Igor Popa, despre avocatura de business: A fost dificil, dar nu imposibil

Igor Popa, despre avocatura de business: A fost dificil, dar nu imposibil

Cu o experiență de 17 ani pe piața avocaturii de business, Casa de avocatură „Popa și Asociații” este una dintre cele mai renumite companii de consultanță pe piața afacerilor din Republica Moldova. Într-un interviu pentru BizLaw, avocatul Igor Popa a vorbit despre cum este să faci avocatură de business în Republica Moldova, care sunt temerile investitorilor străini atunci când se gândesc să își extindă afacerile la noi în țară, dar și despre asistența juridică oferită moldovenilor care fac afaceri în alte state. La fel, avocatul a vorbit și despre cum a fost gestionat dosarul Filat, despre proiectele în care este implicată casa de avocatură, dar și despre planurile de viitor.

BizLaw: Anual, biroul de avocați pe care îl conduceți este nominalizat în publicațiile internaționale de specialitate (IFLR, Legal 500, Chambers & Partners, etc.) ca fiind unul din liderii pieței avocațiale. Dle Igor Popa, spuneți-ne de ce ați decis să vă focusați anume pe avocatura de business?

Igor Popa: În anul 1993 am obținut Diploma în Contabilitate. După cinci ani am absolvit facultatea de Drept. După ce am devenit avocat licențiat am participat la primul meu proces, în instanță. Doamne, ce dezamăgire! (zâmbește). Am rămas îngrozit de modul de formare învechit al participanților în instanță. Atunci mi-am zis STOP. Eu nu vreau să fac astfel de avocatură. Atunci am decis să trec Prutul. Țin minte că am ales cea mai bună casă de avocatură ”Mușat și Asociații”, cu care am decis sa colaborez. Dl Gheorghe Mușat, conducătorul acestui birou de avocați, a fost inspirația și motivarea mea – lucru pentru care îi mulțumesc.

Pentru a deveni un avocat bun și a avea succes, rolul unui mentor este esențial. Anume dl Mușat m-a determinat să mă focusez pe avocatură de business. Și nu am greșit!

Ulterior, cu o gândire reformată, m-am reîntors în Republica Moldova să profesez anume avocatura de business. Îmi aduc aminte că am renunțat la dosarele penale. Colegii mei se uitau mirați și mă întrebau cum vom supraviețui. Atunci le-am zis așa: ”Cine îmi împărtășește viziunile rămâne, cine nu, ne strângem mâna și ne spunem la revedere”. În acele condiții era greu de pus bazele unei firme de avocatură de afaceri. Nu mai vorbesc de clientela care în acea perioadă era destul de redusă. A fost dificil, dar nu imposibil. Eram sigur că vor apărea apărători profesioniști, dar și birouri de avocați asemenea celor din vest.

La început, puțini colegi îmi împărtășeau optimismul, însă cu trecerea timpului au început să apară tot mai mulți colegi care s-au apucat să practice avocatura de business. Acest lucru m-a bucurat.

În ceea ce ne privește, ”Popa și Asociații” oferă servicii de consultanță în toate sectoarele avocaturii de business: fuziuni/achiziții (M&A), financiar/bancar, inclusiv Project Finance, Taxe, etc.

BizLaw: Cum este să colaborați cu clienți europeni, care sunt open mind, dar care nu cunosc specificul moldovenesc?

Igor Popa: Este o experiență nemaipomenită. Mă simt foarte bine să lucrez cu acest tip de clienți, care sunt open mind. Mentalitatea lor este total diferită. Clienții europeni apreciază calitatea serviciului avocațial și nicidecum ”influența pe care un avocat o poate exercita în vederea unei soluții favorabile”. Clienții europeni apreciază pregătirea profesională și calitățile unui avocat. Indiferent de toate astea, eu le spun clienților mei că Republica Moldova este o țară deschisă din punct de vedere psihologic față de investitorii străini. Uneori, investitorii cred că Republica Moldova nu este o piață de încredere și că procesul investițional și post-investițional nu poate fi profitabil pe termen lung. Eu le explic însă specificul moldovenesc, le spun avantajele și dezavantajele și, ulterior, ei decid singuri dacă investesc sau nu în țara noastră.

Sunt investitori care au un apetit de risc mai mare, dar și dorință de a câștiga venituri mai mari decât în alte țări.

În concluzie, Moldova rămâne a fi o țară atractivă pentru foarte mulți investitori străini.

BizLaw: Domnule Popa, dar mai concret. Care sunt provocările cu care se confruntă investitorii străini atunci când decid să vină pe piața din Republica Moldova?

Igor Popa: Un obstacol în calea realizării investițiilor străine continuă să fie neaplicarea consecventă a legilor existente. Există o prea mare toleranță față de lipsa unor interpretări clare și consecvente ale legislației moldovenești.

Probabil încă nu se înțelege că aplicarea inegală și contradictorie a prevederilor legale este cea care creează confuzie și neîncredere din partea investitorilor.

