„ACUM”, la Guvern: Suntem gata să oferim programe extinse pentru agricultori

„ACUM”, la Guvern: Suntem gata să oferim programe extinse pentru agricultori

Membri ai viitorului bloc „ACUM” au desfășurat o acțiune publică în fața Guvernului R. Moldova, pentru a atrage atenția autorităților asupra situației merelor și nucilor în țară, transmite Oficial.

Potrivit organizatorilor, o guvernare grijulie nu ar fi admis ca să se piardă la margine de drum sau pe pământ tone de fructe.

În acest sens, organizatorii au venit cu o declarație:

„În RM agricultura a devenit o Cenușăreasă a guvernării. Din cauza competiției și cartelurilor, agricultorii din RM suferă. Ani de ani se pierde și se simt discriminați de alte sectoare sociale. Producătorii de la țară cel mai mult suferă din lipsa de ajutor din partea statului. Prin acțiunile protestului de astăzi, acuzăm actualul Guvern de incompetență și-i facem responsabili de situația agricultorilor. Din peste 63 mii de tone, la export au ajuns doar 20%. Statul nu ajută cu nimic la procesarea fructelor. Participanții la flashmob, atragem atenția asupra situației dezastruoase din domeniul agriculturii. Producătorii și colectorii de nuci s-au ciocnit cu niște prețuri scăzute la cumpărare. La export, prețul unui kg de miez de nucă este de 10 euro. Un asemenea decalaj de explică simplu: există un acord de carte. Menționăm că pentru majoritatea lor, această activitate este principala sursă de existență. Producătorii de fructe se întâlnesc cu diferite situații.

Noi suntem alături de fermieri și țăranii din RM, în acest sens, viitorul bloc „ACUM” este gata să ofere programe extinse pentru agricultori. Susținerea fermierilor este una din prioritățile programului nostru de guvernare. Vom întreprinde următoarele măsuri:

  1. Vom asigura independența și funcționalitatea Consiliului Concurenței, care va contracara toate acordurile de cartel.
  2. Vom pune în aplicați mecanisme eficiente de procurare permanentă a anumitor produse autohtone de către entitățile publice.
  3. Vom lansa mai multe programe de instruire în domeniul marketingului, vânzărilor, ambalării produselor pentru a crește atractivitatea lor.
  4. Vom stimula crearea unor centre agroalimentare cu infrastructură și sistem logistic necesar pentru efectuarea exporturilor în cantități mari.
  5. Vom lansa un program de industrializare a zonelor rurale prin stimularea creării mai multor IMM-uri de procesare.
  6. Vom facilita exportul de produse agricole prin simplificarea procedurilor vamale”, se spune în declarație.

Ulterior participanții la acțiune au mers să distribuie mere și nuci conducătorilor auto pentru a promova produsele autohtone.

Doina Secrieru

Share