mocanu a declarat că pentru următoarea perioadă Comisia Comună pentru Integrare Europeană își propune o agendă ambițioasă.
”Trebuie să profităm de această perioadă, pentru că există deschidere atât la Chișinău, cât și la București pentru realizarea proiectelor comune. Am agreat să înaintăm demersuri către Guvern pentru extinderea rețelei de puncte comune de trecere a frontierei. Avem un proiect-pilot la Cahul și credem că este important să avem puncte comune de-a lungul întregii frontiere”, a afirmat George Mocanu.
Co-președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană, Florin Constantinescu a apreciat progresele înregistrate în implementarea Foii de parcurs ce conține reformele prioritare.
”În urma discuțiilor și consultând agenda problematicii pe care o aveți de rezolvat pentru parcursul european, am constatat că din această agendă aveți 67% din acțiuni realizate, ceea ce este un lucru bun și, până la 1 iulie, sunt premise că veți reuși în totalitate să le rezolvați. Vă felicit că aveţi o majoritate parlamentară care susţine parcursul european”, a declarat senatorul român.
Florin Constantinescu a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldovei, atât la nivel politic, cât și financiar. Co-președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană a declarat că lista de proiecte importante desfășurate de România în Republica Moldova, cum ar fi cele din domeniul educației, sănătății și infrastructurii energetice, urmează a fi completată cu altele noi.
”Unul din proiecte este cel referitor la cursul navigabil și cele 11 microhidrocentrale pe râul Prut, care va fi un proiect transfrontalier foarte bun pentru ambele state, pentru că ar rezolva problemele energetice, dar și cele ce țin de poduri. Mai este un proiect foarte mare, de importanță europeană chiar, e vorba de autostrada Iași-Ungheni-Târgu-Mureș, care, în momentul de față, este pentru România cel mai important proiect de infrastructură. Lucrurile sunt bune, totul depinde de felul cum Republica Moldova va reuși să mențină stabilitatea”, a declarat Florin Constantinescu.
Parlamentul Republicii Moldova a fost reprezentat la Reuniune de deputații George Mocanu, Marcel Răducan, Roman Boțan, Mihaela Spatari, Sergiu Stati și Corneliu Padnevici. Din componența delegației Parlamentului României fac parte senatorii Florin Constantinescu, Marius Sorin-Ovidiu Bota, Florinel Butnaru și Tinel Gheorghe.
Mihaela Rotari