Nicolae Grigorişin: Municipiul Bălți a ales o nouă cale – urmează Moldova

Nicolae Grigorişin: Municipiul Bălți a ales o nouă cale – urmează Moldova

Interviu cu Nicolae Grigorişin, primarul general al municipiului Bălţi

În 2018 dvs. aţi devenit primar al municipiului Bălţi, făcând o „mică minune”. Cum aţi reuşit să câştigaţi alegerile din primul tur?

O „mică minune” au făcut locuitorii oraşului nostru, Bălţi. Ei au rupt cercul vicios în care încercau să ne închidă politicienii locali din partea celor două partide de guvernare. Aceiaşi politicieni care au condus oraşul Bălţi până în 2015. Foştii comunişti s-au dichisit în straie albastre şi roz şi au încercat să-i mintă pe bălţeni pentru a reveni. Nu le-a reuşit. Revenirea la trecut nu va fi. Prea multe despre acesta a devenit cunoscut după schimbarea puterii orăşeneşti. Apropo, cred că municipiul Bălţi primul a exprimat tendinţa moldovenească generală. Oamenii au obosit de această rotaţie specifică a elitelor, de aceşti domni, care, an de an, trecând dintr-un partid în altul, rămân în posturi înalte. Ei caută locuri călduţe, iar pentru ţară, pentru oraş acesta e un chin. Sunt convins că a sosit timpul metamorfozelor. Trebuie să vină oameni noi, care să schimbe totul în această ţară. Un astfel de om este prietenul meu, Renato Usatîi, care, în baza exemplului oraşului Bălţi, a arătat că acesta poate fi administrat eficient fără a delapida fondurile publice. Am efectuat reforme la întreprinderile municipale, am sporit semnificativ veniturile „Uniunii pieţelor”, am achiziţionat zeci de unităţi de tehnică comunală. Şi acesta e doar începutul, care, apropo, a avut loc în condiţiile unei contrapuneri acerbe cu aceleaşi elite. Această contrapunere nu este deloc un conflict politic tipic, cum încearcă să-l prezinte oponenţii noştri. Lupta are loc între trecut şi viitor. De aceea, sunt sigur că victoria va fi a noilor forţe. Trecutul, mai ales acest trecut, e condamnat la dispariţie. Răspunzând la întrebarea dvs., voi adăuga că municipiul Bălţi a ales o nouă cale – urmează Moldova.

În ce relaţii sunteţi cu fostul primar, Renato Usatîi?

Îl ştiu pe Renato Usatîi de mulţi ani. Este un om minunat, care a reuşit să rămână acelaşi, cunoscând succesul în viaţă. Mă mândresc cu prietenia noastră şi sunt sigur că putem face multe împreună pentru binele oamenilor. Şi acesta nu e cazul când se poate de spus că omul e bun şi corect, numai că s-a născut nu în timpul şi nu în locul care trebuia. Nu, timpul a sosit. Pur şi simplu sunt forţe reacţionare care încearcă să tergiverseze momentul schimbărilor. Dar nu le va reuşi. Din conflictul cu timpul încă nimeni nu a ieşit învingător.

Despre ce rezultate concrete în funcţia de primar se poate de vorbit deja?

Sunt în funcţia de primar de mai bine de jumătate de an, de aceea de vorbit despre realizări concrete e prematur şi nici nu ar fi modest. Echipa noastră administrează oraşul din 2015, şi eu nu am de gând să mă dezic nici de greşelile, nici de realizările, care au fost înregistrate în aceşti trei ani şi jumătate. Trei ani am fost consilier municipal din partea „Partidului Nostru”. Până în primăvara 2018 noi am fost majoritari în Consiliu. Acum nu suntem. Majoritatea a fost acaparată de democraţi prin aceleaşi metode pe care le-au implementat şi în Parlament. Indiferent de aceasta, multe am reuşit. Am vorbit deja despre reformele în sectorul comunal şi despre veniturile suplimentare în bugetul local. În premieră, după mulţi ani, am modernizat pieţele municipale după cele mai noi standarde. Acum la Bălţi sunt cele mai bune pieţe din ţară, dar era o cloacă. Am cumpărat, fără a apela la credite, sau am primit în dar de la oraşele cu care am semnat acorduri de colaborare zeci de unităţi de tehnică municipală, maşini de strâns zăpada, tractoare, maşini pentru gunoi. Am început să reparăm drumurile din curţi şi să amenajăm în curţi locuri de parcare. Din câte cunosc, aşa ceva nu se face nici în capitală. Am instalat sute de bănci, aducem în ordine spitalul clinic municipal, care deserveşte practic tot nordul ţării. Ajută şi Renato Usatîi, care a donat spitalului instrumente chirurgicale şi utilaje moderne pentru operaţii. Putem enumera multe, dar oricum ceva voi uita. Noi iubim oraşul natal şi încercăm să-i dăm o nouă viaţă. Tot timpul m-a mirat diferenţa între felul cum funcţionarii, şi nu numai ei, îşi amenajează locuinţele şi cât de iresponsabil tratează mediul urban. Trebuie să înţelegem cu toţii – oraşul e casa noastră comună, iar patria nu se termină la uşa apartamentului, ci doar începe. Atunci totul se va schimba în bine. Deja a început să se schimbe.

Care sunt cele mai mari probleme cu care v-aţi confruntat până acum?

