A fost autorizată punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale – figurantă în dosarul vizând frauda bancară!

A fost autorizată punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale – figurantă în dosarul vizând frauda bancară!

La demersul Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale unei bănci comerciale – figurantă în dosarul vizând frauda bancară, transmite OFICIAL.

Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului.

În concret, este vorba despre 54 de autoturisme, 24 de imobile și 4 autospeciale – în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei.

De notat că, sechestrele aplicate pe cele 114 valori mobiliare de stat și valorile nominale ale acestora sub forma creanțelor ajunse la scadență, nu vor influența dobânda care urmează a fi calculată în folosul băncii.

Potrivit încheierii, a fost emis mandat judecătoresc, care se execută imediat, iar responsabilitatea executării este pusă în sarcina procurorilor și Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a Centrului Naţional Anticorupţie.

Procuratura ia în considerare necesitatea asigurării echilibrului între drepturile persoanelor și scopul procesului penal, care nu este unul represiv, ci constă în stabilirea adevărului.

Din aceste considerente, instituția rămâne deschisă pentru colaborare cu toate părțile implicate, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor fraudei bancare, astfel încât nici o persoana nevinovată sa nu fie trasa la răspundere penala, iar vinovații  – să suporte consecințele responsabilității penale în corespundere cu faptele comise.

Investigațiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislației procesual-penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în devalizarea sistemului național bancar, și nu în ultimul rând – recuperarea prejudiciului cauzat statului și cetățenilor.

Despre finalizarea urmăririi penale, Procuratura va informa suplimentar, în limitele permise de rigorile legii, pentru a nu afecta desfășurarea, în continuare, a investigațiile pe acest caz, dar și a nu încălca drepturile și interesele persoanelor fizice și juridice.

Cristina Pendea
Share