Vitalie Balinschi: Anul 2021 va fi începutul unei noi ascensiuni politice a formațiunii noastre

Vitalie Balinschi: Anul 2021 va fi începutul unei noi ascensiuni politice a formațiunii noastre

Interviu cu Vitalie Balinschi, vicepreşedinte al Partidului politic „ŞOR”, pentru Almanah Politic.

Domnule Balinschi, ați avut în 2020 un examen politic serios – alegerile în circumscripția Hâncești. Ce impresie v-a lăsat?

A fost o campanie dificilă, desfășurată în debutul pandemiei. A fost o campanie cu multe provocări și situații de a lua decizii prompte și neordinare. Concurenții electorali au fost puși în condiții inegale, iar scrutinul a fost marcat de tehnologii politice, de multe ori murdare. Tot în acea perioadă se crease și coaliția dintre PSRM și PD, iar abuzurile guvernării și-au lăsat amprenta și pe acele alegeri. În acea campanie, atât eu, cât și Partidul „ȘOR”, am devenit ținta presiunilor și atacurilor din partea guvernării, soldate cu eliminarea mea abuzivă din cursa electorală. Principalii noștri oponenți știau că eram unul dintre favoriții alegerilor de la Hâncești, de aceea au pus în aplicare artileria grea – tehnologiile murdare care s-au soldat, în cele din urmă, cu eliminarea mea din cursă. Deja am văzut în Parlament rezultatele rușinoase generate de un deputat impus oamenilor din Hâncești în primăvara anului 2020.

În ce măsură ați reușit să „luați pulsul maselor” în campania din Hâncești?

A fost o premieră, probabil, în practica electorală din Moldova când un candidat a avut parte de o lansare și o susținere populară. Am fost copleșit de susținerea de care m-am bucurat și pe care am simțit-o din partea cetățenilor. Am „brăzdat” în lung și-n lat localitățile din circumscripție, am discutat mult cu oamenii. Mi-am făcut o sumedenie de prieteni – oamenii simpli, cu care am comunicat intens în tot acest timp. M-am bucurat foarte mult că am avut înțelegere și susținere masivă din partea oamenilor simpli. Am fost plăcut surprins că programul meu electoral coincidea cu așteptările cetățenilor de acolo. Pentru un politician, acesta este un indiciu important, arată că e pe calea cea bună.

În campania electorală din Hâncești m-am simțit în largul meu. Am interacționat direct cu oamenii și le-am ascultat nevoile și păsul. Campania mi-a oferit posibilitatea să-mi completez agenda de vicepreședinte al Partidului „ȘOR” și lista de eventuale proiecte pentru cetățeni și localități.

În ce măsură credeți că experiența acumulată la Hâncești vă poate prinde bine în continuare? Ce aspecte au fost în special importante pentru Dvs.?

Fiecare campanie electorală reprezintă o experiență prețioasă pentru partide și politicieni. Eu personal am văzut cât de important este să ai în spate o echipă în care să ai încredere și care să te susțină.

Partidul „ȘOR” este o formațiune politică tânără. A trecut prin câteva scrutine locale, două prezidențiale și unul parlamentar, dar deja s-a afirmat puternic în viața social-politică a țării. Cu certitudine, lupta politică din campania de la Hâncești, foarte specifică de altfel, va fi de folos întregii echipe. Mă refer la capacitatea de mobilizare a echipei, de promovare a mesajelor, dar și de comunicare cu cetățenii. Lecția principală a acestor alegeri însă e că trebuie să rămâi om în orice circumstanțe. Lupte politice au fost și vor mai fi, iar noi, politicienii, trebuie să conștientizăm că rămânem în această țară, alături de oameni. Bătăliile politice nu trebuie să îi afecteze pe cetățeni, iar politicienii trebuie să nu treacă liniile roșii și să lase loc de „bună ziua” pentru perioada post-electorală.

Cum calificați prestația partidului, vicepreședinte al căruia sunteți, în 2020?

În ciuda unui an complicat din toate punctele de vedere, Partidul „ȘOR” a reușit să se fortifice, să devină o voce politică distinctă în Republica Moldova. A crescut numeric până la peste 75 de mii de membri, devenind una dintre cele mai puternice forțe politice din țară. Cel mai important este că nivelul de încredere în formațiune din partea cetățenilor a fost în continuă creștere, iar echipa s-a consolidat și mai mult.

