(INTERVIU) Alexandru Jizdan: Siguranţa cetăţenilor a fost şi rămâne o preocupare prioritară pentru noi
Alexandru Jizdan, secretar general al Partidului Democrat din Moldova, fost Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova (MAI) în componența Guvernului Pavel Filip, în cadrul unui interviu pentru oficial.md, a vorbit despre realizările şi proiectele pe când era în funcţia de ministru, siguranţa cetăţenilor, dar şi obiectivele de bază a echipei PDM.
Oficial: Dle Jizdan, în trei ani cât Guvernul Filip a fost la conducere, aţi implementat o serie de proiecte de impact, lucru remarcat de mai mulţi specialişti în domeniu. Care a fost motivaţia Dvs.?
A.J.: Cred că ar fi cazul să amintesc că practic întreaga mea carieră am activat în cadrul MAI în diferite funcţii şi cunosc situaţia nu din auzite. Venind în funcţia de ministru, aveam deja o mulţime de idei şi proiecte, pe care mă angajasem să le implementez, luând în calcul situaţia reală din sistem şi din ţară.
De asemenea, ţin să menţionez că, în anii de guvernare, siguranţa cetăţenilor a fost o preocupare prioritară pentru noi. Aceasta rămâne o prioritate pentru noi şi acum, dar atunci când era la putere am folosit toate oportunităţile şi, împreună cu echipa, am implementat mai multe proiecte importante pentru ca oamenii să beneficieze de o viaţă mai bună. Astfel, am asigurat fonduri și am atras proiecte UE pentru modernizarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în acest scop fiind atrase 57 mln. euro. De asemenea, au fost realizate proiecte transfrontaliere POC cu România în valoare de 12,7 mln. euro, s-au procurat 450 automobile, iar 10 sectoare de poliție au fost renovate. La fel, au fost achiziţionate echipamente speciale, s-a dezvoltat capacitățile de expertiză criminalistică etc.
O.: Ce angajamente asumate din start şi pe care le consideraţi prioritare, aţi putea menţiona la capitolul realizări?
A.J.: În primul rând, aş menţiona angajamentul de a spori salariile angajaţilor MAI pentru a-i face mai protejaţi social şi pentru a diminua din motivele ce duc la fenomene negative ca şi corupţia, de exemplu. Astfel, pe durata mandatului meu, salariile angajaților MAI a crescut în medie cu circa 12%, în comparaţie cu anii precedenţi.
În al doilea rând, aş menţiona integrarea MAI în sistemul unic de urgență 112 şi reducerea termenului de reacție la aceste apeluri. Acest serviciu oferă cetăţenilor siguranţa că autorităţile vor interveni rapid şi eficient atunci când au nevoie.
În al treilea rând, aş menţiona un proiect „de suflet”, dacă-i pot spune astfel – complexul sportiv „Dinamo” a fost reconstruit. E un complex important şi care implică o puternică latură istorică, dacă vreţi. De aceea, proiectul respectiv a fost o prioritate pentru mine.
O.: Pe durata mandatului Dvs. de ministru a crescut semnificativ încrederea oamenilor în poliţie. Cum se explică acest fapt?
A.J.: Într-adevăr, gradul de încredere a cetățenilor în poliție a crescut de la 21% la 46%, fiind un rezultat foarte bun. Astfel de creşteri a acestui indicator anterior nu s-au înregistrat. Creşterea încrederii în poliţie a fost un obiectiv enunţat din start de mine şi mă bucur că, prin muncă asiduă zi de zi, împreună cu colegii, am reuşit realizarea lui. Iar explicaţie este simplă: oamenii au simţit o altă atitudine în raport cu ei şi cu problemele lor, au văzut implicare reală şi rezultate.
Aici aş mai adăuga îmbunătățirea capacităților organizatorice, instruirea corectă a angajaţilor, calitatea serviciilor prestate populaţiei, cât şi modul în care s-a asigurat ordinea publică. Pe toate aceste dimensiuni am avut obiective clar stabilite şi am mers consecvent spre realizarea lor.
În context aş aminti şi faptul că, în mandatul meu, Ministerul Afacerilor Interne a devenit membru la Agenția UE Europol, ceea ce ne-a permis să întărim capacitățile operaționale.
- Pe durata mandatului Dvs. de ministru aţi avut o politică mai specială în raport cu veteranii organelor de interne…
A.J.: Eu nu aş numi-o politică, ci mai degrabă atitudine. De altfel, vorbim de atitudinea pe care aceşti oameni o merită, dat fiind rolul important pe care l-au jucat şi continuă să-l joace. Ei merită tot respectul, aprecierea şi susţinerea noastră.
Pe durata mandatului meu de ministru am încercat să contribui cu ce am putut în vederea susţinerii veteranilor. Astfel, în premieră s-a reuşit semnarea unui acord de colaborare cu asociaţiile de veterani mai mari. Mă bucur că am reuşit să contribuim la îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale unora dintre ei – veteranilor le-au fost oferite trei apartamente. Aş menţiona şi faptul că angajaţii MAI, donând asociaţiilor de veterani cele două procente permise de lege, au reuşit să acumuleze câteva milioane de lei, bani cu care au fost ajutaţi veteranii.
După revenirea la guvernare, vom continua să susţinem veteranii, pentru că o merită.
O.: Ce prevederi are PDM acum în programul său electoral îndreptate spre asigurarea unui nivel mai înalt de siguranţă cetăţenilor?
A.J. : Vom pune accent pe prestarea serviciilor de calitate la standardele europene orientate spre soluționarea problemelor comunității. La concret, ne propunem: reducerea accidentelor rutiere prin introducerea unui sistem integrat de video monitorizare pe întreg teritoriul țării; reducerea nivelului de corupție în rândurile angajaților MAI; dialog transparent între cetățeni și poliție; reducerea timpului de reacție la apelurile de urgență.
O.: Ce alte obiective se mai conţin în oferta Dvs. electorală la acest capitol?
A.J.: O preocupare pentru noi va rămâne îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi activitate pentru angajaţii organelor de interne, pentru că de aceasta depinde decisiv eficienţa lor. Astfel, ne propunem majorarea salariilor lor de la 12 la 30 mii lei pe lună; îmbunătățirea pachetului social; credite fără dobândă pentru tinerii angajați şi stimulente pentru ambii părinți polițiști; asigurarea cu infrastructură modernă și funcțională; digitalizarea serviciilor publice în cadrul MAI etc.
De asemenea, ne propunem continuarea atragerii fondurilor externe pentru sistemul afacerilor interne.
O altă prioritate este revizuirea politicilor de migrație și azil prin: reforma Biroului migrație și azil; simplificarea procedurilor de vizită și ședere în Republica Moldova prin programe dedicate.
Totodată, ne mai propunem continuarea replicării sistemului controlului comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul central.
Iar obiectivul major rămâne reducerea fenomenului infracțional și întărirea ordinii publice etc.
O.: Ce şanse sunt că veţi reuşi?
A.J.: Am demonstrat odată că realizăm tot ce ne propunem şi ne asumăm public. Vom mai demonstra încă o dată. Veţi vedea.
O: Vă Mulţumim!
Cristina Tomac