Nae-Simion Pleşca: Doar prin muncă cu dăruire și credință în oameni poți să câștigi încrederea și dreptul de a fi ales al poporului

Nae-Simion Pleşca: Doar prin muncă cu dăruire și credință în oameni poți să câștigi încrederea și dreptul de a fi ales al poporului

Interviu cu deputatul Nae-Simion Pleşca, candidat în circumscripţia nr. 30 Ciocana la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Dle Pleşca, ce v-a determinat să candidaţi în circumscripţia nr.30 Ciocana la alegerile parlamentare?

Vreau să spun din start că nu am ales o anumită circumscripţie. Sunt preşedinte al organizaţiei teritoriale PDM Ciocana, activez în acest sector, pe care îl cunosc de mult timp. Consider că era cel mai indicat să candidez în această circumscripţie,
deoarece cunosc problemele oamenilor, pe unele le-am rezolvat şi îmi propun să fac mai mult pentru locuitorii din această parte a urbei.

Cum vi se pare electoratul din această circumscripţie?

În această parte a Chişinăului, mai concret în circumscripţia 30, în opinia mea, trăiesc oamenii cei mai harnici, cei mai deschişi spre schimbări, oameni, care indiferent de vârstă, sunt dornici de a face ordine, pornind de la scara, curtea, locul de joacă, parcarea care le aparţine. Păstrează şi luptă să îmbunătăţească ce le aparţine. Sunt oameni cu poziţie civică, activi şi implicaţi în tot ce îşi propun să facă. Împreună cu aceşti oameni gospodari, urmează să demarăm şi să implementăm mai multe proiecte sociale cu impact benefic asupra calităţii vieţii cotidiene a fiecăruia.

Cu ce teze de bază mergeţi în alegeri?

Prima teză e axată pe grija concretă faţă de om, faţă de alegător. În aceste alegeri pornesc motivat de obiectivul primordial de a contribui ca fiecare cetăţean din sector să trăiască mai bine la el în curte, alături de vecini şi familie, să se simtă bine, în siguranţă şi la serviciu. Voi lupta şi mă voi implica ca să realizez în fapte concrete toate solicitările cetăţenilor ce ţin de calitatea vieţii lor. Voi fi alături de oameni, voi asculta toate problemele lor, voi ţine cont de propunerile înaintate de ei, voi căuta soluţii pertinente şi voi verifica implementarea lor. Îmi propun ca această activitate să devină una cotidiană, or, probleme de soluţionat sunt suficiente şi mă voi implica să le rezolv împreună cu ei.

A doua teză importantă este susţinerea tuturor proiectelor bune care au fost demarate de Guvernul Filip şi încă multe altele, care stau la rând să fie realizate.

Cu certitudine, o altă teză este susţinerea cursului european al Moldovei. Îmi propun şi alte obiective importante: să contribui la stabilitate în ţară; să contribui la păstrarea şi promovarea valorilor naţionale; să susţin politica relaţiilor bilaterale sănătoase şi reciproc avantajoase cu România şi cu alte state; să particip la identificarea şi susţinerea proiectelor şi a actelor legislative pentru creşterea economiei, dezvoltarea infrastructurii; ocrotirea mediului ambiant etc.

Îmi doresc ca cetăţenii plecaţi peste hotare să se întoarcă acasă şi să aibă locuri decente de muncă. Dar la acest capitol sunt realist şi îmi dau bine seama, că, după ce şi-au întemeiat familii în alte colţuri ale lumii, mulţi nu se vor mai întoarce. Or, locul unde trăieşti şi unde deja s-au născut copiii e a doua patrie.

Omul e ca şi copacul, dacă prinde undeva rădăcini şi dă rod, creşte, iar dacă îl smulgi din pământ şi îl muţi din loc în loc, se ofileşte.

Îmi propun să susţin proiectele referitoare la crearea condiţiilor bune de trai şi de muncă în ţară, ca să nu mai plece oamenii de acasă.

Pe cine consideraţi principalii dvs. oponenţi?

Fiecare dintre candidaţi este o personalitate cu calităţi. Consider că eu, pe lângă calităţile omeneşti, verificate de multă lume, am şi experienţa necesară, ştiu să fiu alături de oameni, să îi ajut, pot fi un om al echipei şi pot să muncesc, să îmi asum deciziile luate şi să-mi respect cuvântul dat.

Dacă ar fi să faceţi o retrospectivă a activităţii dvs. parlamentare, care trei lucruri le-aţi menţiona?

Am venit în Parlament pentru a contribui la realizarea obiectivelor care ar aduce bunăstare în ţară: integrarea Moldovei în spaţiul european, stabilitate în ţară, soluţionarea problemelor sociale, economice şi de business, atragerea investitorilor, crearea locurilor de muncă etc. Doar că eu nu am făcut politică declarativă ca alţii care au stat lipiţi de microfoanele din plen. Eu am fost în fiecare zi printre oameni. În fiecare zi eram în sectorul Ciocana şi în fiecare zi mă ocupam de o problemă a unui cetăţean.

