10 ani de Parteneriat Estic. Declarație: „În ciuda progresului, credem că mai sunt multe de făcut”

10 ani de Parteneriat Estic. Declarație: „În ciuda progresului, credem că mai sunt multe de făcut”

Un eveniment dedicat aniversării celor 10 ani de parteneriat Estic, a fost organizat, astăzi, la Chișinău, informează OFICIAL.

Secretarul de Stat în Ministerul român al Afacerilor Externe, Dan Sebastian Neculăescu, s-a referit la importanța deceniului.

„Având în vedere că discutăm despre Parteneriatul Estic aici – la Chișinău, trebuie să ne întrebăm și care sunt beneficiile concrete ale acestei politici pe care Uniunea Europeană le-a adus pentru Republica Moldova în ultimii 10 ani. În acest interval de timp, Republica Moldova a înregistrat, în opinia noastră, o dezvoltare constantă a legăturilor politice și economice cu Uniunea Europeană. Să nu uităm că, Republica Moldova a fost primul stat care a beneficiat de liberalizarea vizelor, în urmă cu 5 ani – la 28 aprilie 2014. De asemenea, unul dintre cele mai importante beneficii este creșterea constantă a comerțului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Practic, în prezent Uniunea Europeană acoperă peste 60% din comerțul cu Republica Moldova. În ciuda progresului, credem că mai sunt multe de făcut”, a declarat Neculăescu.

Secretarul de Stat pentru Integrare Europeană din cadrul Ministerului de Externe, Daniela Morari, a comunicat unele coincidențe. „Este un an simbolic, dar este și o coincidență frumoasă – pe parcursul președinției române. Poate pentru cărțile de istorie 10 ani este foarte puțin, dar pentru noi – cei care lucrăm pe această dimensiune, e foarte mult” a remarcat Morari.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că: „Astăzi putem spune că parteneriatul a avut succes, au fost atinse aceste obiective”. „Cine ar fi spus că, doar în 5 ani, Republica Moldova ar putea obține regimul liberalizat de vize? Parteneriatul Estic a evoluat pe cadrul unor politici sfidătoare – atât în regiune, cât și în Uniunea Europeană, iar țările partenere au găsit în UE un prieten deschis, pentru a schimba societatea”, a precizat Michalko.

Precizăm că, anul 2009 este anul în care Republica Moldova, alături de Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan a devenit parte a proiectului european – Parteneriatul Estic (PaE). Pe parcursul celor 10 ani, datorită PaE, țările din Europa de Est au semnat Acordul de Asociere sau cel al liberei circulații, care a permis cetățenilor R. Moldova, Ucrainei și Georgiei să călătorească fără vize în UE și să facă comerț fără taxe.

Mihaela Conovali

Share