(INTERVIU) Igor Corman: Vom continua să ne dezvoltăm, asigurînd condiţii bune angajaţilor noştri şi contribuind la economia şi la bugetul ţării

(INTERVIU) Igor Corman: Vom continua să ne dezvoltăm, asigurînd condiţii bune angajaţilor noştri şi contribuind la economia şi la bugetul ţării

În cadrul unui interviu pentru www.oficial.md, Igor Corman, Directorul SE Bordnetze SRL, a vorbit despre activitatea Fabricii de cablaje auto din Orhei în ultimii patru ani, inclusiv despre rezultatele înregistrate în 2019, care se apropie de final.  

O: Dle Corman, în aceste zile se împlinesc patru ani de la lansarea acestui proiect în Moldova şi doi ani de cînd activează Fabrica de cablaje auto din Orhei. De asemenea, ştim că recent aţi încheiat un important proiect – T6, şi aţi demarat proiectul nou – T6 PA. Aţi putea face un scurt bilanţ?  

I.C.: O să amintesc cu această ocazie că, la finele anului 2015, Compania japonezo-germană Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN) îşi lansa oficial activitatea în Republica Moldova, anunțând că are planuri mari în ţara noastră. Ne-am început activitatea de producere doar cu un singur proces – asamblarea modulelor pentru automobilul Volkswagen T6. Treptat, am preluat toate procesele în producerea cablajelor auto pentru această marcă de automobile.

Pentru noi, cei de la Sumitomo Electric Bordnetze acest proiect a fost unul de maximă importanţă, or ne-a permis să creştem, să oferim mii de locuri de muncă şi să ne afirmăm continuu. Şi dacă astăzi SEBN MD a ajuns unul din cei mai importanți producători de cablaje auto din Republica Moldova, cu siguranţă putem afirma că nu am fi reuşit acest lucru fără proiectul T6.

O: Ce altă semnificaţie a avut acest proiect?

I.C.: Într-adevăr, acest proiect a însemnat nu doar poziţionarea SEBN MD în industria automotive din Moldova. O mândrie aparte în aceşti ani am resimţit în permanenţă şi pentru faptul că produsele noastre au fost instalate pe automobile care circulă în toată lumea. Cu alte cuvinte, acest proiect ne-a adus într-un fel şi recunoaştere internaţională la capitolul calitate.

De asemenea, T6 a avut şi o importantă componentă socială. Datorită acestui proiect, Fabrica de cablaje auto din Orhei şi-a putut majora în permanenţă numărul de angajaţi. Astfel, mii de oameni din Moldova au un loc de muncă la ei acasă, un salariu decent şi posibilitatea de a contribuii la dezvoltarea comunităţilor din care fac parte.

O: Ce urmează după proiectul T6?

I.C.: Începând cu mijlocul lunii octombrie 2019, a demarat procesul de producere a cablajelor auto pentru automobilul de model Volkswagen T6 PA. Acesta este o variantă îmbunătățită a modelului T6, cu o completație mai nouă, reprezentînd pentru noi o nouă provocare, dar, totodată, şi o nouă oportunitate.

Pe lângă faptul că noul proiect urmează să confirme standardul de calitate înaltă, care stă la baza activităţilor Sumitomo Electric Bordnetze, el ne va oferi posibilitatea unei îmbunătăţiri esenţiale a indicatorilor de producere.

O: Ce indicatori concreţi aveţi stabiliţi în legătură cu noul proiect?  

I.C.: La concret, ne propunem să producem circa 4500 de cablaje auto pentru noul model pe saptamînă, care vor fi amplasate pe automobile ce vor circula în întreaga lume.

De asemenea, lansarea noului proiect ne-a permis să creștem numărul de angajați până la circa 4000.

