ACUM: Ne propunem ca în perioada viitorului mandat să creștem veniturile, astfel încât salariul mediu pe economie să depășească circa 11 mii lei

ACUM: Ne propunem ca în perioada viitorului mandat să creștem veniturile, astfel încât salariul mediu pe economie să depășească circa 11 mii lei

Viitorul bloc electoral „ACUM”, format din Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma Demnitate și Adevăr, dar și membri ai societății civile, au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, unul dintre angajamentele pentru următorii 4 ani, informează Oficial.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că, este timpul să se pună punct sărăciei cronice din Moldova.

„Viitorul Bloc ACUM vine cu un angajament economic, care să recapete încrederea oamenilor: creșterea veniturilor, așa încât fiecare cetățean să poate duce o viață demnă la el acasă. Viziunea noastră începe de la un lucru simplu, de la un stat funcțional, ce creează toate condițiile ca oamenii și antreprenorii să muncească și să devină productivi pentru fiecare dintre ei, productivi pentru propria prosperitate și a familiilor lor. Avem nevoie de o economie construită în jurul talentului și a efortului fiecărui cetățeni, hărniciei fiecăruia dintre noi, inițiativei private. Ne propunem ca în perioada viitorului mandat să creștem veniturile, astfel încât salariul mediu pe economie să depășească circa 11 mii lei, iar pensiile să treacă peste nivelul minim de existență”, a precizat Năstase.

La rândul său, președinta PAS, Maia Sandu, a menționat că, cea mai simplă cale pentru a ajunge la creșterea salariilor este creșterea productivității. „Pentru ca să putem să avem productivitate mai înaltă, trebuie să avem investiții, atât publice, cât și private. Mediul privat va deveni mai productiv atunci când și statul își va îndeplini partea sa de responsabilitate. Acest lucru înseamnă investiții în câteva domenii prioritare: educație, sănătate, infrastructură. Majorarea investițiilor va avea loc prin realizarea acestor 3 piloni de bază: combaterea corupției mari; instituții publice eficiente; garantarea statului de drept. De asemenea, vom pune accent în particular pentru dinamizarea întreprinderilor mici și mijlocii. În baza creșterii noastre, stau calcule exacte: salariul mediu poate ajunge la 11.000 lei în primul nostru mandat, printr-o creștere a investițiilor private în medie cu 10% anual și a investițiilor publice cu 11% anual”, a adăugat Sandu.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, a menționat că, pentru ca să crească salariile și să crească o clasă mijlocie numeroasă trebuie să fie puși în prim-plan antreprenorii. „Iată care sunt câteva măsuri specifice, pe care ni le propunem și care să ajute întreprinderile mici și mijlocii: acordarea unor facilități fiscale la întreprinderi mici și mijlocii din diferite sectoare; introducerea moratoriului pentru cel puțin 5 ani pentru orice tip de control a întreprinderilor mici și mijlocii; atragerea unui număr maximal de proiecte externe pentru finanțarea în condiții  de facilitare a întreprinderilor micii și mijlocii; stabilirea legislației privind achizițiile publice a unei cote minime pentru întreprinderi micii și mijlocii și a unui mecanism funcțional de implementare, dar și altele”, a enumerat Slusari.

La rândul său, ex-Ambasadorul RM în SUA, Igor Munteanu, activist civic, a spus că, obiectivul Blocului ACUM este să asigure ca pensia minimă să depășească nivelul minim de existență, iar pe termen lung, trebuie să asigure ca pensia medie să ajungă la 42% din salariul mediu pe economie (de la 20% cât este acum), conform standardelor europene. „Vom realiza acest obiectiv prin: revizuirea coșului minim de existență, care nu ar trebui să fie impus de către Biroul Național de Statistică, ci de un Consiliu public, credibil; eliminarea salariilor în plic, care ar aduce la bugetul de stat circa 3 miliarde de lei suplimentar; eliminarea injustiției din sistemul de drept, a judecătorilor corupți și a procurorilor cunoscuți prin furturile lor; mai multe investiții străine în Republica Moldova – fluxuri anuale de 400 de milioane USD până în 2022, de 4 ori mai mult decât nivelul din 2016; adoptarea unor legi noi care să permită angajaților să-și asigure veniturile prin intermediul fondurilor private de pensii, sau așa-numitul pilon II de pensii. Pentru a asigura protecția minimă a pensionarilor, însemnând revizuirea coșului minim de existență și asigurarea unei pensii revăzute tuturor categoriilor de pensionari, va trebui să sporim Fondul național de pensii cu circa 2,5 miliarde de lei. Iar pentru aducerea întregului sistem de pensionare la standardele europene de 42% din salariul mediu, va trebui să identificăm alte 5 miliarde lei pentru Fondul de pensii revăzute”, a adăugat Munteanu.

Doina Secrieru

Share