Acord propus partidelor de pe dreapta: Partidele unioniste nu vor participa la alegeri; vor conduce câteva ministere

Acord propus partidelor de pe dreapta: Partidele unioniste nu vor participa la alegeri; vor conduce câteva ministere

Mișcarea Populară Antimafie, partid extraparlamentar, condus de Sergiu Mocanu, propune semnarea unui acord de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Partidul Liberal, Partidul Național Liberal, Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Unității Naționale, Uniunea Salvați Basarabia și Alianța pentru Unirea Românilor, care ar putea fi intitulat „Acordul 50+1”. În acest sens, conducerea Antimafie s-a adresat președinților partidelor sus-menționate, dar și șefului statului, informează OFICIAL.

Mișcarea Populară Antimafie consideră că alegerile anticipate care, prin definiție, constituie o criză politică, socială și economică de proporții, trebuie abordate cu cea mai mare responsabilitate, or există o serie de riscuri, inclusiv sporirea ponderii partidei pro-ruse în viitorul Parlament.

Astfel, Mișcarea Populară Antimafie propune următoarele măsuri extraordinare:

  1. „Partidul Acțiune și Solidaritate va iniția neîntârziat un dialog cu partidele unioniste și pro-europene pentru a identifica condițiile și măsurile compensatorii pentru neparticiparea acestora în campania electorală.
  2. Partidele unioniste vor accepta să nu participe în campania electorală cu liste de candidați și vor sprijini Partidul Acțiune și Solidaritate în alegerile din 11 iulie 2021 cu următoarele condiții:
  3. a) Partidele unioniste vor conduce câteva ministere, în funcție de negocieri, iar  Ministerul de Externe și al Integrării Europene, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării să fie în mod obligatoriu printre acestea;
  4. b) Partidul Acțiune și Solidaritate se va angaja ca, imediat după formarea Guvernului, să pornească procedura de faliment a Întreprinderii Căile Ferate din Republica Moldova și înstrăinarea ei prin negocieri directe către Compania Națională de Căi Ferate „Căile Ferate Române”, de asemenea, Partidul Acțiune și Solidaritate se va angaja, în termen de trei luni după formarea Guvernului, să pornească o acțiune diplomatică de schimbare a formatului de negocieri privind Reglementarea Conflictului Transnistrean pentru revenirea României ca membru cu drepturi depline al actualului format „5+2”.
  5. Președinta Maia Sandu își va asuma rolul de Garant al respectării unui Acord ce va conține aceste și eventual alte prevederi propuse de participanți în cadrul negocierilor”.

Potrivit Antimafie, înțelegerea aceasta ar putea avea titlul de „Acordul 50+1”.

Cristina Gurez

Share