E sărbătoare! Orașul Chișinău – la 578 de ani

E sărbătoare! Orașul Chișinău – la 578 de ani

La 14 octombrie, anual, este sărbătorită Ziua Orașului Chișinău. În acest an, capitala aniversează 578 de ani.

Chișinău (în rusă Кишинёв, transliterat Kișiniov) este capitala, cel mai mare oraș și centrul administrativ, teritorial, economic, științific și cultural al Republicii Moldova. Orașul este așezat la o margine a pantei de sud-est a Podișului Central al Moldovei, în zona de silvostepă, fiind străbătut de râul Bâc, un afluent de dreapta al Nistrului. Este unul dintre cele mai mari orașe din Europa Centrală și de Sud. La 1 ianuarie 1984, aici locuiau 604 500 persoane, conform recensământului din 1989 – 661 400, în 1996 – 662 000 persoane, iar în 2004, la ultimul recensământ, 589 445 persoane.În prezent (2013), Chișinăul găzduiește 672 000 de locuitori.

Chișinăul este legat prin căi ferate și drumuri cu toate municipiile, orașele și centrele raionale și multe sate din republică, de asemenea cu centre urbane din România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Belarus, Rusia și alte state. Din punct de vedere administrativ, este divizat în cinci sectoare: Centru, Botanica, Buiucani, Râșcani și Ciocana. Organul local al puterii de stat este Primăria municipiului (Consiliul municipal).

Chișinăul este supranumit „Orașul din piatră albă”. Respectivul supranume provine din abundența clădirilor deschise la culoare, fiind construite din piatra albă de calcar. Printre altele, primul vers din forma actuală a imnului orașului Chișinău, intitulat Orașul meu (muzică: Eugen Doga, versuri: Gheorghe Vodă), este: Orașul meu din albe flori de piatră. Forma anterioară a primului vers din imn era: Orașul meu cu umeri albi de piatră.

La cea de-a 578-a aniversare a Chişinăului, în premiera pentru ţara noastră, în PMAN vor răsuna legendarele piese Modern talking, în interpretarea renumitului artist Thomas Anders. „Cheri, Cheri Lady”, „You’re my heart, you’re my soul”, „Sexy sexy lover”, „You are not alone”, „No face, no name, no number” si alte hituri vor putea fi ascultate live in centrul capitalei. Alaturi de Thomas Anders, interpretul român Horia Brenciu va susține și el un spectacol fabulos. Iubitorii de muzica clasica și pop-opera vor avea ocazia să-i cunoasca pe talentații tineri din Brio Sonores.

Mihaela Rotari

Share