(INTERVIU) Ghenadie Şilcenco:  În 2019, pe piața serviciilor de securitate din Moldova au avut loc schimbări semnificative

(INTERVIU) Ghenadie Şilcenco: În 2019, pe piața serviciilor de securitate din Moldova au avut loc schimbări semnificative

Interviu cu Ghenadie Şilcenco, Director economic al companiei „Prosecutor” pentru Almanah politic 2019.

Ce a adus nou anul 2019 pentru piaţa serviciilor de securitate din Moldova?

În principiu, dezvoltarea pieţei de securitate în Moldova are loc în aceleaşi condiţii ca şi oricare alt segment al afacerilor. În pofida problemelor existente, este o tendinţă clară de extindere. Deşi rentabilitatea scade, creşte numărul de obiecte care au nevoie de securitate. Piaţa serviciilor se consolidează, datorită micşorării numărului de jucători pe ea. Anul acesta unele companii de pază au anunţat că se închid, altele mai mici s-au comasat cu companii mai mari, astfel au avut loc schimbări semnificative pe piaţa serviciilor de securitate din Moldova. Acest fapt, cred că, se datorează cerinţelor clienţilor, care sunt tot mai înalte. Una dintre problemele acute este lipsa de personal calificat, ceea ce, prin urmare, duce şi la scăderea calităţii serviciilor de pază, îndeosebi pentru companiile care economisesc în ceea ce ţine de personal.

Ce preferinţe în materie de securitate au avut clienţii în 2019?

Există multe companii care activează în domeniul securităţii, iar piaţa oferă suficiente oportunităţi pentru toţi clienţii. Selecţia o face clientul, iar experienţa ne-a demonstrat că optează pentru servicii de calitate, înţelegând că aportul calitativ se reflectă şi în preţ. Serviciile de securitate sunt solicitate, ele evoluează şi beneficiarii au nevoie de ele. Dar cel mai mare potenţial de pază la moment este în aplicarea activă a sistemelor tehnice moderne de securitate. Aceasta este cea mai economică şi de încredere metodă de protecţie, ceea ce permite de a reduce influenţa „factorului uman”, precum şi de a reduce cheltuielile. Având în vedere dezvoltarea activă a bazei tehnice şi a software-ului pe piaţă, pot apărea noi tipuri de servicii, ce vor permite clienţilor potenţiali să fie interesaţi, atât de preţ, cât şi de calitate. Asigurarea securităţii complexe este principala cerinţă a clienţilor şi sarcina de bază a agenţiilor de securitate. Din acest considerent au de câştigat companiile de securitate care oferă întreg spectrul serviciilor de pază. Iar „Prosecutor” este una dintre puţinele companii pe piaţă unde clientul poate alege orice soluţie de securitate.

Prin urmare, calitatea serviciilor, viteza de deservire, competenta, profesionalismul, au devenit principalele solicitări în privinţa calităţii serviciilor in 2019.

Ce puteţi spune despre clienţii companiei Dvs. în 2019?

De-a lungul timpului, a crescut gradul de încredere, în mare parte datorită serviciilor complexe şi moderne pe care le punem la dispoziţia clienţilor. Putem spune despre 2019 că a fost un an bun, a crescut reprezentativ cifra de afaceri, datorită beneficiarilor noştri, care au încredere în noi şi datorită serviciilor profesionale pe care le oferim. Observ că, cererea de servicii private de securitate a crescut semnificativ în rândurile persoanelor fizice. Potenţialii clienţi sunt cetăţeni din diferite domenii de activitate. La fel ca şi în anii precedenţi, nu am dus lipsă de solicitări ce au vizat evenimentele cu caracter de masă.

Spre ce segment de clienţi vă orientaţi?

Ne orientăm spre fiecare client. Înţelegem necesităţile şi solicitările pe care le au clienţii şi depunem eforturi pentru a le satisface. Ignorarea nevoilor reale ale consumatorului final este eroarea principală a începătorilor. Prin urmare, în ciuda numărului mare de agenţii de securitate, clienţii nu îşi schimbă partenerii ce şi-au dovedit eficienţa în timp, nu sunt atraşi de preţuri scăzute. Prioritatea noastră este să construim încet, dar sigur relaţii de colaborare permanentă cu beneficiarii care ne creditează cu încredere şi care, până la urmă, definesc imaginea companiei noastre. În fiecare zi facem tot posibilul pentru ca nimic să nu perturbeze liniştea şi siguranţa clienţilor noştri. Şi această abordare va rămâne neschimbată, indiferent de circumstanţe.