Partidul „ȘOR” a avut în acest an propriul candidat la alegerile prezidențiale – doamna Violeta Ivanov, care a avut o prestație și un rezultat foarte bun. Candidatul nostru a avut cel mai bun program electoral – „Moldova-2024”. Acesta a fost clădit pe obiectivele cele mai stringente și a oferit soluții concrete pentru rezolvarea problemelor cetățenilor, inclusiv ale Diasporei. Chiar dacă ni s-au pus bețe în roate, ne-au fost create artificial obstacole, echipa noastră a desfășurat o campanie foarte bună, fără atacuri la persoană și fără a denigra alți concurenți electorali. Am demonstrat că suntem echipa capabilă să desfășoare o campanie electorală civilizată, fără a o transforma în „vânătoare de vrăjitoare”.

Care, în opinia Dvs., sunt cele mai importante trei reușite ale partidului în 2020?

Chiar dacă a fost un an atipic, dificil și marcat de crize, în 2020 Partidul „ȘOR” a înscris mai multe reușite. Cel mai important a fost faptul că echipa noastră și-a reconfirmat statutul de formațiune constructivă și edificatoare. Noi am reușit să implementăm în mare parte proiectele sociale și de infrastructură pe care ni le-am asumat în special în campania electorală pentru alegerile locale din 2019. Am implementat zeci de proiecte de iluminat public stradal în localitățile țării, am amenajat terenuri de joacă pentru copii și am construit drumuri. Oamenii au început să ne privească și să ne trateze cu încredere. Partidul „ȘOR” a fost cel care a aprins în cetățeni speranța și încrederea că pot avea o viață bună aici, acasă.

Doi. În acest an, Partidul „ȘOR” a devenit un actor politic important. Toate ecuațiile politice din țară nu pot fi rezolvate fără participarea și implicarea Partidului „ȘOR”. Formațiunea noastră încă urmează să aibă un cuvânt decisiv de spus în politică.

Trei. Am devenit forța politică din Parlament care, la finele anului 2020, a împiedicat și a oprit alunecarea țării în haos. Am elaborat și am susținut adoptarea legilor vitale pentru țară, demonstrând că suntem un partid matur politic și responsabil.

Ce ați fi vrut să decurgă altfel în 2020?

Dacă ar fi să întoarcem roata înapoi, dacă ni s-ar permite să schimbăm sau să anulăm anumite lucruri, desigur că mi-aș fi dorit să nu fi existat această nenorocită pandemie, care a schimbat radical viața întregii omeniri. Cu siguranță în acest caz am fi reușit să facem multe pentru cetățenii țării. Am fi putut implementa mai multe proiecte în beneficiul țării. Pe de altă parte, pandemia ne-a oferit o lecție – aceea că sănătatea este valoarea cea mai mare pe care o are un om. Respectiv, statul trebuie să investească și să acorde o atenție sporită sistemului de sănătate. În caz contrar, o țară sau alta nu are viitor.

Ce planuri de viitor aveți?

Partidul „ȘOR” are o agendă prestabilită pentru câțiva ani înainte. Avem o multitudine de idei și proiecte. În continuare ne vom canaliza eforturile pe proiecte sociale și de infrastructură, pentru că țara și oamenii au nevoie de asta. Principala valoare a formațiunii va continua să fie omul, iar grija pentru el va fi cea mai importantă preocupare a noastră. Partidul „ȘOR” rămâne un partid cu o agendă profund socială. Vom continua să muncim intens la proiecte de dezvoltare. Un proiect ambițios al echipei noastre este începutul construcției, începând cu anul 2021, a unui nou cartier al municipiului Orhei, orașul meu natal. Este o premieră când echipa unui partid care nu este la guvernare se încumetă la așa ceva. Va fi pentru prima dată în cei aproape 30 de ani de la declararea independenței când într-un centru raionul va fi implementat un proiect de asemenea proporții.

Cum v-ați dori să fie anul 2021 pentru Partidul „ȘOR”?

Evident, Partidul „ȘOR” își dorește ca țara să depășească situația legată de pandemie. 2021 va fi un an electoral, un an în care cetățeanul va fi pus în situația să facă din nou o alegere importantă. Și de această dată, Partidul „ȘOR” va face un nou salt politic. Afirm asta știind că, cetățenii apreciază mult ceea cea a realizat echipa noastră. Cred că anul 2021 va fi începutul unei noi ascensiuni politice a formațiunii noastre, care pune mereu pe prim-plan interesele cetățenilor, și nu pe cele de partid.

Share