(INTERVIU) Valentin Eşanu: Nu vom permite ca oamenii să aibă de suferit de pe urma dictaturii!

(INTERVIU) Valentin Eşanu: Nu vom permite ca oamenii să aibă de suferit de pe urma dictaturii!

În cadrul unui interviu acordat portalului www.oficial.md, Valentin Eşanu, Preşedintele Asociaţiei obşteşti HELP, a oferit mai multe detalii despre această nouă structură.   

O: Dle Eşanu, ce a stat la baza deciziei de a constitui Asociaţia obştească HELP, Preşedinte al căreia sunteţi?

V.E.: Asociația obștească HELP a apărut ca o necesitate în procesul de luptă pentru dreptate, în care suntem implicaţi împreună  cu colegii. Ne dorim să ajutăm toate persoanele care au fost persecutate politic și concomitent să prevenim apariţia premiselor pentru noi persecuții politice în Moldova. Justiţie politică, deţinuţi politici nu mai trebuie să existe, dacă ne dorim să fim cu adevărat stat de drept şi să ne integrăm în marea familie a democraţiilor avansate.

O: De ce aţi optat pentru denumirea HELP?  

V.E.: Denumirea deplină este Asociația Deținuților Politici ai regimului Oligarhic, iar HELP este denumirea prescurtată. Tradus din engleză, HELP înseamnă ajutor. Or acesta şi este scopul nostru primordial – ajutor oferit deținuților politici.

O: Cu ce concret se va ocupa Asociaţia?

V.E.: Nu ar fi corect să fac publică agenda complexă pe care o avem, fără a avea acordul prealabil al colegilor mei. Am convenit din start că toate acţiunile vor fi coordonate, înainte de a fi făcute publice. Dar, la general, pot să vă spun că ne vom concentra eforturile pe eliberarea deținuților politici, reabilitarea lor și prevenirea apariţiei unui alt sistem dictatorial, de genul celuia care a fost la conducere în Republica Moldova până nu demult.

O: Există posibilitatea ca la Asociaţie să adere şi alţi membri sau doar cei care au fondat-o?

V.E.: Fondatori sunt persoanele care au fost recunoscute, la 26.06.2019, de către APCE drept deținuți politici. Membri pot fi toate persoanele care au avut de suferit de pe urma regimului oligarhic a lui Vlad Plahotniuc. La cât de nociv a fost acest regim, la cât rău a făcut ţării, la câte destine a distrus, numărul potenţialilor membri ai Asociaţiei poate fi unul impunător. Dar noi nu pe numărul de membri ne axăm, ci pe eficienţă în acţiunile îndreptate spre realizarea scopurilor menţionate ceva mai devreme. Numărul e important, desigur, dar ceea ce contează sunt rezultatele.        

O: Ce v-a determinat să acceptaţi funcţia de Preşedinte al Asociaţiei? 

V.E.: Constituirea Asociației a fost o inițiativă a mea. În momentul în care am venit cu respectiva iniţiativă, a devenit clar că îmi doresc să mă implic plenar, iar funcţia de Preşedinte îmi oferă un vast spaţiu de acţiune în realizarea scopurilor pe care le avem. De aceea, apreciez înalt încrederea cu care m-au învestit colegii, fondatorii, încredinţându-mi prin vot această funcţie. E o mare responsabilitate şi voi depune eforturile necesare pentru a-i face faţă.

O: Ce priorităţi veţi avea în funcţia de Preşedinte al Asociaţiei HELP?

V.E.: Sunt conştient că o mare provocare pentru mine ca şi Preşedinte al Asociaţiei HELP va fi să asigur un înalt grad de eficienţă al acestei noi structuri. Iar pentru aceasta va trebui de pus accent pe buna organizare, pe stabilirea unei agende clare, pe acţiuni de impact, care să contribuie direct la realizarea scopurilor Asociaţiei etc.

De asemenea, o direcţie prioritară de activitate va fi reprezentarea Asociaţiei la diferite nivele – naţional, internaţional. De modul în care ne vom prezenta, depinde mult şi reuşita noastră.    

O: În ce măsură veţi colabora cu structurile de stat?

V.E.: Fără o bună colaborare cu structurile de stat, realizarea scopurilor pe care le are Asociaţia ar fi foarte anevoioasă, ca să nu zic imposibilă. Noi ne dorim astfel de colaborare, mai ales că în activitatea noastră vom beneficia de suportul unor prestigioase organizaţii internaţionale. Avem deja acordul lor de principiu în acest sens, iar în timpul apropiat vom demara unele acţiuni concrete, cu susţinerea partenerilor externi, care s-au arătat interesaţi de activitatea Asociaţiei.  

O: Admiteţi posibilitatea că în Moldova pot apărea noi deţinuţi politicii?

V.E.: Deţinuţi politici pot fi doar în cadrul unor regimuri dictatoriale, oligarhice. De aceea, noi vom lupta pentru ca Moldova niciodată să nu mai ajungă să fie condusă de astfel de regimuri. Nu vom permite ca oamenii să aibă de suferit de pe urma dictaturii!     

Doina Secrieru 

Share