A fost adoptată Declaraţia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu România! Dragnea: „Unirea de la 1918 a fost un ideal românesc legitim”

A fost adoptată Declaraţia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu România! Dragnea: „Unirea de la 1918 a fost un ideal românesc legitim”

Ședință solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, a avut loc loc astăzi în Parlamentul României, informează Oficial.

Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a comunicat despre importanța ședinței.

„Această ședință solemnă nu ar trebui să aibă pentru noi doar o însemnătate istorică. Să dovedim cu ocazia acestei aniversări că semnificația politică nu și-a pierdut caracterul de a ne mobiliza voințele. Evenimentul de acum un secol ne oferă o lecție la care trebuie să reflectăm cu mare atenție. Hotarul de peste Prut nu va dispărea datorită talentului nostru diplomatic, nu-l vor șterge nici poeziile, doar vrerea Parlamentului de la București si Chișinău, exprimând voința poporului. Nădăjduiesc că vom găsi curajul de a lua o asemenea decizie”, a precizat el.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a vorbit despre România de la 1918, care, potrivit lui – „a fost un ideal românesc legitim”. „Avem astăzi în Parlament o Românie mai mare și asta pentru că sunt prezenți aici cu noi și reprezentanții românilor de peste Prut. Absolut toți românii au dreptul de avea reprezentanți în Parlamentul României. Unirea de la 1918 a fost un ideal românesc legitim, un ideal dorit de români sute de ani și realizat pe câmpurile de luptă și la masa tratativelor. Voi propune biroului permanent ca această sală să se numească „Vasile Stroescu”, el a fost primul Președinte al Parlamentului României Mari. Eu vreau să ne unim cu Moldova, vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură națiune. România a fost puternică, atunci când a fost unită și va fi puternică și va fi unită, acesta este idealul nostru”, a declarat el.

În cadrul ședinței festive este prezentă o delegație parlamentară și una guvernamentală din Republica Moldova.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a comunicat despre relația moldo-română. „Suntem aici pentru a evoca un eveniment istoric, pe care trebuie să-l tratăm așa cum a fost, cu mult respect și demnitate. A fost un act curajos, pe care membrii Sfatului Țării l-au votat. 86 sunt cei care au avut curajul și au votat Actul Unirii. Unirea din 27 martie 1918 s-a produs într-un context dificil, este adevărat că datorită acestui act basarabenii au evitat foametea din ’30 , dar au plătit în anii ’40. La 100 de ani, avem de a face iarăși cu dorința unora de a decide încotro să ne îndreptăm. Temelia relațiilor absolut speciale dintre România și Republica Moldova se bazează pe istorie, limbă, civilizație și cultură. Vreau să fiți absolut siguri că Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. Podurile de flori au deschis calea, dar noi ne dorim și poduri de piatră, ne dorim autostrăzi, dar suntem abia la început de cale, a precizat acesta.

Premierul României, Viorica Dăncilă, în cadrul discursului, a vorbit despre sprijinul României și finalizarea unor proiect importante în Republica Moldova. „Eu cred cu putere că viitorul nostru va fi unul comun. Rădăcinile comune fundamentează relația privilegiată dintre București și Chișinău. Vă asigur că România a fost și va fi alături de Republica Moldova. Relația noastră este una solidă, dorim sa finalizăm proiecte cât mai bune. Viitoarea ședință comună care va avea loc la Chișinău va întări relația dintre Republica Moldova și România. Republica Moldova este și va rămâne o prioritate pentru Guvernul României”, a conchis ea.

În cadrul şedinţei solemne a Parlamentului a fost adoptată Declaraţia solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă – România, la 27 martie.

Mihaela Conovali

Share