(INTERVIU) Oleg Braga: Business-ul trebuie să aibă propria agendă, una separată de cea politică

(INTERVIU) Oleg Braga: Business-ul trebuie să aibă propria agendă, una separată de cea politică

Interviu cu Oleg Braga, om de afaceri pentru Almanah Politic 2019.

Dle Braga, 2019 a fost un an al turbulenţelor politice. Nu v-a afectat business-ul?

Desigur că pentru afaceri e mult mai bine când în ţară e stabilitate politică, dar, totodată, ferma mea convingere este că business-ul trebuie să aibă propria agendă, una separată de cea politică.

În fiecare an, noi stabilim clar scopurile pe care trebuie să le realizăm, parteneriatele pe care trebuie să le valorificăm pentru atingerea acestor scopuri, dar şi priorităţile pe care le avem. Astfel, cu o agendă extrem de clară, ne mişcăm permanent înainte, ceea ce ne asigură o dezvoltare continuă. Dar, totodată, suntem cu ochii şi pe ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Or, mulţi dintre potenţialii investitori, parteneri iau în calcul şi factorul politic, atunci când evaluează riscurile aferente investiţiilor ce le fac.

Care dintre cele trei guverne din 2019 a avut o poziţie mai pro-business: Guvernul Filip, Guvernul Sandu sau Guvernul Chicu?

Nu ştiu dacă e corect să le comparăm, pentru că şi condiţiile de activitate ale acestor guverne sunt diferite. Guvernul Filip a avut un mandat de peste trei ani, ceea ce ne permite să facem anumite concluzii despre potenţialul său, Guvernul Sandu a fost în funcţie doar ceva mai mult de patru luni, iar Guvernul Chicu e la început de cale.

Şi din ceea ce a făcut Guvernul Chicu până acum, ce concluzii puteţi face?

E un guvern care înţelege problemele cu care se confruntă mediul de afaceri, conştientizează că fără dezvoltarea business-ului, nu poate să se dezvolte ţara, în general, şi are o viziune clară în acest sens. Această viziune e redată atât în programul de guvernare, cât şi expusă personal de Premier, dar şi de alţi reprezentanţi ai Guvernului în cadrul diferitor acţiuni publice. Dar, repet, nota acestui Guvern e încă devreme să fie dată – nu are nici măcar 100 de zile de la învestire.

La general, cum calificaţi mediul de afaceri din ţară?

Desigur, nu e unul perfect, dar oferă acel minim de condiţii pentru dezvoltarea afacerilor, pentru atragerea investiţiilor. Trebuie să fim conştienţi de faptul că mediul de afaceri perfect nu apare peste noapte – el e rezultatul unui proces continuu de perfecţionare a condiţiilor de business, iar toate schimbările care se fac în această direcţie trebuie să pornească de la provocările de ordin practic ce apar pe parcurs. Pentru aceasta e nevoie de un dialog continuu al factorilor decizionali cu reprezentanţii mediului de afaceri. Cei care fac business sesizează mai bine ca oricine piedicile ce frânează dezvoltarea afacerilor. Anume ei trebuie să le comunice celor abilitaţi cu putere de decizie, ca ulterior ele să fie înlăturate prin reglementări de stat. Numai astfel putem îmbunătăţi continuu mediul de afaceri. Şi, apropo, aceasta e şi în interesul business-ului, dar şi în interesul general al statului.

Care ar fi cadrul perfect de comunicare dintre stat şi mediul de afaceri?

Modalităţi în acest sens pot fi mai multe – de la instituirea unei platforme de dialog permanent la nivelul ministrului Economiei şi Infrastructurii sau chiar a Primului ministru (care s-ar întruni o dată în lună, ar examina situaţia reală privind mediul de afaceri şi ar avansa propuneri de îmbunătăţire a acestuia) până la constituirea grupurilor de lucru de nivel sectorial pe lângă sau în cadrul diferitor structuri abilitate ale statului, care au tangenţă directă cu activitatea business-ului. Important e să existe dorinţa de a schimba ceva, că restul problemelor se rezolvă.

Şi această dorinţă există? O sesizaţi?

Da, există. Mie îmi place mult să constat că pentru actualul Guvern problemele business-ului chiar sunt o prioritate. Văd că în cadrul vizitelor pe care le face în teritoriu Premierul Ion Chicu numaidecât se duce şi pe la întreprinderi, văd mesajele care se transmit în cadrul diferitor întrevederi cu reprezentanţii mediului de afaceri, îmi place agenda întrunirilor de business care au loc. Dar nu aş vrea să dau prea multe calificative pozitive la această etapă, pentru că vorbim despre un început, iar mult mai important decât începutul este continuitatea.

Care, totuşi, sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă business-ul autohton?

Eu nu le-aş numi probleme, ci direcţii în care trebuie să se acţioneze în continuare. În primul rând, o provocare tot mai sesizabilă este forţa de muncă calificată. În această direcţie cred că trebuie să acţioneze şi statul, dar şi mediul de afaceri, Numai printr-un efort conjugat, economia naţională va fi asigurată cu cadre calificate care să aducă plus valoare.

În al doilea rând, se impune o nouă mega revizuire a cadrului de reglementare. Amintiţi-vă de procesele care au avut loc cu ani în urmă şi care s-au numit „ghilotina” şi „ghilotina-2”. Iată de un astfel de exerciţiu am avea nevoie şi acum, ca, printr-o abordare complexă, să depăşim mai multe dificultăţi ce există la moment în acest domeniu.

În al treilea rând, trebuie să luăm în calcul şi investiţiile ce trebuiesc atrase. Fără investiţii, nu vom putea trece economia naţională la alt nivel. Apropo, atragerea investiţiilor ar putea fi stimulată inclusiv ca urmare a soluţionării problemei ce ţine de cadrul de reglementare, dar şi de soluţionarea problemei ce ţine de forţa de muncă calificată.

Şi în alte direcţii ar trebui să se acţioneze, dar cele trei menţionate de mine sunt cele mai importante.

Ce aşteptări aveţi de la anul 2020?

Spuneam cu alte ocazii că eu nu sunt un om al aşteptărilor, ci al acţiunii. Ştiu sigur că, dacă îmi planific minuţios acţiunile, trasez clar calea ce trebuie parcursă pentru atingerea scopului propus, evaluez riscurile aferente şi pregătesc din timp strategiile de diminuare sau de evitare a acestora, atunci totul va fi bine. Ştiţi, e exact ca în acel banc, când pe un mare înţelept l-au întrebat: Cât să mai aşteptăm o viaţă mai bună? Şi el a răspuns: Dacă e să aşteptaţi, atunci va dura foarte mult timp, dar dacă veţi acţiona, atunci la o viaţă mai bună veţi ajunge destul de rapid. Aşa e şi în cazul meu.

Ce planuri de viitor aveţi?

Voi face ceea ce ştiu cel mai bine – voi munci. Iar rezultatele, sunt sigur că, vor fi ca de obicei. Adică, bune. Or, munca nu doar l-a creat pe om, ci îl ajută să se dezvolte continuu. E un fel de credo al meu în viaţă şi până acum nu m-a dat de gol.

sursa: Almanah Politic 2019

Share