(INTERVIU) Veaceslav Garștea: Sunt determinat să produc schimbarea în Poliție, nu mă tem de riscuri sau greutăți

(INTERVIU) Veaceslav Garștea: Sunt determinat să produc schimbarea în Poliție, nu mă tem de riscuri sau greutăți

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Veaceslav Garștea, candidat la funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției, s-a referit la ce l-a determinat să candideze la această funcție, ce șanse crede că are, provocările cu care se confruntă Poliția națională, dar și la alte aspecte importante.      

T: De ce ați decis să candidați la această funcție?

V.G.: Atunci când am decis să particip la concursul pentru funcția de șef al IGP, am pornit de la premisa că Poliția națională are nevoie de un conducător, care să cunoască bine domeniul, și-a dovedit profesionalismul prin acțiuni concrete, care cunoaște sistemul din interior, care a trecut toate etapele în ierarhia de cadre și care ar putea scoate Poliția la un nou nivel de activitate. Riscând să fiu acuzat de lipsă de modestie, voi aminti că activez în acest sistem începând cu anul 1998, când am pășit pragul Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”. Consider că întrunesc calitățile pe care le-am enunțat mai sus și cred că aș putea conduce eficient această importantă instituție în stat. E o mare provocare pentru mine, mai ales că înțeleg așteptările mari care există față de activitatea IGP în societate, dar și așteptările pe care le au față de viitorul lor șef cei ce activează în cadrul IGP.

T: Ce șanse reale credeți ca aveți să ajungeți în această funcție?

V.G.: Înțeleg aluzia pe care o faceți, dar vreau să vă asigur că, dacă nu eram convins că avem un concurs cinstit, real, bazat pe profesionalism, nu aș fi depus dosarul. Eu cunosc bine, din interior, specificul acestei profesii, cunosc greutățile cu care se confruntă sistemul, dar și toate realizările frumoase care au fost înregistrate. Consider că toate acestea mă vor ajuta să înving în acest concurs.

De-a lungul anilor m-am convins că succesul vine întotdeauna dacă îți faci meseria cinstit, corect și onest, indiferent de împrejurări.

Totodată, cred că mă avantajează experiența bogată pe care am acumulat-o în procesul de colaborare cu partenerii de dezvoltare. Inclusiv grație lor am înțeles că tot timpul este loc de mai bine și că Poliția din RM merită o abordare europeană. Sunt determinat să produc schimbarea în Poliție, nu mă tem de riscuri sau greutăți și sunt sigur că, colegii de la IGP mă vor ajuta în realizarea scopului propus.

T: Am văzut în presă unele materiale în care vi se aduc învinuiri, inclusiv făcându-se trimitere la intenția Dvs. de a candida la șefia IGP…

V.G.: Încerc în continuare să cred că apariția acestor materiale în momentul în care a apărut informația despre intenția mea de a candida la șefia IGP e o pură coincidență. Deși, nu prea cred în coincidențe. Tot ce vreau să spun despre aceste atacuri de imagine la adresa mea este că sunt insinuări curate, afirmații care nu corespund realității. Nici nu știu dacă este cazul să mă opresc punctual la ele. Ce să dezmint, dacă și cei care au lansat aceste calomnii știu sigur că propagă niște neadevăruri?!

T: Care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă Poliția națională?

V.G.: Poliția s-a confruntat și în continuare se mai confruntă cu probleme grave legate de integritate, corupție și încrederea societății. De-a lungul timpului, gravitatea acestor probleme a variat în funcție de diverse împrejurări, dar ele oricum au persistat.

Consider că soluționarea acestor grave probleme trebuie abordată în complex – dacă vom pune accentul pe integritate, se va diminua simțitor corupția, va crește calitatea activității Poliției, lucru care negreșit va atrage după sine o mai mare încredere din partea populației. De aceea, imediat după preluarea funcției de șef al IGP, voi veni cu o amplă abordare în acest sens, pe care o voi face publică și voi purcede neîntârziat la implementarea ei.

T: Care ar fi primele Dvs. acțiuni în această funcție?

V.G.: Pe lângă preocupările prioritare pe care le-am menționat mai sus și care pentru mine vor constitui un punct de pornire în exercitarea atribuțiilor în noua funcție, aș vrea să amintesc de Strategia de dezvoltare a poliției pentru anii 2017-2020, care prevede obiective și acțiuni concrete. Realizarea acestora este foarte importantă, dacă ne dorim un serviciu polițienesc modern, cu adevărat în slujba cetățenilor. În rezultat, vom reuși să aliniem sistemul polițienesc la standardele internaționale și să îmbunătățim calitatea serviciilor oferite cetățenilor.

De asemenea, mi-aș dori foarte mult ca Poliția să nu fie atrasă în jocuri politice, mi-aș mai dori ca fiecare polițist, venind la serviciu, să nu îndeplinească nimic altceva decât ceea ce este scris în fișa de post, mi-aș dori un pachet social cu facilități clare pentru fiecare angajat, dar și un salariu pentru polițiști pe măsura riscurilor profesionale. Iată domeniile cele mai importante în care urmează de acționat neîntârziat.

