A fost aprobat Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și plata compensațiilor

A fost aprobat Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și plata compensațiilor

Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Regulamentul reglementează procedura de acordare a categoriei de vulnerabilitate, modalitatea de plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, modul de înregistrare a consumatorului în sistemul de vulnerabilitate energetică pentru a beneficia de compensații.

Conform proiectului, pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate, înregistrarea în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” va fi efectuată în două moduri: individual sau asistat.

În cazul înregistrării individuale, persoanele vor completa un formular electronic, în care vor indica locul de trai, componența gospodării casnice, veniturile medii ale fiecărui membru al familiei, codul de identificare a consumatorului casnic în factură ș.a.

Persoanele care nu dispun de echipamente, nu au acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru a se înregistra individual pe platformă, vor fi asistați de bibliotecarii sau asistenții sociali comunitari din localitate. În acest caz, solicitantul va completa o cerere în format fizic, iar datele vor fi introduse ulterior în sistemul informațional de către registratori.

Solicitanții se vor putea înregistra pe platforma compensatii.gov.md o singură dată pe an și vor putea face modificări la datele declarate în primele 5 zile de la înregistrare.

Pentru stabilirea nivelului de vulnerabilitate vor fi urmați șapte pași:

– testul de non-vulnerabilitate;

– stabilirea nivelului minimului de cheltuieli al gospodăriei casnice;

– stabilirea venitului global lunar al gospodăriei casnice;

– calculul venitului disponibil pentru achitarea energiei;

– calculul costului energiei în perioada rece a anului pentru gospodăria casnică;

– stabilirea raportului dintre cheltuielile pentru resursele energetice și veniturile gospodăriei casnice;

– atribuirea categoriei de vulnerabilitate.

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică consumatorilor casnici se va efectua în baza unui coeficient, calculat ca raport exprimat în procente între cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei, fiind stabilite patru categorii de vulnerabilitate energetică: vulnerabilitate energetică foarte ridicată, vulnerabilitate energetică ridicată, vulnerabilitate energetică medie, vulnerabilitate energetică scăzută, non-vulnerabilitate.

Pentru locurile de consum care nu au fost înregistrate de solicitanți în sistemul informațional va fi atribuită categoria de vulnerabilitate energetică medie.

Menționăm că după aprobarea Regulamentului de către Guvern, va fi lansată platforma online compensații.gov.md, iar familiile vor putea să se înregistreze pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate. Ulterior, printr-o altă hotărâre de Guvern, va fi stabilită mărimea compensațiilor pentru fiecare categorie, care va fi acordată direct în facturile pentru energie.

Platforma compensatii.gov.md a fost elaborată cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD Moldova.

Share