(INTERVIU) Dumitru Cojocaru: Vom face totul pentru a fi la înălţimea aşteptărilor care există faţă de „Moldsilva” şi personal faţă de conducerea întreprinderii
În cadrul unui interviu acordat portalului www.curentul.md, Dumitru Cojocaru, Directorul general al „Moldsilva”, a vorbit despre tăierile ilicite de pădure, despre vizitele inopinate în teritoriu, despre tratamentele silvice, dar şi despre alte aspecte importante.
C: Dle Cojocaru, în ultimul timp se vorbeşte destul de mult despre tăierile ilicite de pădure…
D.C.: Eu sunt în funcţie de câteva săptămâni, dar ceea ce pot să vă spun cu certitudine e că, din start, am stabilit priorităţi clare, una dintre care ţine anume de combaterea fenomenului la care vă referiţi. Şi nu pur şi simplu am stabilit prioritatea respectivă, ci şi acţionăm consecvent în vederea combaterii acestui fenomen extrem de negativ pentru Republica Moldova.
C: Aveţi în vedere vizitele inopinate pe care le faceţi în ultima perioadă la întreprinderile din subordinea Dvs.?
D.C.: Respectivele vizite sunt doar un element din amplul efort ce se depune în acest sens. Noi lucrăm direct şi permanent cu responsabilii din domeniu, încercăm să stabilim relaţii de colaborare bune cu organe ale statului ce desfăşoară activităţi relevante în domeniu. Spre exemplu, din start am solicitat organelor procuraturii, pe cât e posibil, să ne mişcăm dinamic astfel încât vinovaţii de tăieri ilegale să-şi primească pedeapsa meritată. Transmitem mesaje şi către cetăţeni, încercând să prevenim ilegalitățile. Dar, apropo, vizitele de care aţi întrebat şi-au dovedit din plin eficienţa. Cel puţin, aceasta e o concluzie preliminară pe care am făcut-o personal.
C: Aţi putea deschide parantezele despre aceste vizite?
D.C.: Numai în perioada 22-26 februarie vizite inopinate au fost efectuate, de către mine şi colegi, la întreprinderile și ocoalele silvice Strășeni, Bravicea, Călărași, Orhei, Bozieni, Bobeica, Logănești, Iargara, Cimișlia, Tighina, Edineț, Ungheni. La Întreprinderea pentru Silvicultură „Hâncești-Silva” și la Edineț, am avut onoarea să mergem împreunăcu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, care a discutat cu angajații și a ținut, personal, să se documenteze în teren.
Scopul vizitelor a fost de a verifica la fața locului informațiile apărute în spațiul public privind tăierile ilicite. Cu această ocazie, am transmis mai multe mesaje importante conducătorilor întreprinderilor, dar și angajaților structurilor din subordine. Le-am amintit responsabililor că, din start, am stabilit drept prioritate combaterea tăierilor ilicite și nejustificate, fenomen ce nu se regăsește în planificarea exploatărilor forestiere. Am amintit, în context, şi de ceea ce spuneam ceva mai devreme – că am solicitat reprezentanților Direcției speciale a Procuraturii Generale ca dosarele privind asemenea abuzuri să fie examinate mai rapid, iar făptașii sa fie pedepsiți conform legii. Transparența și mediatizarea pe larg a unor asemenea cazuri, ar fi un factor descurajator pentru cei care intenționează să încalce legea în acest domeniu.
Un mesaj important pe care l-am transmis şi cu aceste ocazii a fost că şi în continuare voi pleda pentru înăsprirea pedepselor pentru tăierile ilicite, dar și pentru revenirea la situația când inspectorii „Moldsilva” aveau și calitatea de agenți constatatori, ceea ce făcea mult mai eficientă lupta cu deficiențele din ramura silvică.
C: Veţi mai face astfel de vizite?
D.C.: Evident. Eu am spus că rămân adeptul vizitelor inopinate, dar, totodată, voi întreprinde și alte acțiuni, pentru a mă asigura că nu au loc tăieri ilicite, iar întreprinderile din subordine acționează strict in conformitate cu legislația din domeniul forestier.
C: Ştim că o prioritate pentru Dvs. este şi „înnoirea” fondului forestier. Ce veţi întreprinde în acest sens?
D.C.: În primăvara curentă, urmează o amplă campanie de înverzire, în colaborare cu autoritățile publice locale. 12 milioane de puieți, din pepinierele întreprinderilor silvice ale Agenției „Moldsilva”, vor fi plantați în păduri, fâșii forestiere și zone de teren afectat.
Apropo, în timpul vizitelor inopinate la întreprinderile subordonate, am solicitat responsabilitate maximă în gestionarea fondului forestier, inclusiv prin prisma acţiunilor de înverzire.
C: Prin ordinul Directorului „Moldsilva”, s-au instituit și activizat grupele mobile de patrulare a fondului forestier. Pe cât de necesare sunt acestea?
D.C.: Crearea grupelor mobile de monitorizare a modului de organizare și desfășurare a vânătorii, formate în baza unor directive ale întreprinderilor silvice și rezervațiile naturale din subordinea Agenției „Moldsilva”, și-a demonstrat pe deplin eficiența. Vă dau doar un exemplu: la 22 februarie, curent, ora 23.20, în timpul unei patrulări ordinare, pădurarul Rezervației Natuarale „Codrii” a observat pe una din liniile parcelare o căruță, în care se aflau trei persoane necunoscute. La apropierea pădurarului, persoanele au abandonat căruța și au fugit prin pădure.La verificarea mijlocului de transport s-a depistat un cerb cu pete, împușcat. Pădurarul a anunțat imediat administrația Rezervației Natuarale „Codrii” și serviciul 112.Actualmente se desfășoară măsurile de investigație pentru a stabili făptașii, cu sancționarea lor, conform legislației în vigoare.
