Acordul de Asociere RM-UE  va fi ratificat de Franța la început de 2015

Acordul de Asociere RM-UE va fi ratificat de Franța la început de 2015

La 24 noiembrie 2014, cu ocazia vizitei sale la Paris, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vasile Bumacov, a avut o întrevedere cu Deputatul desemnat din partea celei de-a 11-a circumscripție a francezilor stabiliți în străinătate (Europa de Est – Asia – Oceania), Thierry Mariani.

Necesitatea unei astfel de întrevederi a fost dictată de desemnarea recentă a persoanei în cauză în calitate de Raportor al Adunării Naționale pe chestiunea ratificării de către legislativul francez a Acordului de Asociere între RM și UE. Astfel, în cadrul discuției, ministrul Bumacov a invocat argumentele necesare pentru a-i facilita interlocutorului sarcina de argumentare a necesității ratificării tratatului corespunzător de către Camera inferioară a Parlamentului francez. La solicitarea deputatului Mariani, a fost descrisă și situația din economia națională urmare a sancțiunilor impuse producătorilor moldoveni de către Federația Rusă. Totodată, în perspectiva alegerilor parlamentare din țara noastră, au fost trecute în revistă ultimele evoluții social-politice și economice din Republica Moldova și din regiune.

La rândul său, interlocutorul l-a asigurat pe ministru că, în calitatea sa de Raportor al Adunării Naționale pe chestiunea ratificării Acordului de Asociere RM-UE, va depune eforturile necesare pentru a obține ratificarea în cauză cât mai curând posibil. În opinia sa, pornind de la rigorile administrative, aceasta ar putea să aibă loc în primul trimestru al anului viitor.

În altă ordine de idei, Mariani a specificat că, în calitate de observator electoral din partea Consiliului Europei, se va afla în țara noastră în ziua de 30 noiembrie 2014, exprimându-și disponibilitatea de a organiza, în funcție de doleanțele părții moldovenești, întrevederi cu demnitarii moldoveni în ziua imediat următoare alegerilor.

Profitând de ocazie, în contextul apropiatului scrutin parlamentar, interlocutorul francez s-a interesat de evoluțiile social-politice din Republica Moldova, precum și de impactul economic pe care l-a avut asupra economiei naționale embargoul impus producătorilor moldoveni de către Federația Rusă.
La întrevedere a participat Lilian Moraru, consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Franţa.

Mihaela Rotari

Share