T: Știm că în funcția de șef adjunct al Poliției de Frontieră ați avut o bună colaborare cu partenerii de dezvoltare. Veți colabora cu ei și la IGP?

V.G.: Partenerii naționali și mai cu seamă internaționali au un rol esențial în activitatea noastră. Ei ne oferă noi viziuni și posibilități de dezvoltare. Fără suportul lor, activitatea noastră ar arăta cu totul altfel. Iată de ce poziția mea principială este că, colaborarea cu parteneri de dezvoltare trebuie să continue, să treacă chiar la un nivel mult mai avansat. Unii dintre ei, cum ar fi PNUD, POC, Ambasada SUA, Delegația UE, Comisia Europeană, Guvernul Federal al Germaniei, DCAF (Centrul din Geneva pentru controlul democratic al Forțelor Armate), OIM, UNODC (Biroul ONU de combatere a drogurilor și criminalității) contribuie în egală măsură la dezvoltarea Poliției naționale, dar și a Poliției de Frontieră. Având deja o bună colaborare cu acești parteneri în funcția de la Poliția de Frontieră, consider că îmi va fi mai ușor să lucrez cu ei în calitate de șef al IGP.

T: Cum va veți alege echipa la IGP?

V.G.: La IGP deja este o echipă bine formată. Am spus că am crescut în acest mediu, cunosc foarte mulți colegi care, ca și mine, au început de pe băncile Academiei de Poliție și continuă și astăzi să muncească. Cunosc profesioniști desăvârșiți, oameni dedicați profesiei, polițiști care au jertfit timpul pe care ar fi trebuit să-l acorde familiei, fiind mereu în slujba țării. Echipa este, urmează doar de stabilit prioritățile și sarcinile de bază. Rezultatele frumoase vor veni de la sine, aplicând legea și asigurând respectarea normelor de drept. Dar, desigur, vom pune accent și pe atragerea noilor specialiști, care să aducă plus valoarea echipei IGP în munca depusă zi de zi în serviciul cetățenilor.

T: Ce atitudine aveți față de factorul politic?

V.G.: Nu am fost și nu cred că voi fi vre-o dată adeptul politicului. Prin lege, poliția este în afara politicii. Poliția este autonomă în realizarea sarcinilor sale legale și trebuie să ne asigurăm că acest lucru se respectă, că nu e doar o prevedere formală, pe hârtie.

Cu părere de rău, politicienii sunt cei care deseori atrag poliția în discuții și acțiuni politice. Dar cert este un lucru: cei care, la fel ca și mine, au depus jurământul de credință patriei și poporului, trebuie să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, indiferent de conjunctura politica din țară.

T: Pe lângă cele menționate mai sus, ce alte priorități veți avea în fruntea IGP?

V.G.: Dacă ne referim la alte prioritățile, eu le împart convențional în două categorii: pe de o parte, sunt prioritățile ce vizează însăși Poliția și aici mă refer la consolidarea echipei, condiții de muncă decente, pachet social garantat, salarii pe măsura riscurilor etc.; de cealaltă parte vorbim despre prioritățile privind percepția poliției în societate, dar și la nivel internațional – aici e vorba despre dotări tehnice și sisteme moderne de funcționare, prestarea serviciilor de calitate și la un nivel înalt, capacitatea de reacție și intervenție în anumite situații de criză, suportul pentru cetățeni în orice situație. Există vaste domenii unde este necesar de intervenit pentru a obține rezultat și asta voi face împreună cu echipa de la IGP.

T: Cum ați dori să arate Poliția națională la finalul mandatului Dvs. de șef al IGP, dacă pornim de la ideea ca veți câștiga concursul?

V.G.: Sincer mi-aș dori ca într-un viitor deloc îndepărtat Poliția din R. Moldova să ajungă la un nivel înalt de apreciere internă și internațională. Și aici nu vorbim deja despre concurs sau cine va câștiga. Poliția merită un conducător pe măsură, dar este important ca în foarte scurt timp să atingă apogeul său de dezvoltate. Pentru asta e nevoie și de ajutorul oamenilor, și de susținerea Guvernului, și de aprecierea conducerii țării. E nevoie nu doar de un efort individual, pe linia conducerii Poliției, ci de unul comun, pentru că numai astfel vom realiza obiectivul propus. Consider că trebuie să lăsăm la o parte pesimismul și negativismul și să credem cu adevărat că ceea despre ce vorbesc eu în cadrul acestui interviu e cât se poate de realizabil. Știu cu certitudine că se poate! Împreună vom putea asigura țara noastră cu ceea de ce are nevoie mai mult decât orice și merită cu adevărat: stabilitate, securitate, liniște, bunăstare.

T.: Vă mulțumim.

Cristina Pendea

Share