Ce ar putea impulsiona piaţa serviciilor de securitate din Moldova?

Sfera de securitate se schimbă continuu nu numai datorită progreselor tehnologice. Mult mai importante sunt cerinţele clienţilor, tehnologia este doar un mijloc de a le face faţă. Iar oamenii doresc înlocuirea agenţilor de pază cu aparatură şi aplicaţii care simplifică serviciile prestate, reduc timpul de intervenţie, reduc erorile şi care costă mai puţin. Sfera serviciilor de securitate trebuie să se dezvolte şi să ţină pasul cu evoluţia tehnologiilor.

În ce intenţionaţi să investiţi în continuare?

În resurse umane şi tehnologii. Ne străduim întotdeauna ca personalul nostru să se bazeze în munca lor doar pe cea mai modernă tehnică. Senzorii antiincendiari, sistemul de supraveghere video, emiţătoare modernizate etc. – toate acestea sunt minime obligatorii ale oricărui obiectiv protejat. În fiecare zi apar noi produse software, cu ajutorul cărora este asigurată gestionarea sistemelor de securitate. Spre exemplu, în acest an, datorită evoluţiei noilor tehnologii, am implementat serviciul MyAlarm, care constituie o aplicaţie instalată gratuit în telefonul mobil, prin intermediul căreia clientul vede toate evenimentele ce se petrec la obiectivul său şi, de asemenea, folosind telefonul, poate să cheme grupul operativ, în caz de primejdie, fără a avea instalat un buton de alarmă şi fără a se afla în preajma obiectului său. Suntem mereu în căutarea şi implementarea celor mai inovative tehnologii, care să asigure sosirea cât mai rapidă a semnalelor de alarmă la pupitrul de pază şi, respectiv, la echipajele grupurilor mobile. Avem în dotare echipamente şi sisteme de supraveghere video de înaltă performanţă, echipamente de ultimă generaţie. Este ceea de ce au nevoie clienţii noştri.

Ce servicii de securitate le consideraţi de perspectivă în Moldova?

Inovatoare şi de perspectivă considerăm serviciul „MyAlarm”, dar şi serviciul „bodyguard pentru o oră”. Anul acesta compania „Prosecutor” a venit cu un serviciu nou pe piaţa autohtonă – „bodyguard pentru o oră”, care a fost apreciat deja de mulţi dintre clienţii noştri. Majoritatea oamenilor consideră că paza personală (de corp) este necesară şi accesibilă doar persoanelor VIP. Dar nu este aşa. Uneori ne confruntăm cu situaţii când este nevoie de o pază personală pentru o perioadă scurtă de timp. Situaţiile sunt diferite: o întâlnire de afaceri, încheierea unei tranzacţii importante, transportarea bunurilor de valoare, vizitarea unor evenimente cu caracter de masă etc. S-ar putea să aveţi nevoie de pază personală o dată pe lună sau poate chiar mai rar. Pentru a face acest lucru nu trebuie să întreţineţi permanent gardă de corp – este scump. Aceasta o facem noi. Apelând la „Prosecutor”, vă oferim, în decurs de o oră, unul sau mai mulţi bodyguarzi, oriunde în raza mun. Chişinău, în orice moment al zilei, la un preţ accesibil. Personalul serviciului constituie o echipă de profesionişti instruiţi.

Ce planuri aveţi pe termen scurt, mediu şi lung?

Extindere geografică, perfecţionarea continuă a calităţii serviciilor, investirea în personalul companiei. Atragerea clienţilor este o artă complexă, care trebuie învăţată în orice afacere. Ne conducem după două strategii: atragerea clienţilor noi şi păstrarea relaţiilor de parteneriat cu clienţii existenţi. Creşterea calităţii serviciilor este factorul de bază în ambele strategii. Punem accent pe formarea profesională a personalului, la toate nivelurile: gardieni la posturi, serviciul operativ, pupitrul centralizat, şefi de securitate. Instruirea specializată are loc continuu. În situaţii de urgenţă, chiar şi o secundă de întârziere contează enorm de mult, astfel că fiecare element trebuie să funcţioneze clar şi fără probleme.

Merită de remarcat faptul că, în 2020 „Prosecutor” împlineşte 20 de ani. Jubileul intenţionăm să-l marcăm împreună cu clienţii, partenerii şi prietenii noştri. Desigur, a 20-ea zi de naştere este un motiv de mândrie pentru noi, însă aşteptăm cu nerăbdare să sărbătorim şi date mai solide. Istoria noastră continuă.

sursa: Almanah Politic 2019

Share