Expert, despre starea de urgență în sectorul energetic: Guvernul își asigură o perioadă lungă de manevră în gestionarea consecințelor legate de imposibilitatea de achitare

Expert, despre starea de urgență în sectorul energetic: Guvernul își asigură o perioadă lungă de manevră în gestionarea consecințelor legate de imposibilitatea de achitare

Analistul politic Dionis Cenușa a venit cu un comentariu referitor la instituirea stării de urgență în sectorul energetic, transmite OFICIAL.

„Îmi pare perfect rezonabilă decizia de introduce starea de urgență, dar faptul că se introduce pe o perioadă de 60 de zile denotă complicații în găsirea unor soluții eficiente.

Reieșind din fluctuațiile din sectorul energetic la nivel Europea, Guvernul își asigură o perioadă lungă de manevră în gestionarea consecințelor problemei legate de imposibilitatea de achitare pentru gazul consumat.

– Necesită clarificări faptul că guvernarea nu a a convocat/inițiat discuții în cadrul comisiei interguvernamentale cu partea rusă. Potrivit protocolului atașat la contractul de prelungire a achiziției de gaze rusești din Octombrie 2021, autoritățile s-ar fi angajat să o facă încă în Noiembrie 2021. Însă din motive neclare, reprezentatul Ministerului de Externe a început discuții pe marginea convocării comisiei interguvernamentale moldo-ruse de-abia acum.

– În general, guvernarea trebuie să creeze mecanisme care să poate fi puse în funcție imediat ce apar probleme similare, în loc să se recurgă la starea de urgență. Apelarea la acest instrument scoate în evidență slăbiciuni în ceea de privește prognozarea și respectiv soluționarea durabilă a unei probleme majore dintr-un sector critic pentru securitatea națională.

Cred că merită ca în cele 60 de zile de stare de urgență să se lucreze la un mecanism concret de soluționare a problemei legare de achitarea datoriilor curente pentru livrarea de gaze. Dacă sunt găsite soluții pentru compensații sociale sau pentru achiziția de energia electrică, atunci, sigur, pot fi făcute lucruri și în sectorul gazelor (amânarea achitării TVA-ului la gazul importat este o soluție).

Starea se urgență nu este un lucru rău, dar trebuie folosită inteligent pentru a preveni re-apariția problemelor”, a scris expertul pe pagina sa de Facebook.

Share