6 propuneri de la un lider politic privind coalițiile din Parlament

6 propuneri de la un lider politic privind coalițiile din Parlament

Liderul Partidului Național Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, în cadrul unei postări pe blog, a venit cu unele propuneri pentru partidele care au acces în Parlamentul Republicii Moldova privind formarea unei majorități parlamentare, informează OFICIAL.

Astfel, liderul a prezentat cele 6 idei:

1. Să se desfășoare discuții ample televizate interactive cu participarea entităților ce au trecut și care nu au trecut pragul electoral, dar și dezbateri publice în teritoriu pe subiectul actual – ce e de făcut – adică să fie consultată societatea asupra deciziilor politice ce urmează a fi luate privind posibilele coaliții în Parlament.

2. Partidele care s-au angajat să implementeze Acordurile semnate cu structurile europene și și-au asumat alte obligații electorale privind vectorul pro-Vest, să propună tuturor partidelor europeniste și unioniste semnarea unei Declarații similare celei din 1995, de la Snagov-România, pentru a forma o coaliție durabilă proeuropeană/euro-unionistă, bazată pe o cooperare cât mai strânsă cu România, ca locomotivă pentru pregătirea societății de dincoace de Prut pentru o accedere în spațiul euroatlantic prin apropierea de/Reunirea cu România – o Declarație gen Declarația de la Snagov, România, din anul 1995, ce ar avea sprijinul părții pro-occidentale a societății. Acest Pact politic între partidele democratice – care în România a făcut delimitarea vectorială necesară pentru a mobiliza societatea spre un model de dezvoltare – ar putea fi complementat sau contrasemnat de către partidele din România, care să se angajeze să acorde tot sprijinul politic, strategic și logistic pentru asigurarea ireversibilității reformelor, prin respectarea unor condiții riguroase, definitorii pentru identitatea națională românească și destinul european ale teritoriului și ale populației din stânga Prutului.

3. Prin semnarea unei largi convenții politice s-ar dispersa posibil povara angajamentului dificil pentru unii subiecți politici/electorali de a face o majoritate parlamentară cu partidele tratate extrem de critic în anii de dezamăgire 2009-2019 și s-ar insista – la semnarea Pactului – asupra unui Program de decriminalizare și dezoligarhizare a procesului politic și de guvernare.

4. În preajma alegerilor locale, partida euro-unionistă, ipotetic formată – integral sau parțial – din semnatarii Pactului propus mai sus, ar putea obține un sprijin major în societate în fața partide nostalgic de stânga, cea care duce societatea de ani buni ÎN NICIUNDE. Moldovenismul și statalismul promovat cu înverșunare de socialiști și de falșii europeniști ori ne duc în în niciunde, ori ne țin pe loc, ceea ce este același lucru.

5. În cazul în care apar premizele sau o situație excepțională a unor alegeri anticipate, o Platformă comună euro-unionistă ar putea remobiliza decisiv societatea pentru vectorul Vest.

6. Un succes al acestor pași ar putea pune bazele unei evoluții a societății spre o realitate cu mai puțină corupție, fără clanuri oligarhice și mafiote, cu mai puțină creditare a forțelor pro-Est, care sunt o amenințare la esența poporului român, împiedicând refacerea unității naționale.

Mihaela Rotari 

Share