Aş mai menţiona că extinderea producţiei în cadrului noului proiect, dar şi majorarea numărului de angajaţi duce la îmbunătăţirea indicatorilor economici, creşterea defalcărilor în buget, ceea ce este un lucru bun şi pentru noi, dar şi pentru ţară, în general.

Avem pregătirea necesară să atingem obiectivele stabilite şi sunt sigur că noul proiect va fi unul de succes atît pentru Sumitomo Electric Bordnetze, cît şi pentru Republica Moldova.

O: Aţi pomenit despre numărul de angajaţi. Ştim că aţi avut o amplă campanie de recrutare în ultima perioadă. Care sunt rezultatele?   

I.C.: Într-adevăr, ultimele luni au fost foarte importante pentru SE Bordnetze SRL, or în această perioadă am desfăşurat o campanie de recrutare, care a cuprins raioanele Orhei, Şoldăneşti, Rezina, Teleneşti, Criuleni, parţial Străşeni, Călăraşi, Floreşti şi Sîngerei. A fost o campanie de succes, ce ne-a permis să mărim familia noastră, care, după cum menţionam mai devreme, a ajuns să numere circa 4000 de persoane.

Şi pentru membri mai vechi ai echipei aceste luni au oferit suficiente motive de bucurie. Prima şi cea mai importantă noutate a fost majorarea salariului. Astfel, SE Bordnetze SRL a reuşit să stabilească un nou nivel de salarizare în domeniu – salariul începe de la 7000 lei! Acest pas a fost o consecinţă logică a acţiunilor şi politicilor noastre, or administraţia SE Bordnetze SRL permanent a promovat ideea că cea mai bună investiţie este în oameni.

Respectând acest angajament neformal pe care ni l-am asumat, am continuat să oferim angajaţilor condiţii de muncă bune, asigurare medicală şi socială, transport gratuit, prânz din contul companiei. Şi pe viitor vom promova aceeaşi politică, continuând să atragem noi membri în echipă. Amploarea acestui proiect va implica crearea în permanenţă a noilor locuri de muncă.

O: Ce trebuie să facă un om simplu pentru a se alătura echipei SEBN MD?

I.C.: Pentru a deveni membri ai marii noastre familii doritorii trebuie să aibă: studii medii, spirit de echipă, motivaţie, abilităţi de comunicare şi responsabilitate. Nu este obligatoriu să fii specialist în domeniu – aici devii profesionist dacă vrei să înveţi şi să munceşti conştiincios. Angajaţii noştri sunt instruiţi în funcţie de specificul activităţii pe care o vor desfăşura la fabrică, iar pe durata instruirii se oferă salariu. Ulterior, pentru aprofundarea cunoştinţelor şi abilităţilor, unii angajaţi beneficiază de instruiri şi schimb de experienţă peste hotarele ţării, în alte companii ale grupului.

O: Ce are de câştigat Republica Moldova de pe urma activităţii SEBN MD?

I.C.: În primul rând, Moldova câştigă de pe urma faptului că la patru mii de oameni li se oferă un loc de muncă acasă, în condiţii comparabile cu cele din Occident şi salarii decente. Astfel, oamenii rămân în familiile lor şi contribuie la dezvoltarea comunităţilor din care fac parte.

În al doilea rând, au fost făcute investiţii în valoare de circa 45 milioane de euro. Bineînţeles, nu sunt de neglijat nici impozitele achitate statului. Valoarea acestora a depăşit deja 200 milioane de lei.

O: SEBN MD a continuat să susţină proiecte sociale importante atât pentru companie, cât şi pentru beneficiarii finali. Aţi putea să vă referiţi la cele mai importante proiecte de acest fel?   

I.C.: Pe parcursul perioadei de activitate, SE Bordnetze SRL s-a implicat în numeroase proiecte de caritate, dar şi în proiecte ce au vizat dezvoltarea comunităţilor.

