(INTERVIU) Alec Ignat: Prin dialog putem soluţiona multe din problemele care frânează acum dezvoltarea business-ului, dar şi a ţării, în general

(INTERVIU) Alec Ignat: Prin dialog putem soluţiona multe din problemele care frânează acum dezvoltarea business-ului, dar şi a ţării, în general

Interviu acordat pentru www.oficial.md de către Alec Ignat, Director general al SA Tirex Petrol

O: Dle Ignat, de regulă se zice că evenimentele politice au o influenţă oarecare asupra business-ului. În ce măsură tumultoasele evenimente politice din ultimul an s-au expus asupra business-ului?

A.I.: De regulă, business-ul aşteaptă de la mediul politic două lucruri: reguli de joc, stabilite la nivel de legislaţie, clare şi echitabile; stabilitate. Cred că dvs. v-aţi referit anume la stabilitate, pentru că, atunci când lumea politică este în permanentă mişcare şi nu există nici un fel de certitudine ce va fi mâine, mediul de afaceri este oarecum afectat. Spre exemplu, mediul de afaceri este prudent atunci când urmează să ia decizii privind eventualele investiţii. Instabilitatea politică îi pune în gardă investitori. Acum că lucrurile în plan politic s-au aranjat cât de cât, investitorii se simt mult mai siguri în acţiunile lor şi aici vorbim atât despre investitorii locali, cât şi de cei străini. Dar, revenind la cele spuse mai devreme, pe lângă stabilitate, mai e nevoie şi de reguli de joc clare şi echitabile.

O: La ce concret vă referiţi?

A.I.: Păi există două instrumente de evaluare în acest sens: politica bugetar-fiscală, care se adoptă la finele fiecărui an pentru anul viitor şi care stabileşte în mare parte şi regulile de joc pe termen scurt pentru mediul de afaceri; strategiile de dezvoltare pe termen mediu şi lung pe care le adoptă fiecare guvernare. Ce concret va prevedea politica bugetar-fiscală pentru anul viitor, cred că vom cunoaşte în scurt timp. Guvernul, chiar dacă e în funcţie de puţin timp, trebuie să prezinte Parlamentului spre examinare şi aprobare politica bugetar-fiscală în săptămânile următoare. Or, în  baza acestui document se adoptă şi Legea bugetului de stat, dar şi alte legi anuale importante. Timp e puţin, de aceea cred că Guvernul şi Parlamentul se vor mişca în ritm accelerat în aceste direcţii, iar noi, reprezentanţii mediului de afaceri, vom şti în baza căror reguli vom activa în 2022.

Cât despre strategiile de dezvoltare pe termen mediu şi lung, care iarăşi permit mediului de afaceri să facă anumite previziuni şi să-şi ajusteze acţiunile, cred că le vom vedea în următoarele luni. Cel puţin asta deduc eu din declaraţiile ce se fac la temă.

O: Dvs., personal, ce aşteptări aveţi de la politica bugetar-fiscală pentru anul viitor?

A.I.: Să fie una bazată pe situaţia reală ce există la moment în ţară. Să nu uităm că business-ul a fost afectat puternic şi de pandemia de COVID-19, dar şi de criza economică ce a survenit ca urmare a acestei pandemii. În pandemie, s-au înregistrat şi pierderi, s-au redirecţionat sume importante spre ajustarea activităţii economice la noile realităţi, s-au pierdut parteneriate, s-au stopat procese de dezvoltare care urmau să contribuie în consecinţă la prosperarea afacerilor etc. Deci, vorbim de circumstanţe care trebuie luate  în calcul, altfel mediul de afaceri nu-şi va putea reveni sau îşi va reveni mult mai greu de pe urma pandemiei.

O: Dar de la strategiile pe termen lung, despre care aţi pomenit mai devreme, ce aşteptări aveţi?

A.I.: Mi-aş dori ca toate strategiile, programele de stat ce vizează activitatea de afaceri să pornească de la conştientizarea faptului că, cu cât business-ul va fi mai dezvoltat, cu atât mai dezvoltată va fi ţara. Statul trebuie să trateze business-ul ca pe cel mai bun şi de încredere partener în realizarea scopului suprem pe care-l are – cel de a asigura un nivel de viaţă adecvat cetăţenilor. Or, business-ul creează locuri de muncă şi achită impozite, iar aceste impozite sunt folosite de către stat pentru necesităţile sociale, pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru programe de asistenţă etc. Dacă strategiile, programele de stat cu care va veni noua guvernare vor pune în capul mesei principiul amintit de mine mai devreme, cu siguranţă implementarea lor va servi dezvoltării armonioase a ţării în continuare.

O: În ce măsură credeţi că statul nemijlocit trebuie să participe la activităţile economice propriu-zise?

A.I.: Părerea mea este că implicarea statului în economie trebuie să fie minimă. Da, există întreprinderi de stat sau cu capital de stat şi prin intermediul lor într-un fel statul participă nemijlocit la procesele economice. Aici organele responsabile trebuie să decidă ce întreprinderi merită şi în continuare să rămână de stat (pentru că e vorba şi de unele raţionamente de ordin strategic sau care ţin de anumite componente ale securităţii naţionale), şi ce întreprinderi trebuie privatizate, lichidate, comasate. Acesta e un domeniu aparte, dar în rest implicarea statului în economie trebuie să fie doar sub formă de reglementare. Statul trebuie să adopte şi să implementeze cadrul legal şi normativ favorabil dezvoltării busines-ului, în special să asigure condiţii de concurenţă loială şi o impozitare echitabilă. În rest, implicarea statului în economie trebuie să fie minimă.

O: În opinia Dvs., pe ce cale ar trebui să meargă statul: mărirea impozitelor sau a numărului de contribuabili?

A.I.: Evident că pe a doua cale. În Republica Moldova este slab dezvoltat business-ul mic. Situaţia e puţin mai bună în cazul business-ului mijlociu şi mare (dacă-i putem spune aşa). Dacă statul va acorda mai multă atenţie dezvoltării business-ului mic, va creşte şi numărul de contribuabili (în perspectivă, pentru că la prima etapă se vor impune facilităţi fiscale considerabile pentru cei ce vor dori să lanseze noi afaceri), dar şi va apărea aşa-numita clasă de mijloc, care acum practic lipseşte în Republica Moldova. Interesul business-ului mijlociu şi mare este unul direct – cu cât se va dezvolta business-ul mic şi va spori baza impozabilă a ţării, cu atât va descreşte presiunea pe business-ul mijlociu şi mare. Ca să nu mai vorbim de apariţia premiselor pentru noi parteneriate.

O: Dle Ignat, aveţi idei destul de interesante. De ce nu le expuneţi noii guvernări? S-ar putea ca ele să fie benefice pentru dezvoltarea business-ului?

A.I.: Treaba mea e să fac business, dar dacă cineva consideră că ideile, viziunile mele pot fi de folos cauzei comune, le pot împărtăşi cu mare plăcere. Dacă va fi creat careva cadru de dialog a noii puteri cu mediul de afaceri, cu plăcere voi participa. Or, prin dialog putem soluţiona multe din problemele care frânează acum dezvoltarea business-ului, dar şi a ţării, în general.

 

Mihaela Rotari

Share