Chişinăul marchează astăzi 579 de ani de la prima atestare!

Chişinăul marchează astăzi 579 de ani de la prima atestare!

La 14 octombrie, anual, este sărbătorită Ziua Orașului Chișinău. În acest an, capitala aniversează 579 de ani.

Chișinău (în rusă Кишинёв, transliterat Kișiniov) este capitala, cel mai mare oraș și centrul administrativ, teritorial, economic, științific și cultural al Republicii Moldova. Orașul este așezat la o margine a pantei de sud-est a Podișului Central al Moldovei, în zona de silvostepă, fiind străbătut de râul Bâc, un afluent de dreapta al Nistrului. Este unul dintre cele mai mari orașe din Europa Centrală și de Sud. La 1 ianuarie 1984, aici locuiau 604 500 persoane, conform recensământului din 1989 – 661 400, în 1996 – 662 000 persoane, iar în 2014, la ultimul recensământ, 492 894 persoane. În prezent (2015), Chişinăul găzduieşte peste 678 000 de locuitori (estimare).

Chișinăul este legat prin căi ferate și drumuri cu toate municipiile, orașele și centrele raionale și multe sate din republică, de asemenea cu centre urbane din România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Belarus, Rusia și alte state. Din punct de vedere administrativ, este divizat în cinci sectoare: Centru, Botanica, Buiucani, Râșcani și Ciocana. Organul local al puterii de stat este Primăria municipiului (Consiliul municipal).

Chișinăul este supranumit „Orașul din piatră albă”. Respectivul supranume provine din abundența clădirilor deschise la culoare, fiind construite din piatra albă de calcar. Printre altele, primul vers din forma actuală a imnului orașului Chișinău, intitulat Orașul meu (muzică: Eugen Doga, versuri: Gheorghe Vodă), este: Orașul meu din albe flori de piatră. Forma anterioară a primului vers din imn era: Orașul meu cu umeri albi de piatră.

Sărbătoarea va fi marcată prin mai multe evenimente şi manifestări culturale. Astfel, programul evenimentelor cultural-artistice va începe dimineaţă, la ora 8.00, cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.
8.20,                Liturghia de Hram, la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului”;

11.00,                Inaugurarea festivă a Hramului oraşului Chişinău. Mesajul primarului general Dorin Chirtoacă cu ocazia Sărbătorilor Chişinăului. Prezentarea delegaţiilor oficiale sosite la Zilele oraşului Chişinău.

Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”

9.00 – 19.00,    Expoziţii de pictură, grafică, artizanat, carte şi floristică.

Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”

10.00,                 Concursul municipal de aranjament floristic.

Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „Artico”

12.00 – 17.00,           Program de sărbătoare prezentat de către preturile de sector ale municipiului.

Platourile de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt

17.00 – 23.30,         Programul manifestărilor cultural-artistice de Sărbătoarea Hramului Chișinăului va culmina la ora 17.00, cu un concert extraordinar pe strada pietonală A. Diordiță, susţinut de cei mai îndrăgiţi artişti de muzică din republică.  

Vor evolua Orchestra de muzică populară condusă de frații Advahov și soliștii Mihai Ciobanu, Zinaida Julea, Zînica Julea, Igor Cuciuc, Igor Rusu, Maria Iliuț, Ansamblul „Plăieșii”, surorile Osoianu. De asemenea, de Ziua Chișinăului va cânta și celebra interpretă din România Irina Loghin.

La orchestra de muzică populară se va alătura Alex Calancea band și interpreți de estradă, care vor interpreta muzică folclorică – Tania Cergă, Cătălin Josan, Cristina Pintilie, Pasha Parfeni.

De Hramul Orașului vor mai evolua: soprana Mariana Bulicanu, Lidia Botezatu și Radu Dolgan, Iurie Sadovnic, Serj Kuzencoff, Valy Boghean, Marcel și Cornelia Ștefăneț, Alexandru Manciu, Karizma, Dara, Akord, Guz, Kapushon, trupa „Rupt”.

 

Mihaela Rotari

Share