A fost prezentat avizul Biroului OSCE/ODIHR asupra proiectului de lege cu privire la statutul, conduita și etica deputatului în Parlament

A fost prezentat avizul Biroului OSCE/ODIHR asupra proiectului de lege cu privire la statutul, conduita și etica deputatului în Parlament

Avizul Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR) asupra PROIECTULUI de lege cu privire la statutul, conduita și etica deputatului în Parlament a fost prezentat, astăzi, în cadrul unei ședințe. La discuții au participat reprezentanții OSCE/ODIHR, deputați din majoritatea parlamentară și din opoziție, precum și funcționari din cadrul Secretariatului legislativului, implicați direct în procesul parlamentar.

Discuțiile s-au axat pe concluziile și recomandărilor OSCE/ODIHR asupra proiectului de lege. Reprezentanții OSCE/ODIHR au accentuat importanța consultărilor inițiativei legislative cu toți factorii-cheie vizați în procesul parlamentar.

„Apreciem implicarea celor interesați, pentru că, pentru noi, este important să oferim Republicii Moldova un document și pentru generațiile viitoare de deputați. Scopul nostru este să schimbăm percepțiile, să sporim ideea că deputatul este în slujba cetățeanului, iar oamenii să aibă încredere în instituția parlamentară”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

De menționat că OSCE/ODIHR are o experiență de 20 de ani și, până în prezent, a elaborat 500 de recenzii juridice pentru documente elaborate de instituțiile legislative din mai multe țări.

Proiectul de lege cu privire la statutul, conduita și etica deputatului în Parlamentul Republicii Moldova a fost votat, în prima lectură, la sfârșitul anului trecut. Inițiativa legislativă are scopul de a asigura implementarea standardelor europene privind fortificarea procedurii legislative, luptei cu corupția și evitarea conflictelor de interese. Astfel, se va pune accent pe crearea unei culturi politice. Documentul stabilește reguli generale de conduită în incinta Parlamentului, precum și restricții de comportament în cadrul ședințelor. Totodată, este reglementată conduita parlamentarului în raport cu publicul și cu reprezentanții mass-media. În context, pe durata mandatului, va fi instituită Comisia de etică și conduită parlamentară, care va examina cazurile de încălcare a normelor.

După definitivare, proiectul de lege va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului. De asemenea, în prezent, în proces de elaborare este și un proiect de cod de organizare și funcționare a Parlamentului.

Share