Am moştenit o localitate semidistrusă, cu o infrastructură uzată în proporţie de 80%. E o problemă generală şi e foarte greu să o soluţionezi cu un buget auster. Apropo, mulţi nu ştiu că oraşele din Moldova nu-şi formează singure bugetele. Vara, de la Ministerul Finanţelor vin pronosticuri bugetare cu cifre concrete şi deja în baza lor autorităţile locale adoptă bugetele anuale. Dar aceasta e aşa o informaţie generală. Printre probleme aş menţiona desigur cea care ţine de deşeuri, despre care toţi ştiu. Am moştenit-o de la predecesori, care au semnat un acord de concesiune cu o firmă privată. Un acord convenabil firmei, dar nu şi pentru Bălţi. Aceiaşi democraţi, care în ultimii ani ne-au criticat pentru conflictul cu concesionarul, în 2012 în Consiliul municipal au fost împotriva semnării unui acord de concesiune şi spuneau că municipiul Bălţi va avea de pierdut de pe urma lui. Iar când acest lucru s-a întâmplat, au trecut de partea concesionarului. O făţărnicie nemaipomenită! Încă o problemă: returnarea datoriilor pentru vechile credite. Am reuşit să diminuăm povara datoriilor, dar, spre exemplu, pentru achitarea creditului contractat pentru procurarea troleibuzelor în 2014 vom avea încă mult timp de plătit. Dar nu pot afirma că suntem în totalitate împotriva creditelor. Totul depinde de condiţii şi de dobândă.

Ce colaborare aveţi cu Consiliul municipal Bălţi?

Răspunzând la această întrebare, nu aş vrea să apelez la clişee gen: „E greu, dar vom trece peste asta”. Consiliul e al democraţilor. Dacă vă amintiţi, anul 2018 l-am început cu o grevă a foamei. Acei care până în 2015 considerau oraşul Bălţi locul unde se hrăneau, au încercat să revină la schemele lor, să fure locuitorilor capitalei de nord alegerea lor. Am reuşit să rezistăm, deşi cu multe pierderi. Să lucrezi fără majoritate e destul de greu, dar nu imposibil. Mint acei care spun că nu e posibil deloc. Dintr-un punct de vedere, ca primar, nu voi permite acestui Consiliu să adopte decizii pe ascuns, care duc la distrugerea
oraşului. Din alt punct de vedere, chiar şi o astfel de majoritate nu poate să nu voteze pentru iniţiativele primarului, susţinut de locuitori. Ei nu pot merge deschis împotriva bălţenilor. Desigur, e destul de greu şi aceasta pentru noi e o nouă realitate când fiecare decizie parcurge o cale lungă, dar în final în dispute se naşte adevărul.

Ce puteţi spune despre colaborarea cu puterea centrală?

Unul din principalele scopuri ale primarului este identificarea soluţiilor de compromis. E important de delimitat politica de problemele orăşeneşti. Puterea în ţară e cea care este, iar care va fi în februarie – vom vedea. În orice caz, e necesar de avut un dialog în probleme care fără Guvern nu pot fi soluţionate. E vorba şi de probleme bugetare (iar eu am vorbit deja cum se formează bugetele locale), dar şi de probleme pur gospodăreşti. Fiecare oraş e împărţit din punctul de vedere al competenţelor. Unele instituţii se subordonează puterii locale, altele – celei republicane, domeniul educaţiei practic în totalitate e finanţat din bugetul de stat. Asta e legea. Să trăieşti în stare de luptă permanentă, e imposibil, incorect şi dăunător pentru oraş. Nu cred că aţi auzit de la mine atacuri în adresa cabinetului de miniştri, care e format practic din manageri contractaţi. Şi cu ei se poate şi e nevoie de vorbit. Consider că dialogul nostru cu Prim-ministrul nu e rău. Desigur, blocului politic din cadrul partidului de guvernare, mai concret blocului politic din Bălţi, îi este convenabil să prezinte lucrurile de parcă Grigorişin veşnic ar lupta cu PDM, iar oraşul are de suferit. Dar aceasta e o simplificare foarte serioasă şi făcută cu rea intenţie. Noi luptăm cu oameni concreţi, care s-au deprins să privească oraşul Bălţi ca pe sursa lor de venit. Bine, acum aceşti oameni fac parte din PDM, iar după alegeri, dacă acest partid va pierde puterea, vor pleca la Năstase şi Sandu sau la Dodon. Ce contează? Cu aceşti oameni noi niciodată nu vom găsi limbă comună. Părerea mea este că ei trebuie să se ţină departe de pârghiile administrative. Şi sunt sigur că locuitorii municipiului Bălţi vor fi de acord cu mine.

Ce priorităţi aveţi pentru viitorul apropiat? Ce aşteptări aveţi de la 2019?

Planurile sunt simple: să scot oraşul din mlaştină. Sunt proiecte investiţionale, sunt anumite intenţii legate de schimbările în domeniul infrastructurii şi organizarea spaţiului public. Dar la moment nu pot vorbi despre ele în detalii. Nu o dată ne-au fost puse beţe în roate, mai ales când e vorba de proiecte investiţionale străine. Dacă în 2019 guvernarea nu va anula alegerile primarilor, iar reprezentanţii ei au astfel de gânduri, vom lupta pentru un mandat deplin de patru ani şi pentru o nouă majoritate în Consiliu. După cum aţi observat, eu am declarat în repetate rânduri că nu voi candida pentru un mandat de deputat în Parlament. Patria mea e oraşul Bălţi. Vreau să schimb ceva în acest oraş în bine. Consider aceasta misiunea mea.

Almanah Politic 2018

Share