(INTERVIU) Alexandru Bujorean: Vom depune toate eforturile ca oamenii să vadă din nou în PLDM ceea ce nu vor vedea niciodată în alte partide
În cadrul unui interviu acordat portalului OFICIAL.md, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Bujorean, a vorbit despre noua sa funcție, primele acțiuni întreprinse, situația actuală din PLDM, dar și despre alte aspecte importante din activitatea sa politică și cea a formațiunii din care face parte.
O:. Ați fost ales în funcția de vicepreședinte al PLDM. Ce v-a determinat să faceți acest pas?
A.B.: Eu sunt membru al PLDM de la fondarea partidului și, pentru mine, partidul este mai mult decât o formațiune politică. PLDM este întâi de toate o idee, care a unit o țară și care a pornit Republica Moldova pe calea integrării europene. Am fost înaintat de colegii din Consiliul Politic Național al partidului și am acceptat această enormă responsabilitate, pentru că dorim să redevenim un partid al poporului, iar un astfel partid, promovează în fruntea partidului inclusiv membri din teritoriu. Țin la familia liberal-democrată și vreau ca membrii acesteia să contribuie la dezvoltarea societății, să se implice activ în schimbarea spre bine a lucrurilor, pentru ca oamenii să înceapă a trăi mai bine, să nu vrea să plece din țară, ba chiar cei plecați să vrea să se întoarcă.
O:. Care ar fi așteptările Dvs. în calitate de vicepreședinte al partidului?
A.B.: Eu am mii de colegi în toată țara care, astăzi, trec prin momente deloc ușoare. PLDM s-a lovit pe parcursul anilor, așa cum nu s-a lovit niciun partid de la independență încoace. Și cât de dure și mișelești nu ar fi aceste atacuri, nimeni nu poate să conteste faptul că, în perioada în care a fost PLDM la Guvernare, țara a avut parte de o de dezvoltare continuă. S-au făcut foarte multe lucruri bune în comunități, s-au pornit procese importante care urmau să dea rezultate concrete și bune pentru oameni. Degradarea până la situația de astăzi a început atunci când „cineva” și-a propus să înlăture partidul de la putere. Funcția de vicepreședinte îmi oferă mai multe oportunități de implicare în reformarea totală a PLDM, în relansarea partidului ca o formă nouă de exprimare a voinței cetățenilor.
O:. Care sunt primele acțiuni ale Dvs. în cadrul acestei activități?
A.Ș.: Toate deciziile pe care le luăm în cadrul partidului și acțiunile pe care le planificăm sunt discutate și aprobate colegial. După ultima ședință a Consiliului Politic Național a fost aleasă și o nouă componență a Biroului Permanent Central, organ executiv care, de fapt, implementează astăzi planul de acțiuni al partidului. Noi suntem într-o schimbare continuă, menită să permită cetățenilor să participe la procesul decizional din țară. Ne-am propus să devenim un partid deschis pentru oameni, și nu o castă privilegiată a aleșilor, așa cum se practică în alte partide. Acum definitivăm un manifest al Partidului, care să stabilească noi principii de activitate, să ofere oamenilor șansa de a participa la procesul de luare a deciziilor la toate nivelurile. Acest document va pune bazele unui mecanism de funcționare a Partidului, prin care fiecare cetățean va putea să se implice în soluționarea problemelor din țară sau comunitate.
O:. Cunoaștem situația actuală a PLDM, tot mai mulți membri părăsesc formațiunea. Ce șanse de viitor are Partidul?
A.B.: Partidul este un organism viu, care zilnic trece prin anumite schimbări. Mai puțin contează numărul celor care vin sau care pleacă. Contează, de fapt, calitatea oamenilor.
Cel mai slab punct al partidelor de guvernământ, aspect cu care ne-am confruntat și noi, este faptul că la acestea aderă un număr enorm de membri, mulți dintre ei neavând cele mai bune intenții. În rezultat, oportuniștii și profitorii erodează formațiunea din interior.
Noi suntem acum partid de opoziție și acest lucru ne-a permis să ne „curățim” de toate aceste „elemente”. Astăzi în Partid au rămas oamenii devotați cauzei, iar cei care au adus defavoare echipei, sunt în afara ei. Cum spune o vorbă: „Mai bine 300 de spartani decât 3000 de persani”.
O:. Pentru un rezultat favorabil al Partidului, admiteți ideea fuziunii cu alte formațiuni politice?
A.B.: Există voci în Partid care văd o perspectivă în acest sens. Eu unul nu sunt adeptul acestei idei și pledez pentru păstrarea identității noastre politice. Cândva, am cunoscut un englez, membru al Partidului Conservator din Marea Britanie. Mi-a spus că a aderat la partid la18 ani, iar la momentul discuției avea în jur de 70 de ani. El nu mai ține minte toate schimbările ierarhice care au avut loc în partid și perturbările prin care a trecut formațiunea, dar mi-a spus că ideologia partidului a rămas neschimbată.
Este o altă cultură politică în Marea Britanie, dar și noi trebuie să ne împăcăm cu gândul că anumite partide reprezintă anumiți alegători. Este o cale grea și conștientizăm riscurile, dar noi o să depunem toate eforturile ca oamenii să vadă din nou în PLDM ceea ce nu vor vedea niciodată în alte partide.
