(INTERVIU) Carolina Linte: Ne dorim să asigurăm cetățenii Republicii Moldova cu produse de maximă calitate

(INTERVIU) Carolina Linte: Ne dorim să asigurăm cetățenii Republicii Moldova cu produse de maximă calitate

Interviu cu Directorul executiv al Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „Lapte”, Carolina Linte, informează OFICIAL.

O.: Unul dintre obiectivele prioritare ale Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „Lapte” este plasarea pe raft a produselor sigure și competitive. Cum vă propuneți să realizați acest obiectiv?

C. L.: Într-adevăr acest obiectiv este prioritar pentru Asociația noastră și ne dorim ca în continuare să asigurăm cetățenii Republicii Moldova cu produse de maximă calitate. Prin implementarea standardelor internaționale pentru majorarea competitivității și eficienții economice al operatorilor din domeniul de producere și procesare a produselor lactate, prin aplicarea pachetului igienic pentru toate fermele /exploatațiile de animale inclusiv cele din gospodăriile individuale și prin asigurarea siguranței produselor alimentare pe tot lanțul alimentaraplicate de la „Furcă la Furculiță” pentru produsele lactate, vom reuși să ne atingem obiectivul propus.

O.: Ceperformanțe s-au evidențiat în ultima perioadă în sectorul alimentar?

C. L.: Cu certitudine putem spune că în ultima perioadă, sectorul alimentar a înregistrat rezultate deosebite care vor genera activități de dezvoltare în viitorul apropiat. Un indice calitativ care a contribuit la dezvoltarea și îmbunătățirea sectorului alimentar se datorează în mare parte reformei suportate de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. În urma fuzionării cu Centrul Informațional Agricol, STISC a intervenit cu noi măsuri de îmbunătățire a procesului de trasabilitate și identificare a animalelor, făcându-se în asemenea mod regulă în registrele de înregistrare a animalelor. Așa cum Sistemul de identificare și trasabilitate a animalelor (SITA) este supravegheat și monitorizat de STISC, au intervenit mai multe sesizări de ordin tehnic din partea membrilor asociației, fapt ce denotă schimbări majore de ordin practic în domeniul dat. Cu această ocazie, țin să mulțumesc atât instituției cât și Domnului Director Serghei Popovici, pentru interesul manifestat față de securitatea alimentară și sănătatea poporului și pentru contribuția adusă în dezvoltarea acestui domeniu.

O.: Care sunt cerințile alinierii Uniunii Europene a produselor de origine animală pe piața Uniunii Europene?

C. L.: Cerințele pentru export sau listarea Republicii Moldova ca țară exportatoare de produse lactate sunt stipulate în Regulamentul UE 605/2010 de stabilire a condițiilor de sănătate animală și sănătate publică și de certificare veterinară pentru introducerea în Uniunea Europeană a laptelui crud și a produselor lactate destinate consumului uman. Prin urmare,toate produsele de origine animală trebuie să fie supuse monitorizării, astfel încât animalele să nu prezinte niciun semn de boală infecțioasă transmisibilă la un om prin consumul de lapte și carne, să fie respectate perioadele de așteptare prescrise în urma administrării medicamentelor autorizate și a tratamentelor efectuate, să fie într-o stare bună de sănătate pentru a evita riscurile de contaminare a laptelui și să fie respectate toate norme specifice de igienă aplicate alimentelor de origine animală. Indicatorii  finali fiind indicii de calitatea laptelui crud monitorizați în cadrul unui program de control național sau regional, unde se face controlul și monitorizarea pe un număr reprezentativ de eșantioane de lapte crud  și colastrum colectat din exploatațiile de animale.

O.: Ce măsuri sau acțiuni veți întreprinde pentru a asigura procesul de trasabilitate și inofensivitate a produselor lactate, a sănătății animalelor și a securității administrării sistemelor informaționale din sectorul agricol?

C. L.: Identificarea fermelor ce dețin softuri pentru evidența animalelor,colaborarea asociației cu instituțiile publice (STISC, ANSA) ce dețin informația despre evidenta animalelor întreținute în exploatații individuale sau ferme. De asemenea ne propunem să organizăm și să desfășurăm  mai multe întruniri și seminare de informare pentru a aduce la cunoștința populației importanța evidenței animalelor atât din sectorul privat cât și a celor din gospodăriile casnice.

O.: Ce acțiuni trebuie să urmați pentru a deveni exportator al produselor de origine animală?

C. L.: Un prim pas ar fi stabilirea unui plan de acțiuni cuprinzător după cum este prevăzut în Regulamentul 605/2010 pentru demararea procesului de export al produselor de origine animală. O altă acțiune ar fi evaluarea sectorului produselor de origine animală de către ANSA, în vederea completării și transmiterii chestionarului în adresa DG SANTE -Derectorate-General/SANTE Health and Food Safety și efectuarea unei misiuni de preaudit. Un preaudit ar permite evidențierea problemelor dar și soluțiilor pentru accesarea piețelor UE.

Mihaela Rotari 

Share