4 partide cer demisia ministrului Agriculturii

4 partide cer demisia ministrului Agriculturii

Blocul proeuropean alcătuit din partidele Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor (LOC), Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) cere demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, din cauza incompetenței și a incapacității de a rezolva problema fermierilor, informează OFICIAL.

Potrivit formațiunilor, tergiversarea unui dialog constructiv și în interesul politicilor naționale de susținere a domeniului agriculturii, într-o țară prin definiție agrară, sunt un atac direct la adresa oamenilor care încearcă să supraviețuiască și să-și câștige existența acasă.

„Reacția întârziată a ministrului Bolea, care de luni de zile evită să vină cu soluții la problema fermierilor, politizând de fiecare dată subiectul, face ca  cea mai importantă ramură a economiei naționale să se sufoce, iar după sabotajul din ultima perioadă a guvernării, se crează impresia că, autoritățile provoacă în mod intenționat falimentarea fermierilor autohtoni, pentru a oferi acces pe piață, holdingurilor de profil străine.

În acest context, blocul proeuropean Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor (LOC), Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) cere examinarea de urgență a solicitărilor înaintate de fermierii pe care nu-i interesează politica și culisele ei, ci dezvoltarea economică a domeniului în care activează. Și anume:

  1. Introducerea unui moratoriu la achitarea dobânzilor la creditele fermierilor. Pentru Guvern nu a fost prioritar să intervină în activitatea băncilor, care au avut în 2023 un profit de 4.1 miliarde lei, lăsând fermierii în voia sorții cu pierderi de peste 2 miliarde lei, în același an.
  2. Importarea celor 4000 de tone de motorină donate de Guvernul României, care ar fi de folos fermierilor moldoveni. Amintim că,  în 2020,  un guvern interimar a reușit să aducă și să repartizeze 6000 de tone de combustibil oferite gratis agricultorilor de Guvernul României. În prezent, cu o guvernare majoritară, cele 4000 de tone de combustibil nu pot fi aduse la Chișinău timp de mai mult de un an. Și asta, în condițiile în care guvernul României a anunțat că își asumă și cheltuielile pentru transportare.
  3. Înaintarea unui demers, după modelul altor țări din regiune, pentru a solicita sprijin financiar pentru fermieri și inițierea unor discuții cu ambasadorii UE și SUA” – se mai spune în declarația blocului.

Partidele subliniază că, inacțiunile guvernării și amânarea ședinței de ieri cu fermierii de către ministrul Bolea, după o săptămână de proteste care i-a făcut pe fermierii ajunși în prag de faliment să organizeze, din disperare, acțiuni de protest la Vama Leușeni,  îi scot, din nou, pe fermieri în stradă.

„Timp de un an și jumătate de mandat, ministrul Bolea a demonstrat că nu cunoaște deloc domeniul  pe care s-a aventurat să-l gestioneze. În loc să fie avocatul fermierilor, în toată această perioadă, acesta s-a transformat, mai degrabă, în groparul agriculturii naționale, în favoarea agro holdingurilor cu capital străin.

În acest context, venim cu solicitarea ca președintele țării și prim-ministrul să să nu mai protejeze incompetența și să-l demită de urgență pe ministrul Agriculturii pentru a oferi sectorului agrar o șansă de redresare economică, iar fermierilor susținerea obligatorie pentru o activitate productivă și demnă, fără a-i umili să umble cu mâna întinsă la guvernare. Mâinile lor sunt pentru a ne aduce pâinea cea de toate zilele pe masă”, a conchis blocul.

Share