O:. Pe cât de posibilă vi se pare o nouă guvernare în Moldova?
A.B.: Partidele vin și pleacă de la guvernare și așa și trebuie să fie într-o democrație veritabilă. Aici mă simt nevoit să fac anumite precizări, care țin de istoria nu atât de îndepărtată a țării noastre. Orice partid de guvernământ comite erori. Am greșit și noi de multe ori și am recunoscut acest lucru. Dar trebuie să înțelegem că această țară nu a fost condusă exclusiv de PLDM, dar de o coaliție din câteva partide, care de foarte multe ori s-au eschivat de la asumarea anumitor responsabilități. Deseori, inițiativele PLDM au fost torpilate, iar reformele începute – zădărnicite. Colegii de coaliție nu au jucat întotdeauna cinstit și acest lucru s-a văzut cu ochiul liber. Anumite lucruri care astăzi par firești și „veșnice”, au fost realizate exclusiv cu aportul colegilor din PLDM: semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, liberalizarea regimului de vize, Acordul privind spațiul aerian comun și în rezultat ieftinirea biletelor de avion, atragerea investițiilor de sute de milioane în drumuri, școli, grădinițe, spitale, case de cultură și alte obiecte de infrastructură. Actuala guvernare nici pe departe nu se poate lăuda cu asemenea performanță. Nu știu dacă există localitate în această țară în care să nu fi fost atrase investiții de către Guvernele conduse de PLDM. Când cetățenii vor pune pe cântar, pe de o parte, cum se trăia în țara noastră până în 2014, care era cursul valutar atunci, în ce condiții se afla sistemul financiar-bancar, care era nivelul de investiții în comunități și pe de altă parte, cum trăim acum, probabil atunci va fi clar că PLDM nu se vrea la guvernare de dragul guvernării, ci – în scopul dezvoltării acestei țări, lucru dovedit în ani și argumentat mai sus. Ca partid reformat și cu oameni noi, PLDM are toate șansele să revină la guvernare.
O:. PLDM susține organizarea protestelor împotriva schimbării sistemului de vot. Credeți că veți reuși să convingeți guvernarea în privința acestei idei?
A.B.: Nu cred că guvernarea actuală, în general, mai „apleacă urechea” la ceea ce vor oamenii sau la ce recomandă partenerii externi, dar asta nu înseamnă că noi vom sta cuminți acasă și vom privi cum în țară se instaurează o dictatură totală. Prin protest, societatea civilă a pornit un proces de sensibilizare a opiniei publice și, consider că, toate forțele politice și non-politice, care țin la această țară, trebuie să îl susțină. Guvernanții vor acest sistem pentru că nu au de gând să plece. Și posibil, pentru o perioadă de timp le va reuși, dacă îl vor implementa. Dar, totodată, asta va reprezenta și unul din cele mai mari lovituri pe care și-o va da guvernarea sie însăși, pentru că această decizie va trezi un val masiv de nemulțumire din partea populației, societății civile, diasporei, partenerilor străini. Nu știu dacă puterea va reuși să treacă de acest proces și să guverneze în continuare fără consecințe pentru ei.
O:. În general, cum calificaţi şansele opoziţiei în politica moldovenească în următorii ani?
A.B.: Din câte am văzut cu toții, în istoria modernă a Moldovei există o anumită periodicitate. Întotdeauna, pe fonul neînțelegerilor de pe segmentul de dreapta, la guvernare vin forțe ostile de stânga. Dacă opoziția actuală nu va însuși această lecție, atunci e vai și amar de această țară. Îmi pare rău să constat, dar deseori opoziția este preocupată de consolidarea propriilor identități, uitând că doar împreună ele pot reprezenta un anumit segment de electorat. Cred că, noi toți trebuie să ne concentrăm mai mult pe construirea mesajelor și difuzarea acestora, nu doar de pe scenele din Chișinău, dar mergând în toate localitățile țării. Opoziția are acces limitat la resurse media, iată de ce „arma” noastră rămâne cuvântul spus la poarta omului. Așa cum am și spus la mitingul din 11 iunie, succesul nostru e în unitate – partide unite într-un singur scop și cetățeni uniți într-o singură idee: de a înlătura criminalii de la putere.
O:. Ce planuri de activitate aveți pentru următoarea perioadă a anului 2017?
A.B.: Programul nostru de activități va fi decis în comun cu colegii din interiorul partidului. Reieșind din acest fapt, cred că, atât PLDM, cât și celelalte partide de opoziție, trebuie să își consolideze eforturile de pregătire pentru următoarele alegeri. Atmosfera din societate și mișcările guvernării ne fac să credem că aceste alegeri pot fi mai aproape decât ne închipuim. Instrumentul puterii va fi surprinderea și scopul lor este să ne prindă nepregătiți și divizați. Împreună cu colegii, vom încerca să prevenim acest lucru, atât pe interior cât și în raport cu partenerii noștri, iar eu voi fi întotdeauna acolo, unde voi putea aduce folos.
Mihaela Conovali