Am rămas conştient de faptul că deputatul trebuie să fie aproape de oameni şi să muncească în interesul cetăţeanului pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii lui: prin identificarea priorităţilor, prin contribuţie zilnică la elaborarea proiectelor de legi cu impact social, analiza lor, susţinerea celor pertinente şi mult aşteptate.

Sunt conştient de faptul că dăinuirea noastră ca neam rezidă în păstrarea şi promovarea valorilor naţionale, promovarea, menţinerea constantă a relaţiilor bilaterale avantajoase cu România şi cu alte ţări ale lumii.

Aţi fost întotdeauna un bun profesionist unde aţi lucrat. De ce aţi ales politica?

Riscând să fiu învinuit de lipsă de modestie, voi afirma că în activitatea mea, oriunde m-am aflat, am muncit responsabil şi cu dedicaţie, conştient, fiindcă „munca este izvorul libertăţii sau al fericirii”, vorba lui Eminescu. Nimeni nu e dator să mă fericească, ci doar implicarea şi efortul personal. „Nu este întreaga fericire găsită întâmplător şi nu durează mult”, spunea Grigore Vieru şi sublinia că „în componenţa fiecărei fericiri este ideea de a o fi meritat. Deci cât efort depunem, atâta fericire avem”. Minunata constatare a marelui nostru poet şi experienţa îndelungată m-au convins de adevărul că cine munceşte nu are timp să-şi plângă de milă sau să-i invidieze pe alţii. Ştiu bine că, oriunde am activat, m-am manifestat cu atitudine responsabilă, cu perseverenţă şi cu mult respect faţă de cei de alături.

De ce politica? Probabil, a fost iniţial o provocare de a fi parte a unei echipe care i-ar ajuta şi pe alţii să lupte pentru condiţii mai bune de viaţă. Or, fiecare trebuie să sesizeze că, doar muncind, tindem să trăim mai bine şi în condiţii de confort (am mai spus-o şi cu alte ocazii). Am simţit că pot contribui, prin experienţa mea profesională şi de manager, (apropo, am venit în politică la vârsta de 30 ani, cu experienţă profesională şi de viaţă), la mobilizarea oamenilor să lupte pentru un trai decent acasă.

Politica este o activitate complicată, imprevizibilă, te pune deseori în situaţii dificile, de compromis cu normele morale. Cum vă descurcaţi?

Orice activitate importantă, dar mai ales aceea de reprezentant al poporului, îţi solicită multă muncă, implicare, compromise, decizii imprevizibile asumate, care au la bază analize profunde ale obiectivelor pe care le urmăreşti.

În general, m-am străduit să analizez de fiecare dată ce fac şi ce impact va avea aceasta asupra societăţii. Am ştiut întotdeauna că nu pot plăcea tuturor, că voi fi denigrat azi de unii, dar am decis să îmi asum responsabilitatea faptei, dacă am crezut cu adevărat în corectitudinea ei.

Sunt deja obişnuit să nu regret, or, regretul a rămas ieri. Pot să analizez greşeala ca să nu o repet.

În general, în numele stabilităţii, a urmării obiectivelor strategice ale ţării, a identificării acţiunilor concrete pentru crearea condiţiilor pertinente care ar îmbunătăţi viaţa oamenilor, sunt gata să fac compromise şi le-am făcut.

Ce vă displace în politica moldovenească şi, în general, ce nu agreaţi la oameni?

Nesimţirea, Neruşinarea, Nesinceritatea, Necurăţenia şi toate care încep cu „N”.

Aţi trecut prin grele încercări în politică, dar, mai ales, în familie. Cum v-aţi ridicat sau mai bine zis cum rezistaţi, fiindcă aveţi o prezenţă publică activă?

Nu se compară lucrurile. Suficient au fost îmbinate şi comentate de neprieteni şi de cei care încep cu litera „N” aceste două încercări incomparabile.

Nu e creştineşte, dar am să le răspund curioşilor şi corecţilor aşa: „Să nu dea Domnul să trăiască durerea cumplită, ca să înţeleagă cum poţi fi încercat de soartă!”. Abia atunci devii om şi îi înţelegi pe alţii. Am simţit mult prea mult sprijin din partea oamenilor, dar am trăit şi atitudinea de nesimţire şi bucurie a unora.

Ce şanse aveţi de a deveni deputat?

Cred în oameni, cred în forţele proprii, cred în echipa care mă sprijină şi căreia îi sunt recunoscător. Doar prin muncă cu dăruire, perseverenţă şi credinţă în oameni poţi să câştigi încrederea şi dreptul de a fi ales al poporului.

Almanah Politic 2018 

Share