(INTERVIU) Victor Ciobanu: Această incertitudine va dura atâta timp, cât nu este definită clar poziția americanilor față de noi

(INTERVIU) Victor Ciobanu: Această incertitudine va dura atâta timp, cât nu este definită clar poziția americanilor față de noi

În cadrul unui interviu acordat portalului www.oficial.md, analistul politic Victor Ciobanu a vorbit despre probabilitatea unui război politic între PD și PSRM, o eventuală revizuire a legii cu privire la sistemul electoral mixt, reușita protestului opoziției cu privire la anularea sistemului mixt electoral, dar și alte aspecte importante.

O.: Ce evenimente credeţi că vor marca noul sezon politic ce va începe în scurt timp?

V.C.: Cred că vor continua manevrele preelectorale. Vom asista la tot felul de artificii, declarații spumoase și mai puțin la acțiuni decisive. Președintele periodic va da din deget guvernării, iar aceasta va răspunde în stilul ce o caracterizează – că-i va rupe degetele. Fără consecințe din ambele părți.
Această incertitudine va dura atâta timp, cât nu este definită clar poziția americanilor față de noi. Iar pentru actuala guvernare (după ce a pierdut suportul europenilor) este absolut vital să obțină un minim de susținere. De aici și jocul anti-rusesc al actualei guvernări – un fel de „cine-i contra noastră cu Trump”? Este un bluf destul de evident și încă o tentativă de a vinde (a câta oară?!) istoria răsuflată cu ultima și unica redută care ne mai apără de tancurile rusești. Această linie de subiect va continua să fie una centrală (toate celelalte vor fi secundare și corelate cu ea) până la definirea unei poziții explicite a SUA. Un test în acest sens va fi și vizita apropiată a misiunii FMI.

O.: Pe cât de întemeiate vi se par afirmaţiile despre probabilitatea unui război politic între PD și PSRM?

V.C.: Deocamdată va fi doar un război al declarațiilor. Observăm că președintele Dodon urmează cu succes cursul de neacutizare a ostilităților. Acest regim de stand by și neimplicare maximală (pe fundalul declarațiilor războinice) îl favorizează. Guvernarea înțelege că pierde teren în această luptă mimată. Dar nu poate forța trecerea în faza unui război pe bune, fără a avea răspuns la întrebarea – care vor fi în acest caz reacțiile rușilor și americanilor. În aceste condiții guvernarea nu poate porni un război fără a lua în calcul eventualele consecințe grave, care le va avea de suportat.

O.: În ultimul timp tot se aud unele opinii precum că în toamnă e posibilă o revizuire a legii cu privire la sistemul electoral mixt, astfel încât alegerile să fie organizate în circumscripțiile uninominale în două tururi. Care este probabilitatea unei asemenea acțiuni?

V.C.: Cred că e puțin probabilă. Asta ar însemna declararea războiului tuturor. Ceea ce poate fi posibil doar în condițiile fie a obținerii unei susțineri totale, fie invers – a renegării totale. Deocamdată nu avem confirmarea nici unei din aceste variante.

O.: Dacă se va efectua o revizuire a sistemului electoral mixt, vom putea afirma că guvernarea i-a atras pe socialişti într-o cursă, iniţial acceptându-le condiţiile, inclusiv privind alegerile în circumscripţii într-un singur tur?

V.C.: Relațiile dintre guvernare și socialiști rămân a fi obscure și netransparente. Nu putem exclude existența unor aranjamente de culise – ca de exemplu în cazul adoptării votului mixt. Dodon așa și nu a formulat clar care-i atitudinea lui față de guvernare. Declarațiile precum că s-ar afla în opoziție nu se confirmă prin acțiunile care indică contrariul. Cred că formula actuală de conviețuire este că sunt parteneri și concurenți concomitent. Am zis anterior că nu cred că se va ajunge la revotarea sistemului electoral, deși nici această variantă nu poate fi exclusă definitiv.

O.: Se vehiculează că liderii actualei guvernări ar putea să-și pregătească retragerea din politică după următoarele alegeri în favoarea socialiștilor. Dvs ce părere aveți?

V.C.: Cel puțin pentru moment guvernarea nu are planuri de retragere. Va încerca să joace pentru un rezultat maxim, indiferent de sistemul electoral. Dar cum am zis, aranjamentele de culise pot să existe. La alegerile prezidențiale guvernarea a susținut-o oficial pe Maia Sandu, iar neoficial l-a favorizat pe Dodon să câștige. De ce am exclude un scenariu de retragere, care bineînțeles, nu-i cel principal? Dar în condițiile unor alegeri relativ corecte e clar că vor câștiga socialiștii. Și atunci vor intra în vigoare toate surprizele legislative pregătite din timp pentru această variantă de rezervă. De exemplu, socialiștii câștigă detașat, formează singuri guvernul, dar… nu-l controlează. Pentru că secretarii de stat sunt deja numiți de către democrați și sunt inamovibili. Cred că surprize de acest gen sunt mai multe.

O.: Opoziția a anunțat un protest în septembrie cu privire la anularea sistemului mixt electoral. Care este probabilitatea ca organizatorii protestului să reuşească ce şi-au propus?

V.C.: Nu cred că vreun protest de orice amploare poate impresiona guvernarea actuală. Am văzut asta după protestele mari din 2015. Cred că în situația actuală guvernarea nu se teme de opoziție. O confirmă și mesajul voalat pe care îl transmite insistent occidentului – opoziția trebuie să joace împreună cu noi, să urmeze scenariile noastre, altfel câștigă socialiștii, se schimbă vectorul ș.a.m.d. În acest sens guvernarea e mai mult decât previzibilă. Iar opoziția trebuie să demonstreze mai multă creativitate dacă vrea să obțină ceea ce își propune.

O.: Ce ar trebui să facă partidele din opoziție pentru a obține un rezultat bun în următoarele alegeri?

V.C.: Să fie mai explicite, să știe să-și aducă mesajul alegătorilor, să poată adapta acest mesaj conform cerințelor societății. Să fie mai organizate și mai creative – în lipsa resurselor e unica modalitate de a obține un scor bun.

Mihaela Conovali

Share