(INTERVIU) Veaceslav Garştea: Tindem să devenim un etalon al instituției de stat eficiente, aflate în serviciul cetăţenilor
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Veaceslav Garştea, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a vorbit despre cât de eficientă este PF şi ce face conducerea pentru îmbunătățirea randamentului acesteia, care sunt cele mai mari provocări ce stau în faţa PF, despre colaborarea cu organele vamale şi serviciile similare din alte ţări, dar şi despre planurile de viitor.
T: Sunteți unul din conducătorii Poliţiei de Frontieră. Dar vă amintiţi cum a fost prima Dvs. zi de lucru în cadrul PF?
V.G.: Oare este cineva care să nu-şi amintească prima zi la un nou loc de muncă?! E vorba de ceva special, care-ţi rămâne în suflet şi în memorie pentru totdeauna şi eu nu sunt o excepţie în acest sens.
Prima mea zi de muncă în cadrul Poliției de Frontieră a fost la 25 martie 2014, când am fost numit șef de sector la Aeroportul Internațional Chișinău. A fost o zi grea pentru mine – de dimineață am început să fac cunoștință cu colegii de acolo și cu reprezentanții structurilor ce activează la Aeroport. Nu am mâncat nimic toată ziua, dar, din stimă față de cei cu care făceam cunoștință, am servit mai multe cafele, deşi eu în general nu beau cafea. În rezultat, mi s-a făcut foarte rău, fiind nevoit să plec mai devreme. Dar, totuşi, în acea zi am reuşit să-mi fac o impresie generală despre oamenii cu care urma să lucrez cot la cot de acum încolo.
T: Pe cât de eficientă vi se pare Poliţia de Frontieră la moment şi ce face conducerea pentru îmbunătățirea randamentului acesteia?
V.G.: Riscând să fiu acuzat de lipsă de modestie, îmi voi permite să amintesc că Poliția de Frontieră este considerată un fel de portdrapel al Ministerului Afacerilor Interne, fiind o instituție cu o bună reputație în societate. E un rezultat al efortului depus constant în procesul de reformare și restructurare conform standardelor UE. PF a beneficiat de suportul UE în acest proces deloc uşor şi consider că obiectivul stabilit din start a fost realizat la un nivel destul de înalt.
Totuşi, trebuie să avem în vedere că perfecţionarea e un proces continuu şi pentru cei care astăzi conducem PF este o prioritate creşterea randamentului de activitate, dar şi îmbunătăţirea continuă a imagini instituţiei. În acest sens, avem suportul organelor administraţiei publice centrale ierarhic superioare, dar şi o bună colaborare cu partenerii de dezvoltare. Astfel, reuşim să promovăm instituția în plan extern, să sporim indicatorii de activitate, dar și să creăm un mediu confortabil de muncă în colectiv.
T: Care sunt cele mai mari provocări ce stau în faţa Poliţiei de Frontieră?
V.G.: Provocările reies din activităţile zilnice pe care le desfăşurăm şi aş zice că ele poartă un caracter continuu. Or, în fiecare zi trebuie să depunem foarte multe eforturi pentru a ne face meseria profesionist, cinstit și corect așa încât să nu fie simțită uneori lipsa personalului necesar în subdiviziuni, să gestionăm corect fluxul de pasageri în punctele de trecere așa încât cetățenii să nu fie afectați de rândurile care se mai formează, din păcate. Apropo, consider foarte important ca, atunci când suntem criticaţi, să venim cu explicațiile și soluțiile de rigoare astfel încât cetăţenii să simtă că, indiferent de problemele ce apar, noi suntem în serviciul lor.
T: Cum aţi califica colaborarea cu instituţiile de profil din alte țări?
V.G.: Deşi se ştie că loc de mai bine tot timpul există, totuşi consider că avem o colaborare foarte bună cu instituțiile de profil din alte țări. Nu pot să nu menționez colaborarea extraordinară pe care o avem cu cei din statele vecine: Ucraina și România. În ultimul an, am înregistrat un succes istoric, în opinia mea, lansând controlul comun la frontiera cu Ucraina. În acest sens am beneficiat de o susținere totală din partea Ministerului Afacerilor Interne, a Guvernului R. Moldova, în general.
De asemenea, avem relații de colaborare foarte bune cu colegii din Germania, Elveția, Spania, Polonia cu care avem multe proiecte comune în domeniul schimbului de experiență și instruirii. Aş mai menţiona în context şi buna colaborare cu colegii din Lituania, Letonia, Estonia, Belarus, Azerbaidjan şi din alte ţări.
T: Ce puteți spune despre colaborarea cu organele vamale?
V.G.: Serviciul Vamal este instituția cu care activăm umăr la umăr în punctele de trecere a frontierei. De colaborarea noastră depinde în mod direct interesul statului, eficienţa controlului ce se exercită la frontieră şi nu exagerez deloc când fac astfel de afirmaţii. De aceea, constat chiar cu o satisfacţie oarecare că avem o comunicare bună cu ei și în permanență asigurăm schimbul de informații. Încercăm împreună să efectuăm un control de frontieră armonizat între instituții pentru a presta servicii de înaltă calitate cetățenilor. Cred că ne reuşeşte, deşi consider că aprecierile de rigoare în acest sens trebuie să vină de la organele abilitate ale statului, care, în virtutea atribuţiilor pe care le au, monitorizează activitatea noastră. Nu în ultimul rând, cele mai obiective aprecieri trebuie să vină de la cetăţeni, pentru că ei sunt beneficiarii finali ai efortului pe care-l depunem zi de zi împreună cu colegii de la Vamă.
T: Ce planuri pentru viitorul apropiat aveți?
V.G.: Planurile de viitor sunt foarte mari și optimiste. În primul rând, tindem să devenim şi mai buni în ceea ce facem, să devenim un etalon al instituției de stat eficiente, aflate în serviciul cetăţenilor. Ne implicăm în multe proiecte pentru a deveni mai eficienţi în atragerea şi valorificarea fondurilor pentru dezvoltarea instituțională a Poliției de Frontieră. Multe proiecte deja sunt în derulare și în scurt timp vor da rezultate palpabile. Dorim să asigurăm un nivel înalt de profesionalism al angajaților și o dotare tehnică corespunzătoare, adică cu cele mai performante utilaje. Nu în ultimul rând ne propunem să avansăm la capitolul încredere din partea cetățenilor, iar pentru aceasta trebuie să depunem în continuare eforturi ca traversarea frontierei de stat să fie comodă, rapidă şi sigură.
T: Cum vedeți Poliţia de Frontieră peste 10 ani?
V.G.: Ca o instituție cu autoritate înaltă în familia mare a statelor membre ale UE, eficientă pentru stat şi cu un înalt nivel de încredere din partea cetăţenilor. Sunt obiective cât se poate de realiste şi pentru realizarea lor muncim zi de zi.
Cristina Pendea