30 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între R. Moldova și Germania

30 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între R. Moldova și Germania

La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost inaugurată expoziția dedicată aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Federală Germania, cu participarea secretarului de stat al MAEIE Vladimir Cuc, ministrului culturii Sergiu Prodan, a reprezentantei speciale a guvernului federal pentru media și cultură a Germaniei, Claudia Roth și a reprezentanților centrelor culturale și fundațiilor germane, informează OFICIAL.

În deschiderea evenimentului, secretarul de stat Vladimir Cuc a subliniat faptul că aniversarea a 30 de ani de relații diplomatice constituie un bun prilej de a reconfirma angajamentele celor două țări în vederea consolidării dialogului și cooperării pe domenii de interes reciproc, dar și rolul important al Germaniei în promovarea agendei de integrare europeană, modernizarea prin intermediul proiectelor concrete în beneficiul cetățenilor, asigurarea stabilității, democrației și libertăților fundamentale în țara noastră.

„Mizăm în continuare pe sprijinul Germaniei în vederea realizării parcursului nostru european și regăsirea în viitor în familia statelor membre ale Uniunii Europene” – a declarat Vladimir Cuc.

La rândul său, ministrul culturii Sergiu Prodan a menționat că Germania este un partener strategic al țării noastre, inclusiv pe dimensiunea culturală, începutul acestui dialog fiind consolidat din anul 1995 prin semnarea Acordului privind cooperarea culturală. Pe parcursul acestei perioade, societatea noastră a avut posibilitatea să cunoască cultura germană datorită proiectelor implementate de diverse organizații care activează pe teritoriul țării noastre.

„Dialogul diplomatic inclusiv în plan cultural va ajuta la dezvoltarea continuă a relațiilor bazate pe valori comune la nivel european și în plan internațional.” – a punctat oficialul moldovean.

În discursul său, Claudia Roth, reprezentanta specială a guvernului federal pentru media și cultură a Germaniei s-a referit la legăturile trainice stabilite între cele două țări, de la cooperări sectoriale și inițiative comune realizate și implementate cu suportul Uniunii Europene, la proiecte culturale prin intermediul Serviciului german pentru Schimb Academic (DAAD), Biroul Central pentru Școli în Străinătate (ZFA) și Centrul Cultural Akzente. Totodată, înaltul oficial a apreciat cultura țării noastre, a reafirmat sprijinul Germaniei în implementarea proiectelor bilaterale și a exprimat sincere mulțumiri poporului nostru pentru solidaritatea de care a dat dovadă în contextul crizei refugiaților generat de războiul din Ucraina.

Notă: Expoziția a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Culturii și Ambasada Germaniei la Chișinău pentru a marca aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Federală Germania (30 aprilie 2022). Aceasta va fi găzduită de MAEIE timp de două săptămâni, urmând ca ulterior să fie expusă în mai multe locații publice din Chișinău și alte localități ale țării.

Share