O stație automată de monitorizare continuă a aerului atmosferic va fi amplasată la Chișinău

O stație automată de monitorizare continuă a aerului atmosferic va fi amplasată la Chișinău

La Chișinău va fi amplasată o stație automată de monitorizare continuă a aerului atmosferic de tip trafic, care va fi capabilă să înregistreze nivelul de poluare preponderent influențat de emisiile provenite de la automobile.

Una din funcțiile de bază ale Agenției de Mediu este realizarea monitoringului calității factorilor de mediu (monitoringul calității apei, aerului, solului etc.), în scopul asigurării persoanelor fizice și juridice cu informaţii privind calitatea mediului, dezvoltării sistemului indicatorilor statistici în domeniul protecției mediului, precum și în scopul elaborării și publicării Raportului naţional privind starea mediului în Republica Moldova.
În scopul inițierii implementării unei rețele de monitorizare automată a calității aerului, Guvernul Federal al Germaniei, în cadrul programului global al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) „Consolidarea capacităților pentru implementarea politicii în domeniul climei în Balcanii de Vest, Europa Centrală și de Est și Asia Centrală” a donat Republicii Moldova o stație automată de monitorizare continuă a aerului atmosferic de tip trafic, care va fi capabilă să înregistreze nivelul de poluare preponderent influențat de emisiile provenite de la automobile, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse.
Stația propriu-zisă reprezintă o construcție modulară din tablă zincată, echipată cu 4 analizoare de gaze pentru investigarea oxizilor de azot, dioxidului de sulf, monoxidului de carbon, particulelor în suspensie (praf) PM10/PM2,5 cu consumabilele incluse, încorporate într-o construcție specifică; climatizator; calculator cu accesoriile corespunzătoare; cu dispozitive și elemente de racordare la curent electric. Suplimentar staţia prevede senzori de măsurare a parametrilor meteorologici: temperatura şi presiunea aerului, umiditatea şi cantitatea de precipitaţii.
A fost coordonată şi stabilită locația de amplasare a stației – în perimetrul intersecției bd. Ștefan cel Mare – str. Alexei Sciusev – str. Mihail Viteazu, mun. Chișinău.

Astfel, în urma celor menționate, în scopul asigurării monitorizării continue a calității aerului atmosferic, stația livrată urmează a fi racordată la energie electrică, supusă unor lucrări de mentenanță și pusă în funcțiune de către experții din Germania în comun cu experții locali în domeniul monitoringului, iar lansarea oficială a acesteia se preconizează în prima decadă a lunii ianuarie 2022.

Share