(INTERVIU) Maxim Moroşan: Eu nici nu-mi propun acest scop – toată atenţia mea este şi va fi concentrată pe problemele bălţenilor şi pe soluţiile pentru ele, nu pe lupta politică

(INTERVIU) Maxim Moroşan: Eu nici nu-mi propun acest scop – toată atenţia mea este şi va fi concentrată pe problemele bălţenilor şi pe soluţiile pentru ele, nu pe lupta politică

Interviu cu Maxim Moroşan, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) la Primăria municipiului Bălţi, despre implicarea în alegeri, echipă și planuri. 

T: Dle Moroşan, misterul s-a risipit şi… aţi devenit candidat la Primăria Bălţi….

M.M.: La ce mister vă referiţi?

T: Păi, până în ultimul moment nu a fost clar cine va candida din partea PSRM: dvs. sau domnul Pavel Voicu.

M.M.: Noi nu am făcut nici un fel de intrigă la acest capitol. Nu am spus că se analizează care din două candidaturi e mai bună, nu am avut nici o concurenţă între noi în acest sens ca să dăm motive să se facă careva presupuneri. Şi eu, şi dl Voicu ne-am implicat plenar în activitatea organizaţiei teritoriale Bălţi, în lucrul cu locuitorii din capitala de nord a ţării, urmărind aceleaşi obiective. Iar dacă cineva, în baza activismului nostru, a făcut careva concluzii greşite, asta nu e treaba noastră. Eu şi dl. Voicu tot timpul am făcut, facem şi, sunt sigur, că vom face şi în continuare o bună echipă şi promit să vă surprindem împreună cu multe rezultate interesante. În plan politic, desigur.

T: Ce va determinat, totuşi, să acceptaţi să candidaţi la Primăria Bălţi?  

M.M.: Sincer vă spun: nu mai pot tolera bătaia de joc faţă de Bălţi şi bălţeni, pe care o practică în fiecare zi primarul Grigorişin, care nu are nici susţinerea oamenilor, nici viziune cum să dezvolte oraşul, nici capacităţi, nici echipă şi nici măcar un minim respect faţă de oameni. Pentru Bălţi şi pentru bălţeni se pot face multe lucruri frumoase şi spun acest lucru pornind inclusiv de la experienţa acumulată cu organizaţia pe care am fondat-o – „Sunt bălţean”. În decurs de un an, noi, cu forţele proprii şi pe calea unor parteneriate, am reuşit să implementăm peste 100 de proiecte, beneficiari ai cărora au fost oamenii din Bălţi. Dacă noi am reuşit acest lucru pe filieră civică, înseamnă că, având la dispoziţie instrumentariul pe care-l are Primăria şi Consiliul Municipal, putem face mult mai multe. Desigur, aş fi putut sta de o parte şi să caut alternative lui Grigorişin, pe care să le susţin. Dar, dacă vrei să ai rezultate cu adevărat bune, nu mizezi pe cineva, ci te implici singur. De aceea, am şi acceptat să candidez la Primăria Bălţi.

T: În politică sunteţi relativ nu demult. Nu credeţi că aceasta poate fi o problemă pentru dvs. în apropiatele alegeri?

M.M.: Eu zic că acesta e mai degrabă un avantaj. Or, abordările mele şi ale colegilor în raport cu oamenii din Bălţi nu sunt politice, ci bazate pe pragmatism şi respect. Eu cunosc problemele bălţenilor nu din auzite şi vin cu soluţii clare pentru ele, nu cu promisiuni politice. Şi, apropo, chiar dacă reprezint un partid politic, eu consider că primarul nu trebuie să facă politică, ci să lucreze pentru oameni. Prea mulţi politicieni avem şi prea puţini dedicaţi trup şi suflet intereselor oamenilor, de aceea şi am ajuns în situaţia în care suntem.

Înţeleg aluzia dvs. – probabil, credeţi că, dacă sunt relativ nu demult în politică, îmi va fi dificil să lupt cu cei care se consideră politicieni. Eu nici nu-mi propun acest scop – toată atenţia mea este şi va fi concentrată pe problemele bălţenilor şi pe soluţiile pentru ele, nu pe lupta politică.

T: Vă contraziceţi, căci opinia publică nu o dată a fost martor al criticelor dure cu care aţi venit în adresa dlui Grigorişin.

M.M.: Nu mă contrazic deloc: Grigorişin nu e politician, ci cea mai mare problemă a bălţenilor. Iar eu am zis că lupt cu problemele şi vin cu soluţii pentru ele. În cazul nostru, soluţia e simplă – scăpăm de Grigorişin în aceste alegeri, scăpăm de cea mai mare problemă. Şi după aceasta începem să construim acea viaţă pe care bălţenii o merită cu adevărat.

T: Cu cine veţi construi? Ce reprezintă echipa dvs.?

M.M.: Nu este un secret că echipa PSRM de la Bălţi a trecut printr-un amplu proces de reformare în acest an. Astfel, la moment în echipă se regăsesc membri „cu stagiu”, dacă putem spune aşa, dar şi mulţi membri noi. E vorba în special de tineri, care au decis să treacă la alt nivel lupta lor pentru o viaţă mai bună pentru bălţeni. Adică, echipă noastră reprezintă un mix dintre membri cu o anumită experienţă politică şi membri noi, dornici să facă lucruri bune pentru municipiu, pentru locuitori. Fiecare membru al echipei noastre este profesionist în domeniul din care vine, cunoaşte bine problemele municipiului şi are dorinţă sinceră de a contribui la soluţionarea lor. Şi eu sunt sigur că vom reuşi – şi la Primărie, şi în Consiliu.

T: Cum aţi califica mersul campaniei electorale la Bălţi până acum?

M.M.: Nu vreau să critic sau să nominalizez pe cineva anume, dar îmi displace superficialitatea abordărilor majorităţii candidaţilor. E prea mult populism şi prea puţină corectitudine în raport cu alegătorii. Consider că aceasta e o lipsă de respect faţă de oameni. Cum poţi minţi, trata cu superficialitate problemele oamenilor?! Ei au de suferit în fiecare zi, iar alegerile reprezintă unica şansă de a schimba situaţia în bine. De ce să-ţi baţi joc de oameni şi să-i lipseşti de această şansă?! Eu sincer sper că concurenţii electorali, măcar în perioada rămasă până la alegeri, vor da dovadă de respect faţă de alegători şi nu-i vor induce în eroare cu promisiuni ce nu pot fi îndeplinite, cu manipulări şi populisme ieftine. Bălţenii merită respect şi să li se dea şansa de a face o alegere obiectivă, conştientă.

T: Ce mesaj aţi avea pentru bălţeni legat de alegerile din 5 noiembrie?

M.M.: Să creadă cu tărie, că după alegeri va începe o nouă viaţă pentru ei – o viaţa marcată de mari schimbări şi de dezvoltare, care le va asigura un trai decent într-un oraş modern.

www.tribuna.md

Share