(INTERVIU) Mircea Buga: Toate lucrurile bune din perioada Guvernului Filip merită să fie continuate
Mircea Buga, ex-ministru al Sănătății și ex-ministru al Muncii, Protecţiei Sociale și Familiei, în cadrul unui interviu pentru OFICIAL.MD a vorbit despre rezultatele Guvernului Filip în domeniile respective și proiectele pe care echipa lui Pavel Filip își propune să le implementeze în următorii patru ani.
Provincial: Domnule Buga, care sunt cele mai importante reuşite sociale ale Guvernului Filip?
Mircea Buga: Aş începe de la faptul că, în 3 ani, grație unui șir de reforme curajoase și obținerii unei creșteri economice sustenabile, s-a reuşit majorarea salariului mediu pe economie cu 52,5%, a salariului minim garantat – cu 46%, a pensiei medii – cu 55,4%. Aici aș sublinia rolul reformei sistemului public de pensii, care aduce beneficii sporite în continuare, dar și al reformei sistemului de salarizare în domeniul bugetar. Unele categorii de bugetari, defavorizate în trecut, au beneficiat de creșteri salariale peste medie (de exemplu, profesori și lucrători medicali – peste 80%, directori de case de cultură – peste 200%, poștași – 100%).
De asemenea, a fost dublat cuantumul indemnizaţiei unice la naştere de la 3100 de lei la 6303 lei, iar 3000 de mămici au primit gratuit cutii cu lucruri necesare pentru nou-născuți prin Programul „O nouă viață”. În același timp, pentru susținerea tinerei generații, a fost lansat Programul „Prima Casă”, de care au beneficiat deja 6000 de tineri. Tineri care nu vor mai căuta de lucru peste hotare pentru a-și putea procura o locuință.
Aş menţiona şi faptul că s-au aprobat o serie de facilități pentru deportați, nedreptățiți mai multe decenii la rând: creșterea alocației lunare de la 100 de lei la 500 de lei, majorarea ajutorului material de la 700 de lei la 1000 de lei, precum și examene medicale și tratament gratuit. În premieră, suplimentar la pensii sau alocații, s-au acordat 600 de lei ca ajutor de sărbători pentru cei cu venituri mai mici de 2000 de lei.
P: Dacă PDM vine la guvernare din nou, asupra căror obiective se va lucra în mod prioritar la capitolul social?
M.B.: Reieșind din Planul de Țară al PDM, sunt sigur că va fi continuată politica de majorare a salariilor, astfel încât salariul mediu pe economie să crească de la puțin peste 8700 de lei (435 euro) astăzi, la 13 000 de lei (650 euro) în următorii 4 ani. Salariul minim garantat va fi cu 50% peste minimul de existență pentru angajați.
Este de apreciat că se va insista pe introducerea alocaţiei lunare pentru copii. Fiecare copil din ţara noastră va primi suplimentar, de la naştere şi până la împlinirea vârstei de 18 ani, câte 200 de lei lunar. Va continua creşterea indemnizaţiei unice la naşterea copilului de la 9459 de lei în prezent la 15000 de lei.
De asemenea, categoriile cu venituri mici vor beneficia de ajutoare, iar ajutorul de sărbători de 2000 de lei va fi acordat pensionarilor și altor beneficiari de alocații cu un venit sub 4000 de lei.
Sunt convins că sistemul public de pensii va fi susținut în mod real, nu prin proiecte de legi populiste și prin denaturarea principiilor de bază ale sistemului, dar prin politici echilibrate și bine gândite. În acest caz, este real să fie majorate considerabil pensiile, cu precădere celor cu pensii mici, dublând pensia medie, până la 4250 lei. Pensia minimă, acum sub minimul de existență, va fi cu peste 25% peste acest minim, conform Planului de Țară .
P: În perioada guvernării PDM, a fost lansat Programul „O nouă viață” și „Prima Casă”. Vor avea continuitate aceste programe?
M.B.: Cu siguranță. Se propune ca în următorii 4 ani să continue Programul „O nouă viaţă”, lansat în decembrie 2018, prin care sunt oferite cutii-cadou cu produse necesare pentru fiecare nou-născut din Republica Moldova. Totodată, va fi extins Programul „Prima Casă” cu ajutorul căruia alți 10000 de tineri își vor putea cumpăra o locuință în următorii 4 ani. Astfel le dăm posibilitatea de a se afirma şi de a-şi construi o viaţă mai bună aici, în Moldova.
P: Ce alte proiecte de succes în plan social și medical, implementate de Guvernul Filip, vor fi continuate dacă PDM ajunge la guvernare?
