(INTERVIU) Valeriu Lungu: Îmi doresc să facem un pas spre prosperitate, dezvoltându-ne ca societate, ca țară

(INTERVIU) Valeriu Lungu: Îmi doresc să facem un pas spre prosperitate, dezvoltându-ne ca societate, ca țară

Interviu cu Valeriu Lungu, Directorul concernului „Piramida”, antrenor emerit

Dle Lungu, cum a fost anul 2017 pentru concernul pe care îl conduceţi?

Un an important, în care am încercat să ţinem ritmul cu tendinţele în schimbare permanentă de pe piaţă. Dacă nu reuşeşti să te pliezi în conformitate cu aceste tendinţe, dar şi cu preferinţele consumatorilor, evident că nu poţi obţine succes. Din acest punct de vedere, consider că am avut un an relativ bun, iar acel uşor progres înregistrat de noi sper să-şi găsească continuitatea în 2018.

Ce înseamnă pentru Dvs. personal să faceţi business?

În primul rând, înseamnă o activitate aproape de sufletul meu, care, pe lângă toate, îmi oferă şi o anumită libertate. În al doilea rând, vă spun sincer, îmi place să conştientizez faptul, că sunt unul dintre oamenii care contribuie la dezvoltarea ţării prin impozitele achitate. În al treilea rând, am o mare satisfacţie de la faptul că am creat un număr anume de locuri de muncă şi astfel aceşti oameni pot trăi aici, în Moldova, lângă cei dragi, dar nu au apucat calea pribegiei. În al patrulea rând, desigur, activitatea pe care o desfăşor îmi permite să susţin acţiuni şi oameni din afara businessului, dar aproape de sufletul meu, iar aceasta pentru mine e important.

Înţeleg, că vă referiţi la susţinerea sportivilor, despre care în presă s-au „strecurat” unele informaţii. Ce vă determină să îi susţineţi?

Sunt antrenor şi cunosc nu din auzite problemele cu care se confruntă sportivii. Cunosc sportivi foarte talentaţi, care înregistrează rezultate frumoase şi care pot să se dezvolte în continuare, evident cu o anumită susţinere. De aceea, atunci când am ocazia, intervin şi susţin sportivii şi fac acest lucru cu mare plăcere. Apropo, eu categoric nu fac parte din pleiada celor care critică permanent statul şi consideră, că doar statul e responsabil de susţinerea diferitor categorii, inclusiv a sportivilor. Da, ar fi fost frumos ca statul să aibă mai multe posibilităţi în acest sens, dar trebuie să pornim de la realităţile pe care le avem. În aceste condiţii, în loc să plângem şi să dăm vina pe cineva, mai bine ne implicăm şi ajutăm fiecare cu ce poate. E un fel de principiu neoficial al meu şi nu ţine doar de sport, ci şi de viaţă, în general.

Şi dacă tot vorbim de susţinerea statului, în ce măsură o resimt agenţii economici?

Ştiu că diverşi agenţi economici vin cu diferite solicitări către Guvern. Unii cer subvenţii, alţii – condiţii facilitare, a treia categorie – măsuri de salvgardare pentru piaţa internă etc. Toate aceste solicitări au dreptul la viaţă şi sunt sigur că cei care le promovează au şi o argumentare pe potrivă. Părerea mea este, însă, că într-o economie modernă de piaţă, rolul statului trebuie să fie mai mult de reglementare. Statul trebuie să elaboreze regulile de joc şi acestea să fie într-atât de bune, încât să faciliteze dezvoltarea economiei. Alte intervenţii ale statului în activitatea mediului de afaceri ar trebui să fie doar în situaţiile când o cer careva împrejurări concrete. Într-o economie liberală, statul trebuie să se ţină cât mai departe de business, oferindu-i acestuia posibilitatea de a se dezvolta eficient. Şi dacă acest lucru se întâmplă, atunci statul are de câştigat, deoarece apar noi locuri de muncă, se achită impozite şi, astfel prosperă ţara.

Ce aşteptări aveţi de la anul 2018?

Să fie unul prielnic dezvoltării pe toate planurile: să se dezvolte ţara, să se dezvolte business-ul, să apară mai multe posibilităţi pentru susţinerea sportivilor, a oamenilor de creaţie, a persoanelor cu dizabilităţi, a reprezentanţilor păturilor social-vulnerabile etc. Adică, să facem un pas spre prosperitate, dezvoltându-ne ca societate, ca ţară.

Almanah Politic 2017

Share