100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Iată cum vor sărbători oficialii din R. Moldova

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Iată cum vor sărbători oficialii din R. Moldova

Astăzi, 27 martie, se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, informeează Oficial.

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării de la Chișinău, a adoptat Declaraţia de Unire cu Regatul României.

Basarabia (așa cum fusese definită în cadrul administrației țariste în 1812 la Tratatul de la București) s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din Octombrie, independența față de Rusia bolșevică și, după câteva luni, la 27 martie/ unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie. Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940 când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Hitler-Stalin a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică. România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un haos dramatic, la vest de râul Prut.

La București astăzi va avea loc ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Menționăm că, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că o delegație parlamentară și una guvernamentală vor participa la ședința festivă de pe 27 Martie, în Parlamentul României, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Din delegația Parlamentului R.Moldova la Bucuresti vor face parte:

Andrian Candu, Președintele Parlamentului,

Valeriu Ghiletchi, Vicepreședinte al Parlamentului,

Marcel Răducan, Fracțiunea PDM,

Gheorghe Mocanu, Fracțiunea PPEM,

Octavian Grama, Fracțiunea PPEM,

Tudor Deliu, Fracțiunea PLDM,

Maria Ciobanu, Fracțiunea PLDM.

 

Mihaela Rotari

 

Share