M.B: Toate lucrurile bune din acea perioadă merită să aibă continuitate. Sistemul de sănătate nu este o excepție. Veniturile lucrătorilor medicali, care sunt din păcate încă destul de mici, trebuie să aibă o creștere susținută. Spuneam și cu alte ocazii, că salariul unui medic ar trebui să fie cât 5 salarii medii pe economie. În acest context, PDM îşi propune, spre exemplu, majorarea salariului unui medic de familie până la 35 mii lei, și, corespunzător, și a altor categorii de lucrători din sănătate.
De asemenea, prin politici guvernamentale coerente, fiecare sat din Moldova urmează să fie asigurat obligatoriu cu medic, care ar beneficia de locuinţă gratuită și indemnizații în creștere, iar 300 de oficii ale medicilor de familie din sate – vor fi reparate. Ţin să amintesc în context că, în perioada cât Guvernul Filip a fost la guvernare (2016-2019), s-a reuşit majorarea salariilor medicilor cu 83%, dar şi să crească cu 50% indemnizaţia pentru tinerii specialiști care au mers să lucreze în sate.
De asemenea, PDM îşi propune să asigure sistemul de urgență cu 200 ambulanţe noi (în perioada cât a fost la guvernare, au fost achiziţionate 290 de ambulanţe noi) şi cu un elicopter pentru Serviciul AVIASAN.
În perioada de criză pandemică sectorul spitalicesc s-a dovedit a fi extrem de vulnerabil, multe din schimbările necesare nefiind realizate timp de zeci de ani. În această ordine de idei, se integrează perfect angajamentul PDM să fie construite rapid trei spitale noi – la Chişinău (mult râvnitul Spital Universitar), Bălţi şi Cahul, iar spitalele publice existente să fie dotate cu tehnologii de ultimă oră. Este un lucru esențial pentru pacienți și pentru lucrătorii medicali.
Prevenirea maladiilor va fi în prim planul priorităților viitoare. Am în vedere şi lansarea a trei noi proiecte destinate sănătăţii oamenilor: „Un control pentru tine” (examen profilactic gratuit anual); „Viaţă sănătoasă” (program naţional de promovare a modului sănătos de viaţă); „Am grijă de tine” (program naţional de screening profilactic – cancer şi diabet). Aici pornim de la experienţa reuşită a programului „Un doctor pentru tine”, implementat în perioada cât PDM a fost la guvernare, în cadrul căruia 80 mii de oameni au fost examinaţi gratuit.
P: Pe durata aflării la guvernare, PDM a avut o politică aparte în raport cu medicamentele…
M.B.: Aşa este şi aceasta porneşte de la preocuparea faţă de impactul pe care îl au medicamentele asupra sănătății și bunăstării cetăţenilor. Or, e cunoscut faptul că o mare parte din veniturile oamenilor sunt alocate pentru procurarea de medicamente. Astfel, în 2016-2019 s-a dublat numărul de medicamente compensate în ţară şi s-a extins acordarea de medicamente compensate tuturor copiilor din Moldova până la 18 ani. Totodată, datele statistice denotă că prețul la medicamente s-a diminuat constant, iar costul medicamentelor cu impact social a fost redus chiar cu 40%.
P: Aţi vorbit despre spitalele de stat, dar ce politică va promova PDM în raport cu spitalele private dacă ajunge la guvernare?
M.B.: Orice spital, indiferent că e public sau privat, trebui să aibă aceeași atutudine din partea statului, activitatea lor să fie reglementată în mod egal, conform unui plan de dezvoltare guvernamental. Astfel, Planul de Țară prevede chiar facilitarea activității spitalelor private, amplasate conform planului și profilului reglementat de stat, prin alocarea de terenuri și scutirea de impozit pe venit pentru o perioadă de 5 ani. Acest obiectiv este stabilit, pornind de la situaţia reală şi necesităţile ce se resimt la nivelul întregii societăţi.
P: În opinia Dvs., pe cât de realizabil este ceea ce propun partidele în plan social în alegeri?
M.B.: Fiecare partid trebuie judecat în parte, pornind inclusiv de la capacităţile pe care le are, profesioniştii din echipa sa, dar şi rezultatele anterioare. Nu vreau să vorbesc despre alte partide, dar PDM stă bine la aceste capitole. Şi, cu siguranţă, reieșind și din experința proprie, ceea ce e inclus în Planul de Țară și platforma electorală a PDM e pe deplin realizabil.
P: Vă mulțumim!
Cristina Jicol