(INTERVIU) Viorel Garaz: Ambiția mea este să demonstrez că o întreprindere de stat poate fi rentabilă și eficientă
Interviu cu Viorel Garaz, Administrator al ÎS CVC „Mileştii Mici” pentru Almanah Politic 2019.
Dle Garaz, în 2019 aţi preluat conducerea Combinatului „Mileştii Mici”. Ce v-a determinat să acceptaţi această funcţie?
Pe durata activităţii mele în cadrul altor instituţii, am acumulat anumite abilităţi şi cunoştinţe în domeniul viti-vinicol, administrativ şi comercial, care ar fi fost păcat să fie pierdute sau nevalorificate în modul cuvenit. Vinăria „Mileştii Mici” este un patrimoniu naţional, al nostru, al tuturor, cu un potenţial enorm, dar care are nevoie de unele retuşări şi optimizări, pentru a se alinia la vinăriile europene moderne. Ambiţia mea este să demonstrez că o întreprindere de stat poate fi rentabilă şi eficientă din mai multe puncte de vedere: al utilizării resurselor naturale, al consumului de energie, al utilizării resurselor umane, fiind, în acelaşi timp, în armonie cu natura.
Ce priorităţi v-aţi stabilit la momentul preluării funcţiei?
Am preluat conducerea vinăriei în sezonul de recoltare, astfel prioritatea numărul unu a fost recoltarea la timp a strugurilor, pentru a ne asigura materia primă calitativă. Ulterior mi-am focusat eforturile la creşterea nu doar a volumului, dar şi a valorii vânzărilor pe piaţa locală şi a exporturilor, la creşterea rentabilităţii produselor şi serviciilor prestate.
Care au fost primele Dvs. acţiuni în noua funcţie?
Am mobilizat toată vinăria la culesul strugurilor şi am revitalizat procesul de vânzare a vinurilor, care la acea etapa era aproape îngheţat. În primele săptămâni m-am întâlnit cu cei mai importanţi clienţi naţionali şi din străinătate, care din anumite motive pierduseră interesul pentru vinurile noastre, stabilind în acelaşi timp relaţii cu noi importatori din România, Ucraina, Olanda, alte state.
Cu ce reuşite vă puteţi mândri până la această etapă?
Comparativ cu perioada similară din anul precedent, am obţinut o dinamică pozitivă la capitolul număr de turişti care ne-au vizitat, a volumului şi, cel mai important, a valorii vinurilor comercializate, am redus considerabil mărimea datoriei faţă de partenerii comerciali, dar am redus şi mărimea creanţelor. Mă bucură faptul că deja pot planifica proiecte de dezvoltare a vinăriei cu resurse proprii.
Am angajat mai mulţi tineri, oferindu-le condiţii atractive de muncă. Unora le propunem chiar şi spaţii de cazare.
În genere, cu ce indicatori de bază a încheiat „Mileştii Mici” anul 2019?
Am realizat profit, nu mic, dar mult sub potenţialul pe care îl are vinăria.
Cu ce provocări se confruntă întreprinderea?
Ca şi pentru alte vinării, principala provocare este piaţa, pe care apar jucători noi, oferta de vinuri se măreşte, raftul devine tot mai scump, iar unul dintre principalele criterii pentru alegerea unui vin de cele mai multe ori este ambalajul sau concentraţia de zahăr. În asemenea condiţii, producătorii dedicaţi de vinuri au de concurat cu produsele pur comerciale ale unor întreprinderi, care, de cele mai multe ori, nici nu sunt vinării. Astfel, ne propunem să lansăm proiecte de educare şi informare a consumatorilor, astfel încât decizia de procurare a unei sticle de vin să nu mai depindă de criteriile enumerate anterior.
O altă provocare, specifică vinăriei „Mileştii Mici”, este activitatea în subteran. Este un mediu foarte agresiv pentru echipamente, mobilier, produse finite, dar probabil străduinţa şi dragostea depusă de colegii mei fac vinurile de la „Mileştii Mici” atât de speciale.
Ce planuri aveţi pentru viitorul apropiat?
Unul dintre proiectele deja lansate este excluderea transportului personal din galeriile subterane. Acestea vor fi înlocuite în scurt timp de trenuri electrice, care deja au fost comandate. Între timp oferim turiştilor posibilitatea să viziteze galeriile subterane şi pe biciclete.
La moment suntem limitaţi şi în spaţiul pentru degustarea vinurilor. Astfel, am lansat un proiect pentru extinderea acestuia, prin deschiderea unei săli, ce ne va permite să dublăm cel puţin numărul vizitatorilor deserviţi.
Un alt proiect important, care, cu siguranţă, va sublinia calitatea produselor noastre, este lansarea producţiei de vinuri spumante după metoda clasică, care presupune fermentarea repetată a vinurilor în sticlă.
Intenţionăm să curăţăm albia râului Işnovăţ, care curge chiar prin curtea vinăriei, iar pe malurile acestuia să amenajam terase şi spatii de joacă pentru copii.
Un alt proiect necesar vinăriei este amenajarea spaţiilor de cazare pentru turişti. În cel mai scurt timp ne vom focusa eforturile şi pe construcţia unui hotel subteran.
Fiind orientat spre creşterea capacităţilor vinăriei, pe lângă reutilare, am proiectat deja plantarea viilor noi cu soiuri autohtone, ce ne vor asigura cu materie primă calitativă, necesară la producerea vinurilor elegante, scumpe, apreciate în toată lumea.
Sunt în discuţii cu un producător important de panouri foto-voltaice, pentru construcţia unei staţii de alimentare a vinăriei cu energie regenerabilă. Alt proiect de eficientizare este construcţia staţiei de epurare. Aceste două proiecte, cel mai probabil, vor fi lansate în următorii 1-2 ani.
Mă bucură faptul că am cunoscut preotul din sat, primarul şi alţi oameni cu iniţiativă şi am decis să organizăm un muzeu subteran. Sunt convins că zecile de mii de turişti, care ne vizitează, vor rămâne impresionaţi de cultura şi talentul strămoşilor noştri.
Cum vedeţi dezvoltarea întreprinderii pe termen lung?
Nu este un secret faptul că populaţia ţării îmbătrâneşte şi este în scădere. Acest fenomen nu este străin pentru „Mileştii Mici”. În următorii ani eforturile trebuie canalizate spre automatizarea proceselor de producere şi mecanizarea agriculturii la maxim.
Digitalizarea şi tehnologiile moderne nu trebuie să treacă pe lângă vinăria noastră, chiar dacă se află „în peşteră”. Achiziţionăm servere, instalăm reţele cu fibră optică şi softuri performante – totul pentru a eficientiza activitatea vinăriei şi a lăsa urmaşilor noştri un tezaur, nu doar un morman de piatră.
În acelaşi timp, intenţionăm să oferim vizitatorilor noştri un refugiu în sânul naturii, oferindu-le bucate cât mai curate şi mai naturale, păstrând fondul forestier şi stimulând înmulţirea fazanilor, căprioarelor, a veveriţelor şi altor animale din regiune.
sursa: Almanah Politic 2019