(INTERVIU) Ioana Constantin, PMP România: PUN trebuie să fie parte din majoritatea pro-europeană care va porni reformele mari pentru R. Moldova
Ioana Constantin, ex-secretar general adjunct al Partidului Mișcarea Populară (PMP) România, a decis să susțină echipa Partidului Unității Naționale (PUN) din Republica Moldova în cadrul alegerilor din 11 iulie curent, iar, în cadrul unui interviu pentru OFICIAL, a vorbit despre motivele ce au stat la baza acestei decizii, despre miza scrutinului ce urmează, dar și despre alte aspecte importante.
OFICIAL: Doamna Constantin, ați anunțat recent că veți fi alături de PUN în cadrul alegerilor anticipate din 11 iulie curent. Ce v-a determinat să vă implicați, într-un fel sau altul, în alegerile din Republica Moldova?
IOANA CONSTANTIN: Aceste alegeri anticipate oferă cetățenilor Republicii Moldova un culoar extraordinar pentru o majoritate parlamentară pro-europeană, capabilă să facă reforme mult așteptate de oameni, să crească nivelul de trai și mai ales calitatea vieții. Nu aș numi implicare în alegerile din R. Moldova, ci o opțiune clară pentru PUN și colegii de aici. Sunt unionistă și un politician cu puternice convingeri creștin-democrate, iar Partidul Unității Naționale (PUN) este un partid unionist, pro-european, pro-NATO, care și-a asumat cu toată forța Reîntregirea. La fel și Partidul Mișcarea Populară (PMP) din România, singurul partid care are în Statut Unirea ca obiectiv de țară.
E vremea ca politica în R. Moldova să fie în slujba cetățenilor. Socialiștii, comuniștii nu aduc nimic bun nicăieri. Vă dau un exemplu, în Venezuela unde avem socialism a crescut salariul minim cu 300%, dar oamenii nu pot cumpăra de banii aceștia nici măcar un kilogram de șuncă. Deci, un kilogram de șuncă în Venezuela este cât un salariu minim. Faliment, sărăcie continuă. Și se vede peste tot. De la cum arată străzile, la cum ne vindecă sau ne omoară spitalele, la sistemul de învățământ, la cum e tratat orice om care încearcă să aibă o mică afacere. R. Moldova a fost ținută suficient în această mentalitate a politicienilor socialiști care au prăduit tot. Și în România ne luptăm cu populismul și cu partide care nu înțeleg că e nevoie de drumuri bune, de un sistem de sănătate modern, de un sistem de educație care să nu lase niciun elev în urmă, de justiție corectă. Toate acestea cresc calitatea vieții. Investițiile înseamnă dezvoltare și, deci, prosperitate: salarii mai bune, pensii mai mari, bunăstare.
Corupția înseamnă sărăcie. Politicienii lași, incapabili și în genunchi în fața Rusiei înseamnă sărăcie, derapaje ale democrației și nicio șansă de modernizare pentru R. Moldova. Dezvoltarea înseamnă bunăstare, iar dezvoltarea unei societăți se face prin decizii curajoase, atragere de investiții și cu oameni politici cinstiți și bine pregătiți.
PUN oferă cetățenilor R. Moldova astfel de oameni pe listele pentru alegerile din 11 iulie: Octavian Țîcu, Ana Guțu, Iurie Reniță, Alexandru Arseni și mulți alți colegi. PUN are în primii 20 de candidați 7 personalități ale mediului academic și 4 foști campioni din lumea sportului.
O.: De ce PUN… și nu alt partid unionist?
I.C.: Mai există alt partid unionist cu o asumare atât de clară precum PUN?! Nu cred.
În programul lor electoral, Unirea este asumată ca soluție, iar toate punctele sunt corelate cu România și Europa: unificarea infrastructurii, interconectare energetică – gaze naturale și energie electrică, parcuri agroalimentare la Prut pentru producătorii agricoli, reformă administrativ – teritorială, digitalizare, investiții în educație, cultură și sănătate, politică externă spre Vest. PUN e opțiunea integră pro-europeană, unionistă și pro-NATO la aceste alegeri.
O.: Care este miza dumneavoastră și a echipei pe care o susțineți la scrutinul ce urmează?
I.C.: PUN trebuie să devină partid parlamentar și să fie parte din majoritatea pro-europeană care va porni investițiile și reformele mari pentru R. Moldova. PUN are capacitatea, prin oamenii propuși pe liste, să fie parte din dezvoltarea R. Moldova, să fie parte din majoritatea care va reforma instituțiile și le va pune în slujba oamenilor.