O altă problemă mare pentru investitori este corupția. Aceștia nu fac parte din categoria celor care dau ”atkaturi”. De aceea,sunt necesare mecanisme și pârghii de combatere a corupției. Sunt necesare să fie aprobate legi severe în acest sens. Nu aș spune că nu avem legi anticorupție, dar, din păcate, legile care există nu sunt aplicabile, iar la acest capitol corigentă, în primul rând, este justiția. Să sperăm că actuala guvernare va crea mecanisme și pârghii care să dea speranța investitorilor că această corupție va fi eradicată și nu va lua o mai mare amploare în viitor. Totodată, este timpul ca încurajarea unui climat investițional pentru companiile private să reprezinte o prioritate.

BizLaw: Dacă e să ne referim și la contextul politic, investitorii cum privesc schimbarea guvernării în Republica Moldova? Sunt interesați să investească?

Igor Popa: Investitorii urmăresc cu atenție evenimentele din Republica Moldova. Aceștia,când decid să investească, iau în calcul mai mulți factori. Probabil, odată cu schimbarea puterii, numărul celor care doresc să investească în Republica Moldova va crește. Recent am participat la o întâlnire a premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, cu investitorii străini și am rămas impresionat de determinarea doamnei Sandu de a stârpi toate fărădelegile.

Trebuie sa fim conștienți că venirea investitorilor în Republica Moldova duce la creșterea nivelului de viață a oamenilor. Aceștia vor putea beneficia de salarii bune, condiții de muncă adecvate, un mediu bazat pe meritocrație și competiție sănătoasă.

BizLaw: Spuneați mai devreme că ați renunțat la dosarele penale. Totuși, ”Popa și Asociații” a gestionat și procese penale. Mă refer la cazul domnului Vlad Filat. De ce ați acceptat acest dosar?

Igor Popa: Acest dosar a fost atât din domeniul financiar-bancar, dar și penal. Eu am oferit consultanță pe domeniul financiar-bancar și am coordonat activitatea echipei de avocați. În acest dosar am lucrat șase avocați, din diferite țări, cu specializările necesare, cum ar fi: drept procesual penal, drept penal, expertiza CEDO și expertiză financiar-bancară. Domnul Filat a avut parte de cei mai buni experți. Și eu cred că, împreună cu echipa de avocați, am reușit să obținem un rezultat destul de bun în comparație cu alte dosare politice din Moldova, luând în considerare specificul acestui dosar destul de complex.

Acest lucru este confirmat și de ultima decizie a instanței de judecată din Moldova prin care i-a fost redus termenul de detenție, iar la baza căreia a stat plângerea scrisă și expediată de către mine la CEDO.

Eu și echipa care am lucrat în acest dosar eram siguri că domnul Filat nu are cum să fie condamnat. Vlad Filat trebuia eliberat imediat. Ilegalitățile și abuzurile din acest dosar erau evidente. Din păcate cazul Filat a fost examinat de judecători aserviți, de judecători care au fost depășiți de complexitatea cauzei penale. Unii din ei deja au recunoscut că au executat comenzi pentru ca Vlad Filat să fie condamnat. Eu cred că toți acei care au comis abuzuri în cazul Filat trebuie să răspundă în fața legii. Nu ne putem ascunde după deget și să nu observăm că justiția a greșit și a greșit prea mult în acest dosar.

Republica Moldova nu își poate permite să amâne la infinit reforma din justiție. Această este o ramură prea importantă pentru cetățeni. De felul meu sunt o fire optimistă, dar eu cred că oamenii vor mai avea de așteptat până când sistemul se va curăța definitiv.

Chiar dacă, printr-un miracol, s-ar pune capăt tuturor ingerințelor externe în justiție, inclusiv a ingerințelor politice, mai este nevoie de ceva timp pentru a avea o justiție independentă. Este nevoie ca judecătorii noștri să aibă voință și capacitate de a fi obiectivi și imparțiali, de a instaura legea. 

Dar, revenind la cazul domnului Filat. Dumnealui a lansat o defăimare și calomnie la adresa mea și la acest subiect vom reveni cu altă ocazie.Am depus tot efortul în acest dosar, iar insinuările care mi se aduc sunt pur și simplu aberante. Eu îmi voi apăra numele, dar și imaginea Biroului de avocați pe care îl conduc prin instrumente legale. Totuși, regret că acei care au avut interese meschine aureușit să ne certe, iar Vlad Filat le-a făcut jocul. Despre acest lucru anunțam încă în 2017 în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă.

Este regretabil că Vlad Filat în acea emisiune, în loc să îi atace pe acei care l-au întemnițat, a considerat că este corect să mă atace pe mine. A uitat perioada când toți acei care pretindeau că îi sunt prieteni l-au trădat și stăteau ascunși în tufișuri, iar eu îl apăram inclusiv în public. Și nu de puține ori am fost blamat pentru că îl apăram.

Eu îi doresc binele domnului Filat și sper să nu aibă parte de dezamăgiri care să îl marcheze.

