A avut loc ședința Comisiei interguvernamentale de colaborare economică România-Republica Moldova
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, împreună cu Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România, a desfășurat plenara celei de-a XII-a sesiuni Comisiei interguvernamentale de colaborare economică România – Republica Moldova, informează OFICIAL.
Ședința Comisiei interguvernamentale a fost o ocazie de a reaminti despre impactul real al colaborării bilaterale moldo-române, atât în contextul businessului, cât vizând cetățenii din ambele state.
„România se clasează pe locul 1 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, reprezentând o pondere impresionantă de 21,31% din valoarea comerțului total al țării noastre. Acest lucru demonstrează nu doar soliditatea relațiilor noastre bilaterale, ci și încrederea reciprocă în ceea ce privește schimburile comerciale.
Un alt aspect semnificativ este prezența puternică a investițiilor românești în Republica Moldova. Cu 1.600 de întreprinderi înregistrate și investiții în capitalul social care au atins suma de aproximativ 6,74 miliarde MDL, România ocupă meritat primul loc între principalii investitori ai Republicii Moldova.
România a fost și este un susținător ferm al Republicii Moldova, inclusiv în parcursul nostru european. Anul 2023 a fost un an decisiv pentru procesul de aderare la UE, iar România a fost mereu alături.
Știm că putem conta pe susținere în promovarea exporturilor noastre pe piața românească, atâta fructelor, legumelor şi produselor vinicole moldovenești, cât și a produselor textile, încălțăminte mărfuri industriale și multe altele.
Desigur, invităm companiile românești din sectorul IT să se alăture Moldova Innovation Technology Park. Calitatea de rezident oferă un șir de avantaje, inclusiv un model de impozitare simplificat, regim de operare virtual, și posibilitatea de a atrage specialiști străini. Deja 27 de companii cu capital românesc activează în cadrul Moldova IT Park, fac o afacere bună și sunt aproape de casă. Cu siguranță această cifră poate crește.
Apreciem înalt reducerile semnificative ale tarifelor pentru roamingul bilateral între operatorii din România și Republica Moldova, care sunt accesibile pentru orice cetățean, impulsionând substanțial consumul serviciilor în roaming și comunicarea dintre utilizatorii celor două țări.
Desigur că, mai avem multe de făcut împreună. De la începutul războiului din Ucraina, comerțul nostru extern depinde în proporție de 100% de România. Toate exporturile și importurile țării noastre trec prin România și discutăm permanent cum să fluidizăm trecerile de frontieră”, spune Alaiba.