(INTERVIU) Iurie Dârda: Numai în condiții de stabilitate vom putea avansa în implementarea reformelor şi în apropierea de UE

(INTERVIU) Iurie Dârda: Numai în condiții de stabilitate vom putea avansa în implementarea reformelor şi în apropierea de UE

În cadrul unui interviu acordat portalului Oficial, deputatul Iurie Dârda, a vorbit despre cele mai importante evenimente ale anului politic 2017, la ce proiecte a lucrat, dar și despre ce așteptări are de la anul 2018.

O.: Dle Dârda, care credeți că au fost cele mai importante evenimente ale anului politic 2017?

I.D.: Aș vrea să menționez că 2017 a fost unicul an din ultimii patru în care nu am avut alegeri și, dat fiind faptul că în 2018 vom avea alegeri parlamentare, în 2019 – alegeri locale generale, iar în 2020 – alegeri prezidențiale, 2017 devine unicul an din șapte ani consecutivi care nu e electoral. E un detaliu foarte important, deoarece știm că, de regulă, în anii electorali procesele politice își lasă amprenta asupra tuturor sferelor de dezvoltare. De aceea, cred că în 2017 am avut condiții de activitate mai bune decât în anii precedenți sau decât vom avea în anii următori. Iar aceasta a permis să avansăm pe calea implementării Acordului de Asociere RM-UE, ne-a permis să facem reforme importante, cum ar fi cea a administrației publice centrale, ne-a permis să lansăm programe de stat importante, cum ar fi „Prima Casă” etc. Din acest punct de vedere, anul a fost unul destul de bun.

O.: Și din punct de vedere legislativ, cum vi s-a părut anul?

I.D.: Evident, că unele dintre evenimentele ce au avut loc la nivel legislativ au fost mai plăcute, altele – mai puțin plăcute și e și firesc să fie așa, pentru că, totuși, Parlamentul e constituit din diferiți actori politici, cu diferite viziuni, principii de activitate, scopuri. Lupta politică deseori își găsește expresia și la nivel parlamentar și aceasta afectează într-o oarecare măsură randamentul și capacitatea de lucru a Forului Legislativ Suprem, dar, în cazul nostru, este foarte important că, indiferent de aceste situații, s-a continuat să se depună eforturi în vederea onorării obligațiunilor pe care le avem în fața partenerilor externi, în primul rând în fața UE. Consider că din acest punct de vedere, Parlamentul și-a făcut bine temele de acasă. Totodată, s-a muncit mult și în vederea onorării angajamentelor pe care le avem în raport cu Fondul Monetar Internațional, iar faptul că am reușit să adoptăm la timp o politică bugetar-fiscală echilibrată și care oferă motive de optimism, chiar dacă se iau un calcul și unele recomandări ale FMI, e o performanță importantă.

O.: Dvs. ca deputat la ce ați lucrat în 2017?

I.D.: Sfera preocupărilor mele a rămas aceeași și e în strictă concordanță cu prioritățile stabilite la preluarea mandatului: perfecționarea legislației ce reglementează activitățile de afaceri, în special în sfera construcțiilor, îmbunătățarea legislației privind un mediu înconjurător sănătos, susținerea tinerilor etc. De fapt, preocupările mele țin de probleme foarte importante cu care se confruntă societatea noastră și mă bucură faptul că și alți aleși ai poporului își doresc și contribuie la soluționarea problemelor de acest fel. Aceasta îmi inspiră o anumită doză de optimism, mă face să cred că împreună vom reuși, dacă nu să soluționăm toate problemele din domeniile respective, cel puțin să facem ca ele să fie mai puține.

O.: Am observat că v-ați expus destul de activ pe marginea programului „Prima Casă”. Pe cât de important este acesta?

I.D.: Este un program așteptat mult de tineri și cunosc acest lucru nu din auzite. Mulți tineri pleacă peste hotare anume din cauza faptului că nu au o locuință. Lansând acest program, noi soluționăm concomitent o problemă socială, una economică și una demografică. Având o locuință, tinerii vor rămâne și vor munci în țară, iar aceasta înseamnă că vor suplini locurile de muncă vacante, vor plăti contribuții și la bugetul social, și la cel al de stat. Numai prin astfel de programe, putem opri exodul populației, care a luat proporții îngrijorătoare și ne putem asigura că nu vom ajunge un stat depopulat. În genere, dacă ar fi să fac un clasament convențional, eu aș plasa acest program pe una din primele poziții ale deciziilor cu adevărat bune luate în 2017.

O.: Ce așteptări aveți de la anul 2018?

I.D.: Să fie unul liniștit din punct de vedere politic, pe cât aceasta e posibil într-un an electoral. Pentru că numai în condiții de stabilitate vom putea avansa în ceea ce ține de implementarea reformelor, apropierea de UE, îmbunătățirea condițiilor de trai și de business în Moldova.

Doina Secrieru

Share