Când Vlad Filat va ieși la libertate și va avea posibilitatea să afle adevărul, dumnealui se va convinge că eu sunt un om onest și corect. Eu sunt de acord cu ce spunea dumnealui anterior: Viața bate filmul!

BizLaw: Domnule Popa, echipa de avocați pe care o conduceți oferă asistență juridică și moldovenilor care sunt stabiliți în diferite țări. Ce fel de servicii solicită de cele mai multe ori moldovenii care au migrat?

Igor Popa: Nu mai este o noutate că moldovenii emigrează și, odată ajunși în Europa, se reorientează și își deschid diferite afaceri. Moldovenii preferă să investească în domenii precum: IT, construcții, automobilistică, restaurante, servicii de grădinărit și noi îi ajutăm în acest sens. Nu le este ușor, însă dacă depun efort să înțeleagă mentalitatea europenilor, dacă respectă legile și oferă servicii calitative, succesul nu întârzie să apară.

BizLaw: Moldovenii preferă să își ”ducă” afacerile în țara care migrează sau decid să dezvolte altele noi?

Igor Popa: Cetățenii moldoveni când pleacă din țară își închid afacerile din Republica Moldova și încearcă să le dezvolte în țările încare pleacă. De cele mai multe ori, nu le reușește. În Europa sunt alte cerințe, alt nivel de viață. În aceste condiții, aceștia se reorientează, se adaptează și inventează afaceri noi, care în cel mai scurt timp le aduce profit.

Sunt foarte des întâlnite cazurile când europenii apreciază mult afacerile pe care le deschid moldovenii. Dar, avem și investitori moldoveni care cumpără în Europa afaceri profitabile la cheie sau francize în diferite domenii.

BizLaw: În 2017, ați înființat parteneriatul POPA GLOBAL. În ce constă acest parteneriat? Spuneți-ne mai multe detalii.

Igor Popa: POPA GLOBAL – un Parteneriat din Germania cu sediul în Frankfurt am Main este o rețea globală de firme membre și persoane juridice afiliate acestora. ”POPA” (“Partnership Offices Professional Attorney’s / Accountants / Auditors and Advisors”) este brandul sub care specialiști din firme independente din întreaga lume colaborează pentru a oferi servicii clienților în următoarele domenii – consultanță juridică, audit și taxe. Fiecare firmă membră oferă servicii într-o anumită zonă geografică și este supusă legislației și reglementărilor profesionale din țara/țările respective.

Prin acest model ne propunem să construim sinergii atât între profesiile liberale cum ar fi avocați, experți în taxe, auditori,cât și la nivelul diferitor jurisdicții și țări.

BizLaw: Domnule Popa, la începutul anului 2019 ați anunțat că biroul de avocați s-a asociat cu GRATA Internațional. Care sunt avantajele acestei asocieri? Ce au de câștigat clienții dvs.?

Igor Popa: Conform tendințelor mondiale în domeniul avocaturii și consultanței de afaceri, în general, este absolut necesar să colaborăm atât la nivel global,cât și interdisciplinar. În februarie 2019, Casa de avocatură ”Popa și Asociații” s-a asociat cu GRATA International – o rețea globală de firme de avocatură independente, care își desfășoară activitatea în țările lor, dar sunt unite sub un brand unic. (mai multe informații despre grata puteți citi accesând www.gratanet.com). GRATA International ne oferă posibilitatea de a accesa țările din Eurasia, cum ar fi: Kazahstan, Kârgâzstan, Turcia, Tadjikistan, Uzbekistan sau Rusia.

Standardele stabilite de această firmă de avocatură cu renume mondial ne ajută să devenim mai eficienți și să oferim clienților noștri servicii de cea mai înaltă calitate, precum și acces la noi piețe prin intermediul nostru ca oficiu local din Moldova.

În același timp, din februarie 2010, Casa de avocatură ”Popa și Asociații” este membru exclusiv al TAGLaw în Republica Moldova. Din Alianța TAG fac parte 280 de membri (16.500 de avocați) din 105 de țări.

Aceste două alianțe strategice ne permit să oferim servicii clienților noștri în peste 100 de țări. Astfel, avem acces deplin la cele mai bune practici moderne pentru a asigura calitate înaltă a serviciilor noastre.

BizLaw: Care sunt planurile de viitor ale Casei de avocatură? Dar ale dvs.? Nu vă tentează să candidați pentru vreo funcție publică?

Igor Popa: Avem planuri mari pentru viitor. Ne dorim să ne extindem Parteneriatul ”POPA”  și să atragem atât avocați, cât și alți profesioniști din diferite țări. Ce ține de funcții publice, niciodată să nu spui niciodată. Dar, totuși, în prezent nu mă tentează nicio funcție. Eu nu mă regăsesc într-un sistem unde legea nu funcționează 100%. În mentalitatea mea nu se încadrează cum poți să primești un salariu de 500€ lunar și să cheltui 5000€ lunar, ori asta fac majoritatea funcționarilor publici din Moldova. Să sperăm că pe viitor lucrurile se vor schimba…

sursa: bizlaw.md

Share