14 deputați nu au nici o absență de la ședințele plenare ale Parlamentului. Cine are cele mai multe absențe

14 deputați nu au nici o absență de la ședințele plenare ale Parlamentului. Cine are cele mai multe absențe

Monitorizarea prezenței deputaților la ședințele plenare reprezintă un indicator esențial al responsabilității acestora în exercitarea mandatului. Datele colectate de Promo-LEX, pentru perioada august 2023 – iulie 2024, oferă o imagine detaliată a prezenței și absențelor la ședințele Parlamentului, evidențiind tendințe, probleme și măsuri aplicate pentru asigurarea participării active. Constatările se regăsesc în Raportul de monitorizare a activității Parlamentului (legislatura a XI-a), care urmează să fie prezentat în data de 9 decembrie, în cadrul unui eveniment public.

În cele două sesiuni ordinare ale perioadei de monitorizare, ponderea medie a deputaților prezenți a fost de 87%. Această prezență a crescut de la 85% în sesiunea de toamnă 2023 la 89% în sesiunea de primăvară 2024. O posibilă explicație pentru această îmbunătățire o reprezintă aplicarea sancțiunilor pecuniare pentru absențele nemotivate, dar și reducerea frecvenței ședințelor plenare, organizate o dată la două săptămâni.

Totuși, unele ședințe au fost marcate de prezențe scăzute, precum cea din august 2023, cu doar 73 de deputați prezenți, și ședințele din 28 decembrie 2023, 26 aprilie 2024 și 6 iunie 2024, când au fost înregistrați între 76 și 78 de deputați.

Cine sunt deputații care au absentat de la ședințele plenare ale Parlamentului?

Aleșii poporului sunt obligați să se înscrie pe lista de prezență până la începerea ședinței și să fie prezenți pe toată durata acesteia. Totuși, în cazul în care deputatul nu poate participa, din diferite motive, acesta trebuie să informeze conducerea Parlamentului.

Pentru perioada august – decembrie 2023, fracțiunea PAS (63 de deputați) a acumulat un număr de 50 de absențe. BCS, cu 25 de parlamentari, a avut 59 de lipse, cei cinci deputații independenți au avut un număr total de 75 de absențe, iar deputații neafiliați, care inițial erau cinci, apoi au ajuns la șapte mandate, au adunat 50 de absențe. Situația nu fost mai roz nici în perioada ianuarie – iulie 2024, când deputații ”s-au întrecut” la numărul de absențe. În sesiunea de primăvară 2024, cei 62 deputați PAS au acumulat 83 de absențe, cei 25 de deputați BCS au avut 83 de lipse, deputații independenți au absentat de la ședințe de 50 de ori, iar cei neafiliați de 44 de ori.

Cel mai mare număr de absențe, ca număr absolut, l-au avut deputații fracțiunii BCS – 142 de absențe, însă raportat la numărul de deputați, cele mai multe absențe au fost înregistrate de deputații independenți.

Pentru întreaga perioada monitorizată, deputații au înregistrat următoarele absențe:

Fracțiunea PAS – 133 de absențe, dintre care:

  • Motivate – 94 de absențe.
  • Nemotivate – 39 de absențe.

Fracțiunea BCS  – 142 de absențe, dintre care:

  • Motivate – 116 de absențe.
  • Nemotivate – 26 de absențe.

Deputații independenți  – 125 de absențe, dintre care:

  • Motivate – 35 de absențe.
  • Nemotivate – 90 de absențe.

Deputații neafiliați – 94 de absențe, dintre care:

  • Motivate – 21 de absențe
  • Nemotivate – 73 de absențe.

Cele mai multe absențe motivate le-a înregistrat deputatul BCS, Vladimir Voronin. La polul opus, cele mai multe absențe nemotivate le-au înregistrat trei deputați neafiliați – Suhodolski Alexandr, Nesterovschi Alexandr și Lozovan Irina și cei cinci deputați independenți – Apostolova Reghina, Fotescu Vadim, Jardan Petru, Tauber Marina.

Precizăm că, Regulamentul Parlamentului prevede sancțiuni clare pentru absențe nemotivate și anume pierderea a 50% sau 75% din salariu și indemnizații. Achitarea salariilor și indemnizațiilor, care a fost suspendată anterior perioadei monitorizate, au rămas cu același statut până în februarie 2024, pentru opt deputați. În plus, în perioada monitorizată au fost sancționați cu pierderea din salariu și indemnizații și compensații în proporție de 50% și 75% patru deputați neafiliați, un deputat al fracțiunii BCS și unul al fracțiunii PAS.

În același timp, 14 deputați PAS și doi deputați BCS nu au absentat de la nicio ședință plenară.  Vorbim despre Ion Babici, Lilian Carp, Gheorghe Cojoc, Evghenia Cojocari, Doina Gherman, Igor Grosu, Gheorghe Ichim, Mihail Leahu, Radu Marian, Ana Oglinda, Ersilia Qatrawi, Veronica Roșca, Vasile Șoimaru, Alexandr Trubca – PAS și Valeriu Muduc și Corneliu Furculiță – BCS.

Absențele deputaților de la ședințele comisiile parlamentare

Analizând prezența deputaților la ședințele comisiilor parlamentare în perioada august 2023 – iulie 2024, se observă o ușoară îmbunătățire la nivel general, comparativ cu perioada anterioară de monitorizare, unde unele tendințele de a absenta de la ședințe au persistat, mai ales în cazul deputaților din opoziție și a celor neafiliați. Precizăm că datele reflectă în mod special situația care vizează activitatea a trei comisii – Comisia juridică, numiri și imunități, Comisia pentru drepturile omului și relații interetnice și Comisia administrație publică și dezvoltare regională.

Conform datelor colectate, deputații din opoziție continuă să absenteze constant de la ședințele comisiilor. Deputații Denis Ulanov și Marina Tauber, ambii independenți, au înregistrat o dinamică de îmbunătățire a prezenței, reducând numărul absențelor comparativ cu perioada precedentă de monitorizare. Cu toate acestea, situația rămâne problematică pentru Alexandr Suhodolski (neafiliat) și Vladimir Voronin (BCS), care se remarcă printr-o cu un număr mare de absențe.

Pe de altă parte, există deputați cu o prezență exemplară. De exemplu, Grigore Novac, Efimia Bandalac nu au înregistrat nicio absență, iar alții, precum Cătănoi Artemie, Larisa Voloh sau Ersilia Qatrawi, au avut doar câte o singură absență de la ședințele comisiilor parlamentare.

Situația specifică pe comisii

Comisia juridică, numiri și imunități. Deputatul Denis Ulanov se află în fruntea listei cu 76% absențe, dintre care majoritatea nemotivate. Tot aici, Alexandr Suhodolski a lipsit de la 71% dintre ședințe

Comisia pentru drepturile omului și relații interetnice. Deputatul Grigore Novac a avut o prezență impecabilă. La polul opus, Denis Ulanov a lipsit de la 75% dintre ședințe.

Comisia administrație publică și dezvoltare regională. Marina Tauber și Vladimir Voronin au acumulat cele mai multe absențe, cu ponderi de 76%, respectiv 58%.

Mai multe detalii despre prezența deputaților, dar și alte aspecte a activității Parlamentului urmează să fie prezentate în Raportul anual Monitorizarea activității Parlamentului de legislatura a XI-aaugust 2023 – iulie 2024, care va fi lansat în data de 9 decembrie.

Share