5 incertitudini față de referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE

5 incertitudini față de referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE

Incertitudinile pe care le avem în acest moment față de subiectul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) sunt mai multe – politice și de alt ordin. Concluzia a fost făcută de Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Astfel – a constatat el – „nu știm 1) care este numărul total efectiv de alegători care vor participa la vot în toamnă, luând în considerare volatilitatea mai multor baze de date contestate de mult timp. Nu știm de asemenea 2) care vor fi strategiile actorilor politici (mai mult infracționali), care-au salutat cu chiote de bucurie referendumul ca pe o minge ridicată la fileu, având capacități largi de mobilizare și de sabotare a intenției autorului acestei inițiative”.

„La fel, 3) nu știm cum vor participa cetățenii din zona transnistreană în alegerile din toamnă, ei nefiind liberi în alegerile lor, în condițiile unui teritoriu ocupat militar, cu un regim cleptocratic-polițienesc complet controlat de Federația Rusă. Statistic, populația care locuiește sub legile impuse de separatiști este de cca 410.000, din care apr. 324.000 sunt cetățeni ai RM. Este cert că aceștia au votat masiv de fiecare dată când acest lucru l-au dorit cleptocrații acestui regim. Crede cineva că în toamnă structurile fsb se vor lipsi de un asemenea chilipir pentru a influența alegerile din RM?

(4) Nici contextul regional nu arată promițător. Nu știm în acest moment cum va gestiona Ucraina următoarele 3-4 luni de lupte grele pe frontul estic, rămasă fără muniții și sisteme de apărare adecvată peste principalele orașe ale sale. Noi sperăm să reziste, dar, speranța nu este o strategie, mai ales în condiții de război.

în sfârșit, (5) nu știm nici dacă apelurile autorului acestei inițiative la „unitate” sunt percepute ca fiind sincere de către mulți cetățeni, care-au așteptat atitudini mai tranșante și mai puțin partizane în raport cu foștii săi colegi de partid, mai ales dintre cei certați cu legea.

Astea sunt lucruri care vor conta mult în următoarele săptămâni pentru cei care pot lua decizii corecte și suverane”, a relatat liderul CUB.

În aceste condiții – a punctat fruntașul Blocului „Împreună” – că un „Pact pentru Europa” este singurul angajament serios și strategic care poate genera mai multă coeziune internă, mai multă claritate și chiar democrație. „Orice monopol asupra agendei de integrare crează penurie de idei și resurse pentru cei distorsionează interesul public din spatele unei guvernări ermetice. Cu mai mult respect pentru oameni!”, a conchis Igor Munteanu.

Share