O.: De ce, totuși, nu s-a reușit crearea unui bloc electoral al mai multor partide unioniste? De ce PUN și AUR nu s-au înțeles?
I.C.: În România, AUR este partenerul socialiștilor (PSD). De altfel, au și anunțat că vor susține moțiunea de cenzură pe care o vor depune socialiștii. Tot în România, AUR este un partid care nu respectă nicio regulă, un partid cu parlamentari care și-au cerut public scuze Federației Ruse și un partid care a propus un premier care este un mare admirator al Federației Ruse – sunt declarații publice ale domnului Călin Georgescu. Cred că vă puteți ușor forma o părere despre acest partid gălăgios, care proclamă continuu patriotismul, dar promovează personaje fascinate de Moscova. Dar eu vă spun: să îți iubești Țara nu înseamnă impostură și zgomot, nu înseamnă să decredibilizezi instituții. Gălăgia nu înseamnă nici cinste, nici bune intenții, nici competență. PUN a spus de la bun început că opțiunea corectă era un bloc care să adune pe toți cei cu convingeri unioniste, dar AUR a avut altă opțiune atunci când a intrat în R. Moldova. AUR Moldova pare că are scopul de a deturna unionismul în R. Moldova și nici nu m-aș lăsa păcălită de toți politicienii care s-au aruncat în trenulețul lor aurit încercând să se salveze. Cetățenii R. Moldova nu trebuie să salveze niciun politician, votul lor trebuie să pună R. Moldova pe șinele drumului către dezvoltare. Iar dezvoltarea e numai alături de România și de Europa.
O.: Președintele PUN a declarat zilele trecute într-un interviu că: „consolidarea unioniștilor este o utopie”. Dumneavoastră ce părere aveți? Chiar nu vom asista niciodată la unificarea tuturor forțelor unioniste din Republica Moldova, care e cauza?
I.C.: Consolidarea unioniștilor de bună credință se poate face. Doar că, vedeți dvs., sunt mulți unioniști de conjunctură. Ce să unifici, de exemplu, cu partide care admiră Federația Rusă? Și, da, mă refer concret la AUR care se consideră tot partid unionist. Dacă AUR în România propune un premier care admiră cu atât de multă patimă Moscova, cum poți vorbi despre unionism și convingeri sincere unioniste și pro-europene?! Îmi pare rău de oamenii de bună credință, care s-au zbătut cu onestitate pentru unionism, dar care au urcat într-un trenuleț mincinos aurit.
O.: Care e poziția dumneavoastră cu privire la Unirea Republicii Moldova cu România? Cât de posibil și când, dacă, e posibil un asemenea scenariu?
I.C.: Sunt unionistă, sunt în România parte din partidul care și-a asumat prin Statut Unirea ca obiectiv de Țară. Fără îndoială, viitorul R. Moldova este alături de România și Europa. Este destinul R. Moldova. Trăim și azi așa cum au stabilit Stalin și Hitler prin Tratatul Ribbentrop-Molotov. Eu sunt printre cei care cred în Reîntregirea Țării se va face. Este obligația generației mele.
O.: Cum ați caracteriza, per general, situația politică din Chișinău – din ceea ce se vede la București?
I.C.: Sunt mai optimistă azi, decât acum 2-3 ani să spunem. Este posibilă după alegerile din 11 iulie o majoritate pro-europeană care să facă reforme pentru modernizare. Însă, R. Moldova a fost prinsă pradă în anii ce au trecut intereselor politicienilor aflați în lesa Moscovei. Cei mai mulți politicieni care au guvernat au fost slabi, corupți, lași. Prin politica asta de jaf și minciună au gonit cetățenii din R. Moldova, ceea ce s-a întâmplat și de partea cealaltă a Prutului.
O.: Ce așteptări aveți de la alegerile din Republica Moldova din 11 iulie curent? Dar de la viitorul relațiilor Republica Moldova-România?
I.C.: M-aș bucura foarte mult dacă pe 11 iulie cetățenii R. Moldova ar oferi șansa Partidului Unității Naționale, care va fi un partener corect într-o coaliție pro-europeană și nu va permite deraierea către o guvernare de coaliție cu partide de extremă stânga și populiste. O coaliție pro-europeană este șansa dezvoltării R. Moldova. Și, așa cum spuneam, destinul R. Moldova este numai alături de România și Europa.
Cristina Gurez