(INTERVIU) Denis Șova: E firesc să se stimuleze consumul produselor autohtone, deoarece pe această cale orice țară îi susține pe cei ce creează locuri de muncă, achită impozite

(INTERVIU) Denis Șova: E firesc să se stimuleze consumul produselor autohtone, deoarece pe această cale orice țară îi susține pe cei ce creează locuri de muncă, achită impozite

În cadrul unui interviu acordat portalului www.oficial.md, Denis Șova, Directorul general al SA „Cricova”, a deschis parantezele privind viziunile sale asupra unor importante aspecte ale funcționării economiei naționale.

O: Dle Șova, la precedenta noastră întâlnire, ați promis că veți găsi timp pentru un nou interviu. Și iată că vă țineți promisiunea, noi fiind din nou față-n față…

D.Ș.: Mă bucur să vă revăd. De altfel, sunt genul de om care-și ține promisiunile și dacă am convenit că vom continua acea discuție, puteați fi sigură că așa va fi.

O: Data trecută ne-ați împărtășit din viziunile Dvs. privind întreprinderile de stat, calitățile pe care ar trebui să le întrunească managerii acestora etc. Acum vrem să vă provocăm să acceptați o discuție mai largă privind aspecte importante ale economiei naționale.

D.Ș.: Accept provocarea și, totodată, vă mulțumesc pentru oportunitatea de a vorbi la aceste teme. De regulă, managerii întreprinderilor de stat vorbesc despre activitatea acestora și doar uneori au ocazia să depășească tematica respectivă. De aceea, și ziceam că e o oportunitate.

O: Să purcedem. Prima întrebare ar fi: nu vă deranjează faptul că avem o economie de consum?

D.Ș.: Depinde ce sens puneți în cuvântul „consum”. Dacă vorbim de consumul mărfurilor și produselor de import, atunci e o situație, dacă vorbim de consumul produselor autohtone, atunci e cu totul altceva. Spre exemplu, mult se discută despre programe naționale ce ar stimula consumul produselor autohtone la noi în țară. Astfel de programe sunt binevenite, căci ele ar fi de real ajutor producătorilor autohtoni. Și, apropo, în multe țări ale lumii se implementează astfel de programe – e firesc să se stimuleze consumul produselor autohtone, deoarece pe această cale orice țară îi susține pe cei ce creează locuri de muncă, achită impozite.

O: Și dacă vorbim de consumul produselor de import?

D.Ș.: Și aici trebuie să facem o delimitare clară – avem produse de import ce pot fi substituite cu produse autohtone, și avem produse de import ce nu pot fi substituite. În cazul celor din prima categorie, trebuie să facem tot posibilul pentru substituirea lor. De ce să importăm ceea ce se produce și la noi? De ce banii achitați de consumatorii din Moldova (cel puțin, o parte din ei) să părăsească țara, când pot „lucra” aici, la dezvoltarea economiei naționale, cu acești bani fiind susținuți producătorii, ce creează locuri de muncă, achită impozite, sprijină statul în procesul de soluționare a problemelor sociale, în procesul de dezvoltare a economiei etc.

Cu totul alta e situația când vorbim de mărfuri și produse ce nu pot fi fabricate în Moldova. Desigur, trebuie să tindem să diversificăm producția națională pe diverse segmente, dar, până când nu putem acoperi cu produsele proprii toate necesitățile cetățenilor noștri, trebuie să le acceptăm și pe cele de import.

O: Dar cum ar trebui susținuți producătorii autohtoni, care produc produse similare cu cele importate? Or, să nu uităm că avem o economie de piață și nu poți interveni cu abordări brutale, discriminatorii.

D.Ș.: Așa este, cu atât mai mult că Moldova este parte a unor prestigioase structuri internaționale, cum ar fi, spre exemplu, Organizația Mondială a Comerțului, și ne-am asumat, ca stat, obligațiuni clare de a nu admite tratamente comerciale discriminatorii. Dar, pe de altă parte, există așa-numitele taxe de salvgardare pe care statele membre le pot aplica pentru a-și proteja parțial piața internă și pentru a-și susține producătorii autohtoni. Există și alte mecanisme de acest fel și ele pot fi aplicate oricând se va considera că e momentul oportun. Ați proteja propria piață, propriii producători nu înseamnă numaidecât să sfidezi regulile organizațiilor internaționale la care suntem parte.

O: Dar, din alt punct de vedere, de ce să stimulezi producția internă și consumul de produse autohtone, dacă taxele, impozitele și accizele aplicate la import aduc venituri considerabile bugetului de stat?

D.Ș.: Nici veniturile bugetare aferente operațiunilor de import nu trebuie neglijate – ele sunt importante și ajută la soluționarea multor probleme stringente cu care se confruntă țara noastră. Și, apropo, importurile nu trebuie tratate doar prin prisma veniturilor bugetare pe care le asigură, ci și prin prisma utilității lor sociale, precum și prin prisma contribuției la soluționarea problemelor ce țin de securitatea economică, alimentară a țării. Amintiți-vă de faza acută a pandemiei de COVID-19, când fără unele produse de import noi pur și simplu nu ne-am fi descurcat. Mai ales că unele țări erau destul de exigente la capitolul export de produse și chiar stabileau restricții în acest sens.

Concluzia este că noi nu trebuie să declarăm război importurilor, ci doar să stabilim clar în ce direcții trebuie să acționăm ca să diminuăm dependența noastră de importuri, să substituim o parte din importuri prin produse proprii, să stimulăm consumul de produse autohtone și să susținem producătorii locali.

O: Dar oare pot face față producătorii locali concurenței cu cei străini?

D.Ș.: Cu siguranță! Și vă voi da drept exemplu domeniul în care activez – vinificația. Vinurile noastre cuceresc o mulțime de medalii la prestigioase concursuri internaționale, dovedind nu doar că nu sunt cu nimic mai prejos decât cele produse în alte țări, ci chiar, pe multe dimensiuni, le sunt superioare. De asemenea, vinurile noastre sunt prezente pe mai multe importante piețe ale lumii și fac față cu cinste unei concurențe acerbe.

Știu că o situație similară e și în cazul altor mărfuri și produse fabricate în Moldova. Avem cu ce ne mândri, suntem competitivi și nu avem de ce să ne facem griji la acest capitol.

O: Credeți că e posibil ca la un moment dat în economia Moldovei exporturile să devină dominante?

D.Ș.: Întrunim toate premisele necesare pentru aceasta, dar trebuie să înțelegem că vorbim de un proces de durată. Or, pentru aceasta e nevoie să depășim cât mai repede consecințele pandemiei și a crizei economice (pentru a putea lansa programe de stat în domeniul respectiv), dar și tranziția ce durează deja de trei decenii. Nu în ultimul rând, trebuie să creăm condițiile necesare pentru a atrage investiții masive în economia națională. Mai sunt și probleme ce țin de cadrul de reglementare a activității de întreprinzător, de forța de muncă, de sistemul fiscal. Odată abordate în complex și soluționate corespunzător aceste probleme, vom ajunge să constatăm că am creat premisele necesare pentru ca exporturile să devină dominante în economia națională.

O: Dle Șova, ați pomenit de investiții. E o temă importantă, la care am vrea să discutăm în mod separat. Dar, iarăși constat că timpul rezervat interviului nostru a expirat. Știind că aveți opinii și viziuni interesante, sper că veți găsi timp pentru o nouă discuție.

D.Ș.: Cu siguranță vom găsi timp, dacă considerați că discuțiile noastre sunt interesante pentru cititorii Dvs.

Doina Secrieru

Share