Adunarea Parlamentară OSCE salută progresele înregistrate de Republica Moldova

Adunarea Parlamentară OSCE salută progresele înregistrate de Republica Moldova

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) salută agenda ambițioasă și fără precedent de reforme a Republicii Moldova.

AP OSCE remarcă progresele înregistrate de țara noastră în avansarea reformelor în domenii-cheie precum lupta împotriva corupției, creșterea transparenței în guvernanța publică și îmbunătățirea climatului de afaceri. Constatările se conțin în Declarația de la București, adoptată astăzi, în cadrul Sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE.

Documentul recunoaște faptul că Republica Moldova se confruntă cu un război de agresiune la graniță și cu un război hibrid în interiorul țării, caracterizat prin încercări de destabilizare a situației interne, prin atacuri de dezinformare și de propagandă. În declarație se mai precizează că țara noastră rămâne una dintre cele mai afectate state de consecințele războiului ilegal, neprovocat și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care continuă să încalce grav dreptul internațional și angajamentele OSCE.

AP OSCE încurajează autoritățile din țara noastră să continue eforturile pentru ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene și să asigure climatul de securitate și democrație. În același timp, AP OSCE exprimă îngrijorare profundă în legătură cu deteriorarea situației drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și condamnă actele de intimidare și represiune care au avut loc. „Situația privind drepturile omului în regiunea transnistreană, controlată de un regim nerecunoscut și cu control efectiv exercitat de Federația Rusă, este în continuare una alarmantă, cu numeroase violări ale drepturilor și libertăților omului”, se menționează în document. Se remarcă despre mecanisme represive, intimidări și abuzuri aplicate funcționarilor publici din dreapta Nistrului, apărătorilor ai drepturilor omului, activiștilor politici și civici, jurnaliștilor, dar și despre o serie de arestări ilegale, condiții deplorabile de detenție, încălcări ale dreptului la educație, libertății de mișcare și de expresie, tratament inuman și degradant, aplicarea torturii, presiunilor și persecuțiilor. Documentul mai face referire la restricțiile aplicate școlilor cu predare în limba română din regiune, la accesul restricționat și alte condiționalități aplicate agricultorilor care au terenuri în zonă, la restricțiile pentru activitatea desfășurată de autoritățile publice și de reprezentanții societății civile în regiune.

În context, AP OSCE reafirmă suportul pentru autoritățile din Republica Moldova în eforturile de a asigura pacea, stabilitatea și statul de drept în întreaga țară și cheamă Federația Rusă să execute hotărârile Curții Europene pentru Drepturile Omului legate de regiunea transnistreană. Rezoluția privind deteriorarea situației drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusă în Declarația de la București, este efortul comun al delegațiilor parlamentare din Republica Moldova și România, conduse de parlamentarii Veronica Roșca și Dan Barna. Documentul a fost prezentat la Sesiunea anuală AP OSCE de către șefa delegației naționale, Veronica Roșca.

De menționat că deputații Veronica Roșca, Gheorghe Ichim și Fiodor Gagauz au participat la Sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE. Reuniunea a avut loc în perioada 29 iunie – 3 iulie, la București, fiind găzduită de Parlamentul României.

Share