C: Revenind la vizitele Dvs. inopinate, în cadrul acestora aţi cerut întreprinderilor din subordine să vină cu informații publice ample, atunci când se fac tratamente silvice, „astfel încât oamenilor să nu li se creeze falsa impresie că e vorba de tăieri ilicite”. De ce?
D.C.: Am pornit inclusiv de la faptul că, în ultima perioadă, spațiul informațional de la noi din țară a fost invadat cu informații „de senzație” despre pretinse tăieri ilicite, dar care de fapt sunt lucrări de tratament silvic, planificate din timp, care au drept scop anume protejarea şi dezvoltarea spaţiilor verzi. Oamenii trebuie să cunoască despre aceste lucrări, or în aşa mod vom descuraja şi tentativele unor doritori din societatea civilă şi din opoziţie de a-şi face PR ieftin pe seama unei teme atât de importante.
Nu mai puțin importantă este și conlucrarea cu Autoritățile Publice Locale. Am insistat, în discuțiile cu silvicultorii, ca dialogul cu primăriile să fie unul permanent, cu informarea veridică și oportună a populației despre toate lucrările sezoniere efectuate în fondul forestier și cu toate actele de însoțire.
C: Dar e vorba şi de informaţii statistice oficiale destul de alarmante…
D.C.: Cred că vă referiţi la informaţiile precum că „zilnic în țara noastră se defrișează 73 de hectare forestiere, Agenţia „Moldsilva” autorizează defrișarea a 500 de mii de metri cubi de lemn anual, iar la fiecare oră dispar câte trei hectare de pădure, conform datelor alarmante ce vin de la Biroul Național de Statistică”.
De fapt, Biroul Național de Statistică prezintă în Raportul statistic „Resursele naturale și mediul în Republic Moldova”, pentru anul 2018, cifra de 26756 de hectare de tăieri silvice și volumul masei lemnoase recoltate din tăieri silvice – 600,6 mii m3 (statistică oferită BNS tot de către Agenţia „Moldsilva”). Totuși, cifra de 26756 de hectare nu reprezintă o suprafață, ce conform surselor „credibile” mass-media, a fost „defrișată”, ci doar perimetrul în care au fost efectuate tăieri silvice sau exploatări forestiere (tratamente silvice) – terminologie corectă în ramura silvică.Apropo dicționarul explicativ definește termenul „defrișa” prin „a înlătura prin tăiere sau ardere, spre a elibera terenul și a-l face propriu pentru agricultură, construcții etc.”, proces pe care Agenţia „Moldsilva” nu l-a raportat BNS pentru că în ultimii 20-30 de ani nici nu l-a efectuat.
Totodată, cifra totală a tăierilor silvice, pentru anul 2018, se repartizează în felul următor: tăieri de produse principale (inclusiv tăieri selective și tăieri rase) – 4726 ha; tăieri de îngrijire și conducere – 20377 ha (inclusiv degajări, curățiri, rărituri și tăieri de igienă); tăieri diverse – 1653 ha.Pesimiștilor nu le oferă temei pentru prejudecăți nici chiar sectoarele unde sunt petrecute așa-numitele tăieri rase (2810 ha), deoarece suprafețele regenerate, prin diferite metode, ar constitui 4853 ha, (informație ce poate fi găsită în Tabelul Regenerarea pădurilor din pag. 55 a Raportului statistic menționat) și rămân, indubitabil, în fondul forestier al țării.
În concluzie, reiterez faptul că informația ce a fost transmisă cetățenilor de către unele instituții mass-media, conține erori grave și sper că jurnaliștii, care din anumite considerente, au contribuit la aceasta, pe viitor vor da dovadă de mai multă corectitudine. „Moldsilva” rămâne o instituție ataşată principiilor de activitate transparentă, disponibilă pentru colaborarea cu mass-media pentru informarea veridică a cetățenilor.
C: Dar nu puteţi spune că nu aveţi şi ilegalităţi, cazuri de corupţie etc.?
D.C.: Evident, nu există pădure fără uscături. Noi depunem eforturi pentru a elimina aceste manifestări şi, în acest sens, mizăm mult şi pe sprijinul cetăţenilor. De aceea, vă rog şi pe Dvs. să promovaţi Linia fierbinte, dar și Linia specializată anticorupție – 022-211-311.Rugămintea către cetățeni este să ne comunice, prin intermediul acestor linii, abaterile pe care le depistează în pădurile țării şi pot să vă asigur că se va interveni cu promptitudine.Apropo, avem un dialog foarte consistent cu populația, oamenii din teritoriu, care vor să schimbe starea de lucruri și leagă anumite speranțe de schimbările ce au survenit, în ultima perioadă, la Agenția „Moldsilva”. Ne convingem de acest fapt prin discuțiile directe, comentariile lor sau interpelările în adresa agenției.
C: Ce planuri de viitor aveţi?
D.C.: Vom face totul pentru a fi la înălţimea aşteptărilor care există faţă de „Moldsilva” şi personal faţă de conducerea întreprinderii.
Cristina Pendea