Proiectul „Suport pentru o educație de calitate” a devenit o frumoasă tradiție. În cei 4 ani de activitate, 12 instituții de învățământ au beneficiat de echipament și accesorii IT, echipament sportiv, materiale didactice, în scopul asigurării unui proces educațional de calitate pentru copiii din medii sociale dezavantajate. Doar în acest an, şase instituții de învățământ din localităţile în care SEBN MD are un număr impunător de angajaţi, au primit echipament sportiv în valoare de 10 mii lei fiecare, ce include masă de tenis, mingi de volei, baschet, plase, table de șah etc. La concret, de acest suport au beneficiat gimnaziile: „Vasile Lupu” din s. Susleni, „Mitoc”, rl Orhei, „Ion Sârbu” s. Mașcăuți, rl Criuleni, „Tudor Brădescu” s. Chiștelnița, rl Telenești, „Pohoarna”, rl Șoldănești și L.T. „Alexandru cel Bun” din rl Rezina.

De asemenea, SEBN MD a răspuns solicitării Bibliotecii pentru copii „Ion Creangă” din Orhei, suplinind echipamentele pentru jocurile intelectuale și sportive întru satisfacerea necesităților instituției.

Am fost receptivi și la solicitările ce țin de susținerea sportului de performanță și promovarea modului de viață sănătos. În acest an, la inițiativa Asociației Băștinașilor din satul Pepeni, raionul Sângerei am contribuit la renovarea stadionului din localitate. Am continuat acțiunile de susținere a Clubului Sportiv Dragon Boat, ce-și desfășoară activitatea în cadrul Școlii Sportive din orașul Orhei.

Şi festivitatea dedicată Zilei Independenței Republicii Moldova a fost una specială pentru SEBN MD. Reprezentanții companiei au fost prezenți în centrele raionale din zona de centru a ţării, marcând această importantă sărbătoare împreună cu cetăţenii.

Angajații fabricii noastre au fost mobilizați în activități de salubrizare și înverzire a luncii râului Răut, ce se află în imediata apropiere a companiei. Inițiativa a fost implementată în parteneriat cu Centrul Național de Mediu.

În altă ordine de idei, ţin să menţionez că SEBN MD este partener în cadrul Programului de formare duală, începând cu anul 2017, stabilind acorduri de colaborare cu Școala profesională din Orhei și Colegiul de inginerie din Strășeni. Numărul total de studenți care își desfășoară stagiul la fabrică este de 38, aceștia fiind instruiți la următoarele specialități: echipamente de dispecerat electromontor și teleautomatică, mecatronică și echipamente și accesorii industriale. Ei primesc un salariu lunar de ucenicie, transport gratuit la și de la fabrica. De asemenea, li se oferă posibilitatea de a se angaja mai târziu în fabrică. Pentru eficientizarea procesului de studiu, facilitarea însușirii materialului teoretic, dezvoltarea competențelor specifice, SEBN MD a donat Școlii profesionale din Orhei echipament tehnic (2 stații de asamblare și materie primă), care va fi utilizat pentru echiparea laboratorului tehnic din incinta școlii.

O: Ce vă determină să vă implicaţi în proiecte sociale? 

I.C.: Implicarea în proiecte sociale este o preocupare permanentă a companiei noastre. De fapt, aşa e în toată lumea – companiile nu fac doar business, ci şi implementează proiecte sociale. Este un fel de expresie a solidarităţii sociale, fără de care lumea modernă nu poate să existe. De aceea, SE Bordnetze SRL este deschisă de a se implica şi în continuare în proiecte sociale ce au drept scop dezvoltarea societăţii.

O: Ce planuri de viitor aveţi?

I.C.: Vom continua să ne dezvoltăm, asigurînd condiţii bune angajaţilor noştri şi contribuind la economia şi la bugetul Republicii Moldova. Şi vom continua să investim în oameni, pentru că, după cum spuneam şi cu alte ocazii, investiţia în oameni este cea mai bună investiţie.

Mihaela Rotaru

Share