83 de ani de la primul val de deportări. PSDE: Este esențial ca suferințele îndurate de generațiile trecute să fie recunoscute și conștientizate

83 de ani de la primul val de deportări. PSDE: Este esențial ca suferințele îndurate de generațiile trecute să fie recunoscute și conștientizate

Astăzi, se împlinesc 83 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și nordul Bucovinei.

Au fost treziți în toiul nopții, forțați să-și părăsească casele și duși în Siberia și Kazahstan sute de mii de femei, copii, tineri, bărbați și bătrâni.

Deportările, care au țintit în special populația intelectuală, au avut rolul de a distruge coloana vertebrală a poporului, dar și identitatea românească a populației din teritoriile ocupate. Drama deportărilor, chinurile cumplite prin care au trecut acești oameni sunt încă răni deschise, care sângerează.

Datele oficiale arată că în noaptea de 12 spre 13 iunie, în primul val de deportări, 25 de mii de persoane au fost deportate. Au urmat alte doua valuri în 1949 și 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.

Partidul Social Democrat European a făcut mai multe demersuri către autoritățile Republicii Moldova pentru a recunoaște deportările staliniste ale moldovenilor și foametea din 1946-47 din Basarabia ca genocid.

Până în prezent însă, această inițiativă a rămas fără răspuns.

„Este esențial ca suferințele îndurate de generațiile trecute să fie recunoscute și conștientizate, pentru a construi o societate bazată pe adevăr, respect și memorie. Lecțiile istoriei trebuie învățate, pentru ca astfel de drame să nu se mai repete niciodată!”, spune PSDE.

Share