39% din populaţia generală din capitală e imunizată anti COVID-19

39% din populaţia generală din capitală e imunizată anti COVID-19

Primarul general de Chișinău, Ion Ceban susține că deocamdată rămâne neclară evoluţia epidemiologică a infecţiei de coronavirus în capitală, informează OFICIAL.

„Înregistrăm pe de o parte o descreşterea evidentă a cazurilor zilnice de îmbolnăviri, dar în acelaşi timp încă înregistrăm un număr mare de decese la fiecare 24 de ore. Secţiile de terapie intensivă sunt încă pline, iar paturile în ATI sunt insuficiente. Consultăm cu specialiştii în continuare scenariile şi prognozele epidemiologice. Sperăm ca pandemia să regreseze. Totuşi, vom menţine spaţiile medicale şi vom crea circuite Covid şi non-Covid în spitalele municipale. Punem accent pe măsurile de prevenţie a îmbolnăvirilor şi promovăm vaccinarea anti-Covid-19”, a scris Ceban, pe o rețea socială.

El a spus că, în acelaşi timp, se observă o dinamica pozitivă a vaccinărilor. „În ultima săptămână, în municipiu am înregistrat cca 7000 de noi vaccinări, un număr în creştere comparativ cu perioada anterioară. În weekend-ul trecut am desfăşurat maratonul de vaccinare împreună cu reprezentanţii HORECA. În premieră sectorul privat din sfera alimentară s-a implicat în proiectul de responsabilitate socială pentru susţinerea vaccinării anti-COVID”, a precizat el.

Totodată, Ceban a spus că, persoanele care s-au vaccinat în aceste două zile de sâmbătă şi duminică, au primit vouchere în valoare de 500 de lei, oferite de mai multe restaurante din capitală.

„În cele 2 zile de Maraton, doar la autobuzul de vaccinare amplasat în scuarul Teatrului de Operă şi Balet au fost vaccinate 288 de persoane (120 sâmbătă şi 168 de persoane duminică). Vom extinde implementarea proiectelor comune cu sectorul HORECA în scopul promovării vaccinării și asigurării activităţilor economice în condiții de siguranţă. Mai mult, discutăm despre proiecte similare cu sectorul privat din alte domenii”, afirmă primarul.

Referitor la rata de vaccinare în municipiu, care este cea mai înaltă din ţară, el a spus: „Avem cca 39% din populaţia generală imunizată în capitală. Cifra poate fi mai mare, în contextul în care mai mulți locuitori s-au vaccinat și peste hotare. Am solicitat acumularea acestor date. În rândul cadrelor medicale şi a cadrelor didactice din municipiul Chişinău se înregistrează cea mai mare rată de vaccinare: – 96%  şi respectiv 97%. Campania de vaccinare la nivel municipal este în continuă desfășurare”.

Cristina Jicol

Share